Bölgeyi uçuracak adım: K. Irak'la serbest bölge

Bölgeyi uçuracak adım: K. Irak'la serbest bölge

Başbakan Erdoğan'ın, K. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Barzani'yle yapacağı görüşmede "serbest ticaret bölgesi" gündeme gelecek

Bölgeyi uçuracak adım: K. Irak'la serbest bölge
16px
24px
16.11.2013 06:28
ABONE OLgoogle
Çözüm Süreci'nin etkisiyle yıllardır bekleyen bir hayal gerçeğe dönüşüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani'nin Diyarbakır'da yapacağı görüşmede bölgenin kaderini değiştirecek ekonomik bir adım atılması bekleniyor. Daha önce sık sık gündeme gelen ancak güvenlik endişelerinden dolayı hayata geçirilemeyen 'serbest ticaret bölgesi' için ilk adım Diyarbakır'da atılacak. 
 
BÖLGEYİ UÇURACAK ADIM 
 
Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'da yapacağı Barzani görüşmesinde serbest ticaret bölgesi meselesi ele alınacak. Bu adım, bölgede çok uzun zamandır sorun olarak görülen kaçakçılığın sona erdirilmesi için de büyük bir hamle olarak nitelendiriliyor. 
 
DUHOK VE ERBİL 
 
Erdoğan'ın talimatı ile çalışmalar başlayacak ve en kısa sürede proje hayata geçecek. Serbest ticaret bölgesi için iki önemli çalışma yapılacak. Birinci çalışmada, güvenli hat belirlenecek. Serbest ticaret bölgesi son olarak 2008'de gündeme gelmişti. O dönem belirlenen bölge Türkiye sınırının 10 kilometre güneyindeki Duhok olmuştu.
 
Şimdi yeniden ticaret bölgesinin kurulacağı alan ile ilgili çalışma yapılacak. Özellikle bölgenin terörden en fazla çeken ve en geri kalmış bölgesi olarak Hakkâri-Şırnak hattı görülürken, Duhok'a bu hatta en yakın bölge olması bakımından sıcak bakılıyor.
 
Kürt Yönetimi'nin diğer istediği şehir ise Erbil. İkinci adımda ise teknik çalışma yapılacak. Serbest ticaret bölgesi için düğmeye basılmasına paralel bir de teknik çalışma başlatılacak. Türkiye daha önce Erbil'e ticaret ataşesi atamıştı. Şimdi de belirlenecek bir ekip ile teknik konular çalışılacak. Teknik ekip, bölge ile birlikte bir lojistik üssü kurulması için de çalışma yürütecek. Kürt yönetiminin yanı sıra merkezi hükümet ile de bu alanda yürütülecek çalışmalar ve imzalanacak anlaşmalar için titiz bir çalışma yapılacak. 
 
VERGİ AVANTAJI VE KOLAY TİCARET
 
Sınıra yakın bir noktada, Kuzey Irak tarafında kurulacak bölgede vergi avantajları, kolay ticaret, ucuz altyapı imkânı, yatırımcı firmalara lojistik merkez sağlanmış olacak. Böylece bölgede ekonomik yapıya büyük katkı sağlanırken, istihdam ve yatırımlar için de büyük bir adım atılmış olacak.
Mehmet Ali Berber/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde