Bir ilk daha! İlk yerli araştırma gemimiz hazır

Bir ilk daha! İlk yerli araştırma gemimiz hazır

Bir ilk daha... İlk yerli araştırma gemimiz denize indirilmeyi bekliyor

Bir ilk daha! İlk yerli araştırma gemimiz hazır
16px
24px
04.02.2013 13:13
ABONE OLgoogle

Gemi inşaa alanında dünyada seçkin bir yere sahip olan Türk tersaneleri, ilk kez bir araştırma gemisi inşa ederek denize indirmeye hazırlanıyor.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Tuzla’da Çeksan Tersanesi’nde inşa edilen TÜBİTAK Marmara isimli araştırma gemisini inceleyerek, hem gemi sanayi, hem de bilim adına önemli bir proje olduğunu söyledi.

İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak da tersaneciliğin teknolojik anlamda bir araştırma gemisi inşaa etmesiyle eski başarılı günlerine döneceğinin sinyalini verdiğini belirtti.

Türkiye’nin ilk yerli araştırma gemisi denize indirilmeye hazırlanıyor. TÜBİTAK’ın ihtiyaçları doğrultusunda Çeksan Gemi İnşa Çelik Konstrüksiyon Sanayi’ye sipariş verilen ‘TÜBİTAK Marmara’ isimli araştırma gemisinin inşaası tamamlandı. Teknik donanım işlemleri tamamlanarak geminin 17 Şubat günü denize indirilmesi planlanıyor.

Türkiye’de gemi inşaa denince ilk akla gelenin yük gemisi, tanker, ticaret gemileri olduğunu vurgulayan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, gemi inşaa sanayinin ilk kez bir araştırma gemisi inşaa etmesinin sektör adına umut verdiğini söyledi.

Bakan Ergün, “Önemli olan bizim tersanelerimizin böyle nitelikli araştırma gemileri yapabildiklerini göstermeleri. TÜBİTAK dışında başka kurumlarımız da bundan böyle benzer niteliklerde gemi siparişi verebilecek. Özel sektörümüzün geldiği bu nokta memnuniyet verici” diye konuştu.

Gemi sanayi yükselişe geçecek

İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak da, Türkiye’nin gemi sanayiinde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında olduğunu, ancak 2008 yılında patlak veren küresel krizle üretimde hızla dip yapmaya başladıklarını söyledi.

Bayrak, “Tersanecilik adına önemli bir adım atıldı. Bundan böyle sektörümüzün dipten hızla yükselişe geçmesini arzu ediyoruz. Bizim kalitemiz, kaabiliyetimiz belli. Devletin de desteğiyle eski başarılı günlerimize döneceğiz. Sektör adına devletten tek isteğimiz, geçtiğimiz yıl devreye giren ‘Yeni Teşvik Sistemi’nde gemi sanayiine destekler çok azdı. Biz 5. bölge desteklerinin kısa süreliğine de olsa sektörümüze sağlanmasını istiyoruz. Ayrıca rakip ülkelerle rekabette mücadele edebilmek için finansal desteklerin de sağlanması da sektörümüzün önünü açacaktır” diye konuştu.

 

İstenirse petrol de arayabilecek

Türkiye’de inşaa edilen ilk araştırma gemisi özelliğiyle dikkat çeken TÜBİTAK Marmara gemisi, oşinografik araştırmalar gerçekleştirmek amacıyla inşaa edildi. 13 milyon 800 bin TL’ye mal olan araştırma gemisi 45 metre uzunluğunda, 9 metre genişliğinde.

TÜBİTAK Marmara; deniz altı haritaları çıkaracak, deniz hareketleri ile birlikte su altındaki canlı yaşamını inceleyecek, deniz kirliliği araştırmaları da yapacak.

İncelemelerinde 3 bin metre derinliğe inecek teknik kapasitesi bulunan araştırma gemisi, ilgili ekipmanların eklenmesiyle petrol araması ve sismik araştırmalar da yapılabilecek özelliklere sahip. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde