Bodrum'da yıkım başladı

Bodrum'da yıkım başladı

Bodrum'da kıyıları işgal eden 16 tesisi mühürleme kararının ardından kapsam genişletiliyor.

Bodrum'da yıkım başladı
16px
24px
17.09.2013 05:48
ABONE OLgoogle

Muğla’nın Bodrum ilçesinde kanuna aykırı hareket ederek kıyıları işgal eden 16 tesisi mühürleme kararının ardından kapsam genişletiliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, eylülde başlayacak yıkım alanlarına İzmir-Çeşme, Antalya, Balıkesir-Ayvalık, Çanakkale ve bazı Karadeniz illerinin de aralarında bulunduğu birçok şehri dahil etti. Kıyıyı vatandaşın kullanımına kapatan ve kıyı kenar çizgisine aykırı işlem yapan işletmelerin boşaltılması için il müdürlüklerine talimat gönderildi. Yetkililer, Bodrum-Torbalı’daki tesislerin yüzde 70’inin yıkılabileceğini ifade ediyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir süre önce Torba koylarını denetleyerek, halka iadesi yönünde gerekenin yapılmasıyla ilgili talimat vermişti. Bunun üzerine imara aykırı yerlerin tespiti ve sorumlularının bulunması için İçişleri, Kültür ve Turizm ile Çevre ve Şehircilik bakanlıkları harekete geçti. Bakanlık bütün denetimlerini kıyılar üzerine yoğunlaştırarak, yeni tesis ve yatırımları kontrol altına aldı.

Torba Kaynar mevkii, Güvercinlik Mahallesi, Yalıkavak ve Göltürkbükü beldelerinde, Kıyı Kanunu’nu ihlâl eden 16 tesis belirlendi. Daha önce Bodrum Torbalı olarak bilinen yıkım ve düzenleme alanlarına, İzmir Çeşme, Antalya, Çanakkale ve Balıkesir Ayvalık’ın da aralarında bulunduğu pek çok kıyı ili ilave edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bir heyet, özellikle Bodrum yarımadasında çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Buna bağlı olarak Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Göltürkbükü beldesinde bulunan Cennetkoy’un kıyı şeridindeki imara aykırı yapılar yıkılmaya başlandı. Torba Kaynar mevkii, Güvercinlik Mahallesi, Yalıkavak ve Göltürkbükü beldelerinde belirlenen tesislere mühürleme kararının ardından gözler sorunun yaşandığı diğer illere çevrildi. Kıyıyı vatandaşın kullanımına kapatan ve imar usulüne aykırı kısımlarda birçok işletmenin tesisi ortaya çıkarıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre yapılan incelemelerde Antalya kıyılarında faaliyet gösteren onlarca işletmeyle ilgili düğmeye basıldı. İzmir Çeşme’deki 3 büyük tesis de bunlar arasında yer alıyor. Yıkımların sadece gündemdeki Bodrum’la sınırlı kalmayacağını aktaran yetkililer, Bodrum Torbalı’nın yüzde 70’inde bu yıkımın söz konusu olabileceğini kaydetti.

Çanakkale ve Balıkesir Ayvalık’ta da yıkımlara başlanacağı ifade edilirken, Karadeniz illeri de listede bulunuyor. Buna göre mevzuata aykırı yapılaşmalara yol açan işletmelerin boşaltılması için il müdürlüklerine talimat gönderildi.

Cennetkoy’daki ilk yıkımda bazı inşaatlarda tutanak tuttuklarını belirten Göltürkbükü Belediye Başkanı Halil İbrahim Kaynar, “İmar Yasası’nda, ‘Projeye uygun olmayan yapıları yasal hale getirin, ondan sonra da para cezası ve yıkım kararı alın.’ diyor. Biz de belediye olarak önce tebligat gönderiyoruz, buna uymazsa bir ay içinde para cezası ve yıkım kararını uyguluyoruz.” şeklinde konuştu.

Tesislerin yıkılması veya yeniden düzenlenmesi için öngörülen tarih ise turizm sezonunun bitişine denk gelen eylül ayının sonu olarak belirlendi.

Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde