Bisküviden kazandı hayvancılığa 60 Milyon yatırdı

Bisküviden kazandı hayvancılığa 60 Milyon yatırdı

Bien Kruvasan ile sektörde fırtına estiren aile, şimdi de hayvancılık ve meyve yetiştiriciliğine yatırım yapıyor. 500 dekarlık meyve bahçesi kuran aile, hayvancılığa 60 milyon dolar yatırım yapacak…

Bisküviden kazandı hayvancılığa 60 Milyon yatırdı
16px
24px
05.09.2014 15:12
ABONE OLgoogle
İdriz Çokal'ın röportajı

Geçtiğimiz yıl Bien Kruvasan ile sektörde fırtına estiren Şimşek Bisküvi’nin sahibi Şimşek Ailesi, şimdi de hayvancılık ve meyve yetiştiriciliğine yatırım yapıyor. 500 dekarlık meyve bahçesi kuran aile, hayvancılığa 60 milyon dolar yatırım yapacak…

KARAMAN 1996’da bisküvi ve gofret üreticilerinin adeta üssü olmuştu. 1998 Rusya ekonomik krizi sonrasında bu firmaların birçoğu üretimine ara vermek zorunda kaldı. Kriz dönemini atlatan şirketler de yok değildi. Bunlardan biri de son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz Şimşek Bisküvi Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. idi. ‘Şimşek Bisküvi’ deyince çağrışım yapmayanlar, ‘Bien Kruvasan’ ya da reklamlarındaki espriyle ‘Kuru Hasan’ deyince hemen hatırlayacaktır. Şirket son yıllarda hızlı bir atağa kalktı. 2013 yılında 318 milyon TL ciro ile İSO 500 listesinde yer aldı. 

Şimşek Bisküvi’nin gelişimi tam bir başarı hikayesi... Belçika’da işçi olarak çalışan Ramazan Şimşek, 1979 yılında emekli olunca memleketi Karaman’a döner. 1996 yılına kadar kuyumculuk, müteahhitlik gibi alanlarda faaliyet gösterir, 1996 yılında Karaman’da yaşanan bisküvi sektörüne yatırım rüzgarından etkilenerek fabrikasını kurar. Kendisi şu anda şirketin onursal başkanı konumunda. İşi büyük oğlu Erol Şimşek ile küçük oğlu Mehmet Ali Şimşek yürütüyor. İstanbul’da sorularımızı yanıtlayan Erol Şimşek, bir taraftan bisküvi alanındaki işlerini büyütürken, bir taraftan da yepyeni alanlara girmenin heyecanını yaşıyor. Bisküvici Şimşek Ailesi, meyvecilik ve hayvancılık alanında yatırım yapmaya karar vermiş. Hayvancılığa 60 milyon TL’lik bir yatırım kararı alınmış. Yatırımın ilk etabı bin büyükbaş hayvanla başlamış. Gerisini Erol Şimşek’ten dinleyelim…

Şimşek Bisküvi’nin bilinirliği Bien Kruvasan ile arttı. Şimşek Ailesi bugünlere nasıl geldi?
Şimşek Bisküvi 1996 yılında kuruldu ama bundan öncesi de var. Babam Ramazan Şimşek, 1979 yılına kadar Belçika’da çalışıyordu. Benim doğum yerim de Belçika’dır. Babam emekli olunca Karaman’a döndü. Döndükten sonra ticarete başladı. İnşaat işleriyle uğraştı. Hem emlak alım satımı hem de müteahhitlik yaptı. Kuyumculuk işine de girdi. Biz de küçük yaşlardan itibaren yanına gidip gelerek ticareti öğrendik. Ben ilkokul, orta ve liseyi Karaman’da okudum. Liseyi bitirdikten sonra okumadım. Hayat üniversitesinde eğitim aldım. Babamın önderliğinde bisküvi fabrikasını kurduk. 

Neden bisküviye yatırım yapmayı seçtiniz?

1996 yılında Karaman’da bisküvi yatırımları modası vardı. Bisküvi üretiminde iyi bir yeri vardı Karaman’ın. Bu modaya biz de uyduk. 1998 yılındaki Rusya krizinde birçok firma zora girdi. Biz doğru politikalarla, başka ülkelere ihracatla yolumuza devam ettik. Bugün sektörün önemli oyuncularından biri haline geldik.

Şimşek Bisküvi bugün nasıl bir noktada? Gelecek hedefleriniz neler?

2013 yılında 318 milyon TL ciromuz vardı. 2014 hedefimiz 350 milyon TL. 115 milyon doları ihracattan geliyor. Ağırlıklı olarak ihracat yapıyoruz. Bin 600 çalışanımız var. 2015 hedefimiz 500 milyon TL. İhracat hedefimiz 150 milyon dolar. Ortadoğu, Kuzey Afrika, Avrupa, Latin Amerika’daki 100 ülkeye ihracat yapıyoruz. 

Irak ve Suriye’deki tablo sizi nasıl etkiliyor?

Irak büyük pazarlarımızdan biriydi. Bu pazarda düşüş var. Bizim ihracatımız içindeki payı yüzde 25 idi. Etkileniyoruz ama diğer ülkelerle bunu aştık. Bu nedenle ihracat gelirimizde düşüş olmayacak hatta artacak. Yeni pazarlara, uzak diyarlara yoğunlaşarak tıkanıklığı aşıyoruz. İhracat hedeflerimizi revize etmedik, özetle bunu söyleyebilirim.

Şimşek Ailesi’nin başka alanlarda faaliyetleri var mı? 

Bizim ilk işimiz müteahhitlik ve kuyumculuk. Müteahhitliğimiz devam ediyor. Karaman’da konut üretiyoruz. Romanya’da projelerimiz var. Daha önceden araziler almıştık. 400 dairelik konut projesi başlatacağız. İstanbul’da Bahçelievler ve Bağcılar’daki arsalarımızda bir iki yıl içinde konut projesi geliştireceğiz. İnşaat bizim uzmanlık alanlarımızdan. Projeleri kendimiz yapıyoruz.

Ailenin yeni yatırımı olacak mı? Hep bisküvi ve inşaatta mı devam edeceksiniz?

Farklı sektörlere yönelik çalışmalarımız var. Bundan sonra da olmaya devam edecek. Şu ara yeni bir işe girdik. Hayvancılık sektörüne adım attık. Karaman’da Hazine’ye ait 12 bin dekarlık bir alanı 49 yıllığına kiraladık. İlk etapta bin büyükbaş hayvanla işe başladık. Bu rakam dört yıl içinde 10 bine çıkacak. Toplam yatırım 60 milyon TL’yi bulacak. Şimdilik süt üreterek işe başlıyoruz. Üretilen sütü sanayicilere vereceğiz. Daha birinci ayımızdayız. İlerleyen yıllarda hem et, hem süt, ikisi bir arada olabilir. Entegre bir tesise dönüştürebiliriz. Bunu zaman gösterecek. Ama bu alanda ciddi bir büyüme hedefimiz var. Bu yatırımda devletin sağladığı teşviklerden de yararlandık. Hayvancılık işini büyük ölçekte ve profesyonelce yapmak lazım. 

12 bin dekar alanın hepsini hayvancılıkta mı kullanacaksınız? Tarımın başka alanları da olacak mı?

Bu alanın büyük kısmında yem bitkileri yetiştireceğiz. Hayvancılık sektöründe başarılı olabilmek için yömin önemli kısmını üretmeniz lazım. Karaman’da kendi arazilerimiz de var. Karaman biliyorsunuz elma üretiminde de söz sahibi. 500 dekar alanda elma bahçesi de kurduk. Meyvecilik alanında da büyümek istiyoruz. 

Yatırımlarınızı başka alanlara mı kaydırıyorsunuz. Bisküvi ile ilgili yatırımınız olmayacak mı?

Bizim ana işimiz bisküvi. Fabrikada ek yatırımlar sürekli yapılıyor. Yeni ürün yatırımları hiç eksik olmaz. Yatırımlarımızın merkezi hep Karaman olacak. İleride belki yurtdışı yatırım da gündeme gelebilir. Ama şimdilik Karaman’da büyümekten yanayız.

Şimşek Bisküvi’nin kaç çeşit ürünü var? En çok hangi ürün talep görüyor? Lokomotif ürün hangisi?

Bisküvi, kek, çikolata, gofret ana ürünlerimiz. 350 çeşit ürünümüz var. 100 ülkeye ihracat yaptığımız için çeşit sayımız çok. Ülkelere özgü bir ok çeşidimiz var. Şimşek Bisküvi’nin iki ana markası var. Bien ve Twitto. Bien tatlı, Twitto tuzlu ürünlerimizin çatı markası. Bu aralar kek grubuna talep çok fazla. Burada büyüyoruz. Kruvasan bizim en popüler ürünümüz.

Hep farklı ürünlerle tüketicinin karşısına çıkıyorsunuz. Gündeminizde yeni ürün var mı?
Twitto markası ile kraker çıkarıyoruz. Yepyeni inovatif bir ürün. Batı Avrupa’da çok tercih ediliyor. Türkiye’de de başarılı olacağını umut ediyoruz. Yeni ürünlere yatırım yapıyoruz. Dünyanın bir çok ülkesini dolaşıyoruz. Türk damak tadına uygun olabilecek ürünleri üretip pazara sunuyoruz. İnovasyona özel bir önem veriyoruz. İnovatif ürünler çıkarmaya devam edeceğiz.

İç piyasada raflarda sıkıntı yaşanıyor mu? Rekabet nasıl?

Bien markasıyla ulusal bütün zincirlerde yer alıyoruz. Twitto markası ile de yer almaya başladık. Market raflarında rekabet çok fazla. Üretici açısından ciddi zorluklar ve rekabet ortamı var. Vadeler çok uzuyor. Verilen sözler bazen yerine getirilmiyor. Bazı yerlerde ödemeler gecikiyor. Bazı zincirler ise çok düzenli ödeme yapıyor. 

Ana hammaddeleriniz şeker, un, yağ ve kakao yağında fiyat artışları oluyor. Bu artışları nasıl göğüslüyorsunuz?

Şeker bizim ana maddemiz. Türkiye’de şeker çok pahalı. Kotaların kalkacak olması önemli. Maliyetlerimiz düşer hiç olmazsa. Yağ ve undaki fiyatlar da üretim maliyetlerini artırıyor. Sektörün bu yıl toplamda maliyet artışı yüzde 15’in üzerinde. Bu maliyetleri zam yapmadan çözmeye çalışıyoruz. Gramaj ayarıyla fiyatları dengeliyoruz. Fiyat artışını tercih etmiyoruz. 

Alaylı sanayici

Erol Şimşek, alaylı bir sanayici. Daha küçük yaşlardan itibaren babasının yanında ticari hayata başlayan genç sanayici bugün Şimşek Bisküvi’nin kaptan köşkünde oturuyor. Şirketi kardeşi Mehmet Ali ile birlikte yönetiyor. Kardeşi üretimden sorumlu. Şirketin kurucusu Ramazan Şimşek ise onursal başkan. Erol Şimşek, üçüncü neslin önceliğinin eğitim olduğunu vurguluyor. Kızı TOBB Üniversitesi’nde eğitim görüyor. Oğlu da İngiltere’de lise eğitimini yeni tamamlamış. Endüstri mühendisliği ya da ekonomi okuyacak. Erol Şimşek, çocuklarını şimdiden yaz dönemlerinde şirketlerde çalıştıklarını ve geleceğe hazırladıklarını söylüyor. Şimşek, “Ama öncelikleri eğitim” demeyi de ihmal etmiyor.

Kruvasanın hikayesi

Kruvasan ile ilgili birkaç hikaye var. Avusturya ve Fransa’da çok yaygın olarak tüketilen ürünün hikayesi Osmanlı İmparatorluğu’nun Viyana kuşatmasına dayanıyor. Erol Şimşek, Kruvasan’ın Şimşek Bisküvi’deki hikayesini ise şöyle anlatıyor: “Kruvasan, Balkanlarda, Orta Avrupa’da yaygın, Fransa ve Avusturya’da ise çok yaygın bir ürün. Biz bu ürünü Fransızlardan esinlenerek geliştirdik. Simide, poğaçaya alternatif bir şey olsun diye çıkardık. Kahvaltı seçeneği olarak sunmak istedik. ‘Kuru Hasan’sloganıyla tanıttık. Reklam da ürün de çok tuttu. Lokomotif ürünlerimizden biridir. Satış içindeki payı yüzde 10 düzeyinde. Bizden sonra birçok şirket benzer ürünler çıkardı.”

Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde