17 Mayıs 2012 Perşembe    Günün tüm haberleri       Gazetelerin birinci sayfaları       Son dakika ekle       Favorilere ekle       Giriş sayfam yap       Künye       İletişim       Reklam       Üyelik   
ANA SAYFA EKONOMİ PATRONLAR BORSA-FİNANS GÜNDEM DÜNYA SPOR MEDYA ELİT YAŞAM KÜLTÜR-SANAT İŞTE BAŞARANLAR OTOMOBİL
Patronlar Dünyası Google  
 
 
Blair: Türkiye’nin yönü değişti
Blair: Türkiye’nin yönü değişti
 
Eski İngiltere Başbakanı anılarını anlattığı “Bir Yolculuk” kitabında halefini yerden yere vurdu
 
02 Eylül 2010 Perşembe 09:02

Tony Blair, kendisinden sonraki Başbakan Gordon Brown’ın “duygusal zekâsı sıfır ve çok can sıkıcı biri” olduğunu, İşçi Partisi’nin onun yüzünden iktidarı kaybettiğini yazdı. Blair, Irak’ta savaşa girme kararından pişmanlık duymadığını ancak ölenler için gözyaşı döktüğünü de belirtti.

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair dün piyasaya çıkan anı kitabı “Bir Yolculuk”ta, Irak’ta savaşa girme kararından pişman olmadığını ancak savaşta ölenler için büyük üzüntü duyduğunu ve gözyaşı döktüğünü yazdı. Blair, kitabında kendisinden sonraki İngiltere Başbakanı Gordon Brown için “felaket” nitelemesinde bulundu.

Blair, Brown’ın “duygusal zekâsı sıfır, zor ve çok can sıkıcı bir adam” olduğunu belirterek “Gordon Brown’ın başbakanlığının felaket olacağını biliyordum. Brown’ın analitik zekâsına laf yok. Ama duygusal zekâsı sıfır” diye yazdı. Blair, eski lideri olduğu İşçi Partisi’nin geçen mayıs ayında yapılan genel seçimde 13 yıllık iktidarı kaybetmesinden Brown’ı sorumlu tuttu ve partisinin yenilgisinin Brown’ın “Yeni İşçi Partisi” politikalarını terk etmesinden kaynaklandığını savundu.

Blair ve Brown, “Üçüncü Yol” olarak adlandırılan, daha liberal yaklaşımlara dayalı bir sol parti için birlikte yola çıkmışlar ancak daha sonra ihtilafa düşmüşlerdi. Blair’in ikinci dönem başbakanlığı Brown’a bırakmaya söz verdiği ancak sözünü tutmadığı öne sürülmüştü. Brown, Blair’in başbakan olduğu 1997-2007 yıllarında Maliye Bakanlığı yapmıştı.

ABD Başkanı George Bush’u kendine daha yakın hissettiğini de yazan Bush’u “zeki, gerçek bir idealist ve dürüst biri” olarak tanımladı.

Blair, 2003’te Irak’ı işgal kararının doğru olduğunu savunarak “Irak’ta Saddam Hüseyin’in iktidarda kalmasının güvenlik açısından büyük tehlike yarattığına hâlâ inanıyorum” diye yazdı ancak Irak’ta ölen sivil ve askerler için gözyaşı döktüğünü belirtti. Irak’ın işgalinden sonraki “kâbusu” öngöremediklerini kaydeden Blair, İran ile El Kaide’nin Irak’ı istikrarsızlaştırmadaki rolünü tahmin edemediklerini de yazdı.

Türkiye’nin yönü değişti

57 yaşındaki Blair’e kitap için 7,5 milyon dolar ücret ödendiği tahmin ediliyor. Blair’in, kitabın gelirini, yaralı askerler için bir hayır kurumuna bağışlayacağı bildiriliyor.

Tony Blair kitabında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan da övgüyle bahsediyor. Türkiye’nin AB’ye tam üyelik müzakerelerinin başladığı 2005 yılıyla ilgili bölümde Blair, şu ifadelere yer veriyor: “Yeni hükümetiyle Türkiye, Avrupa’ya doğru önemli adımlar atıyordu. Başbakan Tayyip Erdoğan ve zamanın Dışişleri Bakanı Abdullah Gül duyarlı, ileri görüşlü kişilerdi, en azından o zamanlar tanıdığım anlaşması en kolay Türk politikacılarıydı. Akıllılardı, ne istediklerini biliyorlardı ve Avrupa’ya gelmek istiyorlardı, üstelik Kıbrıs konusunda mantıklılardı.”

Türkiye’nin AB üyeliğinin zaman alacağını, çünkü AB’nin son genişlemeyi hazmetmek için süreye ihtiyacı olduğunu kaydeden Blair, “Konu, AB liderlerinin Müslüman karşıtı olmaları değil, ancak bu Avrupa’nın doğası için büyük bir değişiklik olacaktır” dedi. Başbakanlık görevinden ayrıldıktan sonra Türkiye’nin AB’ye tam üyelikten farklı bir yöne gittiğini kaydeden Blair, “Bu, her iki taraf için de riskli bir hata” dedi.


 
Patronlar Dünyası'nı Facebook'ta Beğen
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"Carla ölümü hak ediyor"

110 milyar dolar için küfüre bile göz yumdular

Hükümetten sürpriz başvuru!
»  Lada, Rus lider Putin'i yarı yolda bıraktı
»  Brezilyalı Lula birinci Erdoğan kaçıncı oldu?
»  Asil Nadir, bu hafta İngiltere'de yargılanacak
»  Ekonomiye güven zirve yaptı
»  New York'ta aldatılan Türk koca dehşet saçtı
»  Kaddafi, 500 genç hostesi İslam'a çağırdı
»  Carla’ya ‘fahişe’ suçlaması
»  Paris Hilton, kokain bulundurmaktan gözaltında
»  Çadırı, 40 amazonu ve 30 atıyla İtalya yolcusu
»  Asil Nadir'in davası kabus olacak
»  Şakacı Obama
»  İngilizler isyan etti: VIP muamelesi neden?
»  Türklerin ABD’ye güveni azalıyor!
»  Uçağa bindi 17 yıl sonra İngiltere'ye dönüyor
»  Bakü'den Ankara'ya uyarı
»  Uzan'ların başvurusu kabul edildi
»  DNA'sına göre Hitler Yahudi
»  Filipinler'de 15 rehineden 6'sı öldü
»  Gül'den diplomasi trafiği
»  Otobüste 10 saatlik ölüm kalım savaşı
»  Ahmedinejad: İsrail bize hafif gelir
 
  Yazarlar
Güngör Uras

Harcamalarda yavaşlama var
 
Metin Münir

Bana kötü eğitim sistemi göster sana Müslüman ülke göstereyim
 
Meliha Okur

Yunanistan eurodan çıkarsa ne olacak?
 
Şeref Oğuz

Poor's Standard
 
İbrahim Öztürk

Dârünnedve'de 'kriz toplantısı'!
 
Ali Ağaoğlu

Kısa vadeli dipler görüldü mü?
 
Ercan İnan

Bu tür duygusal çıkışlara alışığız özür dilemesi gereken durum yok
 
Asaf Savaş Akat

İlk çeyrekte istihdam
 
Deniz Gökçe

Şubat ayında inşaat istihdamında daralma
 
Meral Tamer

Fenerbahçe taraftarı artık siyasetin bir aktörü mü?
 
  En Popüler Haberler
 
  Anket
Türbülans bitti mi?
Evet
Hayır
  Hava Durumu
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
22 / 14 °C 21 / 13 °C 22 / 14 °C
 
 
  Üye Girişi
  Üye Adı :
  Şifre :
 
Üye Ol
Şifremi Unuttum
 
 
ANA SAYFA   |   GÜNÜN TÜM HABERLERİ   |   ARŞİV   |   ZİYARETÇİ DEFTERİ   |   KÜNYE   |   REKLAM   |   İLETİŞİM   |   RSS   |   iGoogle

Patronlar Dünyası'nda yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Patronlar Dünyası sorumlu tutulamaz. Tasarım, Programlama ve Barındırma