Biz Pamukbank'ta helalleşmiştik

Biz Pamukbank'ta helalleşmiştik

Çukurova Grubu patronu Karamehmet'e verilen 11 yıllık ceza TMSF Eski Başkanı Ertürk'ü de şaşırttı

Biz Pamukbank'ta helalleşmiştik
16px
24px
16.02.2010 07:42
ABONE OLgoogle

Hürriyet gazetesinin ekonomi müdürü Vahap Munyar, Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet hakkında çıkan hapis cezası sonrası TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün tepkisini dün köşesinde şöyle yazdı:

MEHMET Emin Karamehmet'e Pamukbank'tan dolayı 11 yıl 8 ay hapis cezası verildiğini ilk duyduğumda çok şaşırdım... O anda Pamukbank'a Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) ilk el koyduğu günlere döndüm. O dönem Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) henüz ayrı bir kuruma dönüşmemişti. BDDK'nın da başında Engin Akçakoca vardı. Pamukbank'a el konulmasıyla birlikte Çukurova Grubu'na bağlı Yapı ve Kredi Bankası'nın yönetimine de BDDK'dan temsilciler atandı. BDDK, Pamukbank'tan oluşan alacaklar için Çukurova Grubu'nun patronu Mehmet Emin Karamehmet'le anlaşma masasına oturduğu günlerde Danıştay kararı ufukta göründü. Danıştay'ın Pamukbank'a el koyma kararını durdurması söz konusu olacaktı. BDDK ve Karamehmet, anlaşmaya imza attığında şu ortak karara varmışlardı: Çukurova Grubu, Pamukbank'tan doğan borçlarını ödeyecek. Karşılıklı olarak davalardan vazgeçilecek.

ÇUKUROVA, PAMUKBANK BORÇLARINI KAPATMIŞTI

Zamanla TMSF, BDDK'nın içinden çıkıp ayrı özerk kuruma dönüştü. Pamukbank protokolü yenilendi, Yapı ve Kredi Bankası'nı da öncelikle kendi elleriyle satsın diye Karamehmet'e süre verildi. Bu süreçte Yapı Kredi, Koç Holding-UniCredit ortaklığına satıldı.

Tüm bu işlemler sonrasında Karamehmet, Pamukbank'tan doğan tüm borçlarını kapattı, TMSF'den 'Helalleştik' belgesi de aldı. Hapis cezası kararını duyunca TMSF eski Başkanı Ahmet Ertürk'e bir kez daha sordum, o da şaşkındı:

- Pamukbank konusunda helalleşmiş, karşılıklı davaları geri çekmiştik. Ceza davaları bizim dışımızda yürüyordu. O davalara bakan mahkemelere de helalleşmeyi anlatmıştık.

'BANKAMDAM ÇEKTİM' DİYENE CEZA GELMEDİ

1999-2001 sürecinde Türkiye'de 20'den fazla bankaya el konuldu. Bunların bazılarının eski patronlarının, 'taammüden bankayı hortumlama niyetinde oldukları' apaçık ortadaydı. Kimi, 'Devlet teşviklerimi vermedi, ben de bankamdan çektim' diyor, kimine de 5020 sayılı 'Hortum yasası' bile işlemiyordu. Bazı eski banka patronları da borçlarını karşılayacak varlığı bile yokken, dışarıda elini kolunu sallayarak gezebiliyordu.
Bu durumda Karamehmet'e verilen 11 yıl 8 ay hapis cezasına şaşırmamak mümkün mü?..

Akşam

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde