Bloomberg’in iddiası: Ekonomi yönetimi, bankacılara borç limitlerini aşacağını söyledi

Bloomberg’in iddiası: Ekonomi yönetimi, bankacılara borç limitlerini aşacağını söyledi

Uluslararası Bloomberg’de yayımlanan habere göre Türk yetkililer bankacılarla yaptıkları toplantıda Hazine’nin borçlanma limitlerini aşabileceğini söylemiş.

Bloomberg’in iddiası: Ekonomi yönetimi, bankacılara borç limitlerini aşacağını söyledi
16px
24px
31.07.2019 10:11
ABONE OLgoogle

Haber yine ismini vermek istemeyen bir kaynağa dayanıyor. Piyasalar için bilhassa önemli bir haber çünkü “Turkey Told Bankers It May Exceed Targets for Borrowing, Deficit” olan başlığından da anlaşılacağı üzere iddia sadece borçlanma limiti hakkında değil, bütçe açığı hedefinin de aşılacağı yönünde… Özetle şu ana kadar hedeflenenden daha gevşek bir maliye politikası anlamına geliyor. Bunun da başta enflasyon ve döviz kuru olmak üzere piyasalar üzerinde önemli etkileri olabilir.

Habere göre Hazine borç çevirme oranını revize etmeye hazırlanıyor. Bu oran yeni borçlanma ile borç ödeme arasındaki oranı gösteriyor. Bilindiği gibi önceki hedef % 93,5 idi. Bir önceki yılın hedefi ise 98,1’di. Bunların hepsi de Hazine’nin ödediği kadar, hâttâ biraz daha altında borç alması anlamına geliyordu. Bloomberg haberine göre yeni hedef % 100-110 arasında bir yerlerde oluşacak. Yani Hazine ödediği borçtan daha fazla borç alacak. Bloomberg’in kaynağına göre bu bilgi üst düzey Hazine Bakanlığı yetkilileri tarafından bankacılarla yaptıkları özel bir bilgilendirme toplantısı sırasında telaffuz edilmiş. 

Habere göre geçtiğimiz Cuma günü yapılan bu toplantıda yeni revize hedef açıkça ilan edilmemiş. Ancak bu konunun Hazine Bakanı Berat Albayrak ile ekonomi muhabirleri arasındaki bugün (Salı) yapılan toplantıda da gündeme alınmış olması bekleniyor.

Aslında borç çevirme oranının %110’lara tırmanması bile çok iyimser bir hedef sayılabilir. Haberde görüşlerine başvurulan Nomura ekonomisti İnan Demir bu yılın ilk yarısında zaten borç çevirme oranının hedeflerin hayli üstünde olduğunu ve ekonomi yönetiminin, yön göstermede (guidance) bir değişiklik sinyali vermesinin sürpriz sayılmaması gerektiğini vurguluyor. Hesaplara göre yılın ikinci yarısı borç çevirme oranı % 90’a indirilirse sene sonu ortalaması ancak % 110’u bulabilecek.

İnan Demir, bu hedefin yakalanması imkansız değil ama bunun için (bütçenin) gelir performansının arttırılması gerekir diyor. Paranın bir kısmının TCMB’nin geçmiş kârlarından aktarılacağı malum, fakat geri kalanı için mali disiplinin sıkılaştırılması gerekecek.

Hazine borç stokundaki yılın ilk yarısındaki anormal bozulmayı geçmişte Hazine’de Kamu Finasmanı Genel Müdürlüğü yapmış olan Hakan Özyıldız’ın kendi blogundaki son yazısında verdiği aşağıdaki grafik zaten yeterince gösteriyor.

Yeni hedefi tutturabilmek için bile Hazine, yılın ilk yarısında % 130’a çıkmış olan bu oranı ciddi olarak geri çekmesi için, yılın ilk yarısında 103,1 milyar TL’ye çıkan ve böylece borçlanma stratejisindeki hedeflerin % 45 üstüne çıkan iç borçlanmayı yılın ikinci yarısında ciddi olarak geri çekmek durumunda.

Bütçe açığı hedefi de muhtemelen bu yıl tutturulamayacak. Hedef GSYH’nın % 1,8’iydi. Habere bakılırsa bu yıl oran % 2,8’e kadar çıkabilir.

Haberin en can alıcı malumatı belki de son cümlede geliyor. Habere göre hükümet borç limitlerini yükseltecek bir yasa çıkarmayı planlıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde