Boğaz'a 'Paşakondu': Orduevine kaçak bina

Boğaz'a 'Paşakondu': Orduevine kaçak bina

Başbakan Erdoğan’ın kıyı şeritlerinin denetleneceğini açıklaması üzerine akıllara kıyılarda bulunan orduevleri geldi

Boğaz'a 'Paşakondu': Orduevine kaçak bina
16px
24px
06.09.2013 08:46
ABONE OLgoogle

Başbakan Erdoğan’ın kıyı şeritlerinin denetleneceğini açıklaması üzerine akıllara kıyılarda bulunan orduevleri geldi. Fenerbahçe Orduevi’ndeki 7 katlı binanın kaçak ve ruhsatsız olduğu ortaya çıktı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Bodrum seyahati sırasında kıyı şeritlerinde yaptığı denetimlerle gündeme gelen kaçak yapılaşma tartışmaları sürüyor. Sayıştay’ın hazırladığı rapora göre, kıyılardaki kaçak ve çarpık yapılaşmalarda sadece özel kişiler değil, devletin de rolü büyük... Özellikle İstanbul Beylerbeyi’nde geçtiğimiz yıl tamamlanan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait 4 katlı bina ile Fenerbahçe Orduevi içerisinde yapılan 7 katlı bina tartışma konusu oldu. Mimarlar, yapıların kıyı kanunlarına uymadığını belirtirken, belediyeler ise askeri alanlarda denetim yapamadıklarını söyledi.

Fenerbahçe Orduevi’nin sahil tarafına yapılmaya başlanan ve geçtiğimiz yıllarda tamamlanan 7 katlı binanın kaçak ve ruhsatsız olduğu ortaya çıktı. Belediye yetkilileri sahil şeridine en fazla 3 kat imar verildiğini, arka sokaklarda ise bunun 4 kata çıktığını anlattı.

ASKERİ ALAN, KONTROL EDEMEYİZ

Askeri bölgelerde yapılan bir diğer bina ise Üsküdar Belediyesi’nin sınırları içerisinde kalan, Boğaziçi Köprüsü’nün altı kısmında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı’nda bulunuyor. Askeri alandaki ağaçların kesilmesiyle yapılan bina ilk önce şikayetler üzerine durduruldu. Daha sonra yapımına devam edilen bina 4 kat olarak tamamlandı. Konuyla ilgili yapılan şikayetler ise dikkate alınmadı.

Normal şartlarda Boğaziçi İmar Kanunu’na göre Boğaziçi ön görünüme sahip bir yerde kamu yararı olan okul, sağlık merkezi gibi yapılar dışındaki yapılara izin verilmiyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait binayla ilgili konuşan Üsküdar Belediyesi yetkilileri ise, binayı, askeri alan içinde kalması nedeniyle kontrol edemediklerini anlattı. Yetkililer “Askeri alanda yapılan binayla ilgili daha önce araştırma yapmıştık. Ancak bina askeri alan içerisinde olduğu için zabıtalarımız oraya giremez. Kontrol etme şansımız yok” açıklamasında bulundu.

YASALAR ÇİĞNENİYOR

Mimarlar Odası’nda Anadolu Yakası Şube Başkanlığı yapan mimar Arif Atılgan, kıyı kanunlarına göre sahile 50 metre mesafede hiçbir yapı yapılamayacağını belirterek “Ülkenin her tarafından bu kanun geçerlidir. Ancak buna hiçbir zaman uyulmadı. Fenerbahçe Orduevi’nin bahçesindeki yapılaşma ilçe belediyesinin kontrolünde kalmaktadır. İl belediyesi sahillerle ilgili üst planlarını yapar ilçe belediyeleri ise bunları kontrol eder. Orduevinin içerisine yapılan bina yasal değildir. Bunun askeri bölge olması denetim dışı olması anlamına gelmez. Yasalar sabittir. Askeri alanlardaki binalar sadece askeri yetkililerden izin alınarak yapılıyor.” dedi.
 
Fırat Alkaç/Taraf

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde