Biz fındık Çinliler 'Boğaz' derdinde

Biz fındık Çinliler 'Boğaz' derdinde

Türkiye, Çinlilere fındık satmak için kulis yaparken adamlar boğazı almaya niyetli

Biz fındık Çinliler 'Boğaz' derdinde
16px
24px
08.01.2010 06:25
ABONE OLgoogle

Doğu ve Güneydoğu'da yatırım olanaklarını araştırmak istediklerini söyleyen Çin Dış Ticaret Bakanı Chen Deming, '3. Boğaz Köprüsü projesiyle de yakından ilgileniyoruz' dedi

Çin Dış Ticaret Bakanı Chen Deming, Türkiye'de farklı alanlara yatırımlar yapmak istediklerini söyledi.  Resmi temaslarda bulunmak için Ankara'ya 100 işadamıyla birlikte gelen Chen Deming, Türkiye'ye ilişkin ekonomik planlarını açıkladı.

Başbakan Erdoğan'ı ziyaret eden Deming, Doğu ve Güneydoğu için yatırım olanaklarını araştırmak istediklerini vurguladı. 3. Boğaz Köprüsü projesiyle de yakından ilgilendiklerini belirten Deming, dünyanın 5. büyük bankası olan Bank Of China'nın da İstanbul'a şube açacağını ifade etti.

Heyet alım yapacak

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da Chen Deming ve beraberinde özel ve kamu sektörü temsilcilerinden oluşan heyetle görüştü. Çağlayan, Türkiye ile Çin arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin her geçen gün fazlasıyla arttığını söyledi.

Şu anda iki ülke işadamlarının yoğun bir şekilde ikili görüşmelerini sürdürdüğünü, özellikle madencilik, zeytinyağı ve tekstil konusunda görüşmelere devam ettiğini belirten Çağlayan, Çin'den gelen bir mal alım heyeti bulunduğunu kaydetti.

Çağlayan, “Adım adım çalışmaları, yapılan anlaşmaları izliyorum. Ümit ediyorum ki yarım sabah itibarıyla sayın Bakan ile beraber 1 milyar doların üzerinde Türkiye'den alım gerçekleştirilmiş olacak” dedi.
Lojistik konusuyla ilgili görüşmeler yaptıklarını da bildiren Çağlayan, tarihi İpek Yolu'nu yeniden canlandırdıklarını kaydetti.

Finansman desteği

Çağlayan, görüşmede, daha önce Çin'in Ankara-Eskişehir hızlı treni konusunda finansman desteğinin söz konusu olduğunu anımsatarak, şimdi de aynı şekilde 3. Boğaz Köprüsü ve Ankara-Sivas, Ankara-İzmir hızlı tren yolu işleri ve bunların finansmanı konusunda Türkiye'ye olan ilgisini konuştuklarını belirtti.

İşbirliği yapılacak

Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Hüsnü Özyeğin ise Türk ve Çinli müteahhitlik firmalarının, Türkiye'de ve üçüncü ülkelerde önemli işbirlikleri yapacağına inandığını söyledi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)/Türk-Çin İş Konseyi, Çin'in önde gelen müteahhitlik firma temsilcileri ile Türkiye'den firma temsilcilerini bir araya getirdi.

Çinli bir firma tarafından yapılan, grubuna ait alışveriş merkezi inşaatının devam ettiğini dile getiren Hüsnü Özyeğin, “Ben de inşaat mühendisi olarak Çinli firmanın çalışmalarını takdirle izliyorum. Şantiyede 2 bin işçi 240 bin metrekarelik inşaatın kabasını altı ayda bitirdi” diye konuştu.

Çin hızlı büyüyecek

Hüsnü Özyeğin, Türk ve Çinli müteahhitlik firmalarının Türkiye'de ve üçüncü ülkelerde önemli işbirlikleri yapacağına inandığını ifade etti.
Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Özyeğin, önümüzdeki 10 yılda ABD'nin yüzde 2-2.5, Avrupa'nın yüzde 1-2 oranında, Çin'in yüzde 10'un üzerinde büyüyeceği, Türkiye'nin de hızlı büyüyen dört-beş ekonomiden biri olacağı tahminlerine işaret ederek, Çin'in Batı ekonomilerinin yavaşlamasını, gelişmekte olan ülkelerle telafi edebileceğini söyledi.

Erdoğan'dan Uygur uyarısı

Çin Dış Ticaret Bakanı Chen Deming dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etti. Görüşmede, Uygurlar ve Sincan konusu açıldı. Burada yaşanan olaylardan büyük üzüntü duyduğunu belirten Erdoğan, “Çin'in toprak bütünlüğüne ve tek Çin'e saygı duyuyoruz. Toplumsal bütünlüğüne büyük önem veriyoruz” dedi.

Uygurlar'ın Türkiye'de yaşayan akrabaları olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, bu nedenle Uygurların huzur ve refahının önemli olduğunu, Uygurları iki ülke arasında dostluk köprüsü olarak gördüklerini söyledi.

Deming ise Sincan'a komşu bir eyalette uzun yıllar valilik yaptığını belirterek, “Bağlarınızı saygıyla karşılıyoruz. Uygurlar iki ülke arasında dostluk köprüsüdür. 5 Temmuz olayları dışarıdan provoke edildi” ifadesini kullandı.

Fındık ve bankacılık kulisi

Çinli Bakan Deming, fındık ile ilgili bir soruya karşılık, fındığı kendisinin de çok sevdiğini ve günlük yenmesinin önemli bir fayda sağladığına atıf yaptı. Çin'in nüfusunun 1 milyar 300 milyon olduğunu belirten konuk Bakan, Çin'in Türkiye'den fındık alması durumda ise Türkiye'nin ihracatının bunu karşılayamayacağının altını çizdi. Bakan Deming, Çinli finans kuruluşlarının Türkiye'de şube açmak istediklerini de belirterek, özellikle Bank Of Chines'in girişiminin olduğunu kaydetti.

Tarık Işık/Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde