Borsada algoritma kazasına para cezası

Borsada algoritma kazasına para cezası

Turkcell ve Koç Holding`teki sert düşüşe neden olan işlemler için Sermaye Piyasası Kurulu`ndan yeni karar. 

Borsada algoritma kazasına para cezası
16px
24px
09.01.2018 06:38
ABONE OLgoogle

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) geçtiğimiz yıl Şubat ayında Koç Holding ve Turkcell hisselerinde yaşanan alogritma hatasına bağlı sert düşüşte yeni ceza kararı aldı.

Turkcell Koç Holding'in yanı sıra bu kez Sabancı Holding'teki işlemler de cezaya konu oldu.

Daha önceki cezalar işlem yasaklarıyla sınırlı sadece Turkcell ve Koç Holding hisselerindeki işlemleri kapsayacak şekilde Erdem Yağan, Mehmet Tosunoğlu ve Ahmet Kayhan'a yönelikken bu defa Erdem Yağan ve Ali Özbek'e para cezası yöneltildi.

108 BİN 188 LİRA PARA CEZASI

SPK 22 Şubat 2017 tarihinde Turkcell ve Koç Holding pay piyasalarında gerçekleştirilen işlemlerin 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 104 üncü maddesine aykırılık teşkil etmesi nedeniyle VI-104.1 sayılı Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği'nin ilgili maddesi uyarınca 24 bin 47'şer lira ceza verdi.

Aynı kişiler, Sabancı Holding hissesindeki işlemler için de aynı maddeden 24 bin 47'şer lira daha ceza aldı. Toplam ceza 108 bin 188 lira.

İLK CEZA İŞLEM YASAĞIYDI

Söz konusu madde, emir veya işlemlere ilişkin piyasa bozucu eylemleri düzenliyor. Buna göre Yağan ve Özbek, "Alım veya satım yapılması, hesap hareketi gerçekleştirilmesi, emir verilmesi, emir iptali veya emir değiştirilmesi" ile "Fiyat yükseltici, fiyat düşürücü veya fiyatı sabit tutmaya yönelik işlemler yapılması" kapsamında suçlu bulundu.

Kurul, daha önce Yağan, Tosunoğlu ve Kayhan'a 3 ay süre ile algoritmik işlem yapmayı, internetten emir göndermeyi yasaklamış ve açığa satış ile kredi işlem yapmaktan men etmişti.

TURKCELL VE KOÇ HİSSELERİNDE NE OLMUŞTU?

22 Şubat 2017 Çarşamba günü seans kapanışına doğru Turkcell hisseleri bir dakika içinde yüzde 9,7 düşerken, Koç Holding hisseleri ise eş zamanlı olarak yüzde 10 düşüş yaşamıştı. Daha sonra kayıplarını silen hisseler bahse konu seansı artıda kapattı. 22 Şubat'ta Koç Holding yüzde 0,8 yükselişle 15,30 liradan, Turkcell yüzde 0,34 yükselişle 11,84 lira seviyesinden kapandı.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, hisselerdeki anlık düşüşün algoritmik işlem kaynaklı olduğunu belirterek, "Yatırımcılar tespit edilmiş. Fiyat 40 kez yükselip inmiş. İki hissede de yatırımcının 100 bin liranın üzerinde zararı var. Yanlış kurgulanmış bir algoritmik emir sebebiyle yatırımcı zarar etmiş. Bunun Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'na (VİOP) yansıması da var. Tüm çapraz piyasa yansımalarıyla beraber rapor ediyoruz. Çünkü bazen yatırımcı bizim hisse tarafında hatalı emir girip belki VİOP tarafında kazanç elde ediyor olabiliyor. SPK'ya ikisini beraber raporlamış durumdayız." demişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde