Birileri ekonomi basınını fena kandırdı

Birileri ekonomi basınını fena kandırdı

Bakanlar, 'Türkiye'nin Çin'den sonra dünya ikincisi'' olduğunu ilan etti. Ancak bir tweet ortalığı karıştırdı.

Birileri ekonomi basınını fena kandırdı
16px
24px
03.04.2012 11:08
ABONE OLgoogle

Türkiye ekonomisi 2011 yılında yüzde 8.5 büyüdü. Son çeyrekte yakaladığı yüzde 5.2 artış ile yılı kapatan Türkiye’nin büyümesi de beklentileri aşmıştı.

Gazeteler, bakanların peşpeşe yaptıkları açıklamaları dikkate alarak 'Türkiye'nin Çinden sonra dünya ikincisi" olduğunu yazdı. Ancak Zaman Gazetesi'nde Kadir Dikbaş'ın attığı bir tweet, basının nasıl aldatıldığını ortaya çıkardı.  Dikbaş, "Türkmenistan'daki büyüme Çin'inkinden daha yüksek: Yüzde 14,7." diye yazdı. Yaptığımız araştırmaya göre de dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi Çin değil Türkmenistan. Türkmenistan, 2011'de yüzde 14.7 büyüyerek Çin'i de geçmiş durumda. Türkiye bu durumda dünya ikincisi değil üçüncüsü durumda. 

Ekonomi medyasını kim yanılttı?

Türkiye'nin dünya ikincisi olduğunu ilk kez Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, NTV'de katıldığı bir programda açıkladı.  Ergün, ''Son çeyrekte yüzde 5,2'lik bir büyüme rakamı gerçekleşti ve yılın tamamında yüzde 8,5'luk bir büyüme oldu. Bu büyüme rakamıyla 4. çeyrek itibariyle dünyada 3. sıradayız Ve muhtemelen de yılın tamamı itibariyle de Çin'den sonra ikinci sırada olabiliriz. 3. 4. çeyrekte Hindistan ikinci Türkiye 3. Rusya 4. şeklinde bir sıralama var. Ama yılın tamamını Hindistan henüz açıklamadı. Neticelere göre Türkiye Çin'den sonra yılın tamamını en çok büyüyen ikinci ülke olarak tamamlamış olacak.'' demişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da dün katıldığı 'Yerel Yönetimler ve Aile' sempozyumunda "Bugün Türkiye'nin büyüme rakamları açıklandı. Son çeyrekte 2011'in Türkiye, yüzde 5.8 olarak büyüdü. Toplamda yüzde 8,5 büyüyerek Çin'den sonra büyüme kaydeden ikinci ülke olduk" diye konuşmuştu. 

Anlaşılan Başbakan Erdoğan ve Ergün'ün açıklamalarını dikkate alan ekonomi basını Türkmenistan'ı unutunca büyük bir hata yapmış oldu.

Bu durum için Habertürk'ten Yavuz Barlas, "Ekonomi basını duyduğunu yazmada dünya birincisi olmuş!" diye yazdı. Gazeteler içinden sadece Hürriyet, Dünya ve Habertürk, 'Türkiye, Dünya ikincisi" diye yazmadı. Diğer gazeteler fena yakalandı!

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde