Bir yılda 440 kadın erkekler tarafından öldürüldü!

Bir yılda 440 kadın erkekler tarafından öldürüldü!

Kırıkkale’de eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen Emine Bulut’un “Ben ölmek istemiyorum” dediği anların görüntüsünün ortaya çıkmasıyla kadın cinayetleri Türkiye’nin gündemine yeniden oturdu

Bir yılda 440 kadın erkekler tarafından öldürüldü!
16px
24px
23.08.2019 13:41
ABONE OLgoogle

38 yaşındaki Emine Bulut, 18 Ağustos’ta dört yıl önce boşandığı eşi Fedai Baran ile buluşmaya gittiğinde velayet tartışması üzerine çocuğunun gözü önünde eşi tarafından bıçaklanmıştı. Baran tutuklanmıştı.

Bulut’un 10 yaşındaki kızının yanında “Ben ölmek istemiyorum”diye feryat ettiği, çocuğun da çaresizce “Anne lütfen ölme” diye ağladığı o anlar her gün bir yenisi yaşanan kadın cinayetlerini bir kez daha ülke gündemine taşıdı.

Twitter’da #EmineBulut ve #ölmekistemiyorum hashtag’leri Türkiye’de ve dünyada ‘trend topic’ oldu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Baran’ın en ağır cezayı alması için davaya müdahil olacağını duyurdu. Emine Bulut, vahşice öldürüldü! Son sözü, 'Ben ölmek istemiyorum' oldu

Bakanlığın açıklamasında, saldırıya tanık olan çocuğun yakınlarının yanında ve bakanlık psikologlarının gözetiminde bulunduğu da belirtildi.

2018’de 440 kadın erkekler tarafından öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız platformu verilerine göre 2018 yılında 440 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Kadınların 105’i kendi hayatına dair karar almak, 16’sı boşanmak istediği için öldürüldü. 131 şüpheli ölüm ve 134 tespit edilemeyen kadın cinayeti gerçekleşti.

Bu yılın temmuz ayında ise 31 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Bunlardan beşi şüpheli ölüm olarak kaydedilirken, 16 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi. İkisi boşanmak, dördü ayrılmak ve dördü de başka konularda kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na göre kadına yönelik şiddette en büyük çözüm olan ve kadın örgütlerinin yıllarca süren mücadelesi sonucu yürürlüğe giren 6284 sayılı Koruma Kanunu etkin uygulanmıyor. Kanun, şiddete uğrayan kadını korumak için saldırgana en az bir ay uzaklaştırma kararı çıkartılması, kadına barınak sağlanması ve yeni kimlik verilmesi gibi birçok düzenleme içeriyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde