Bir fikirle milyar dolarlık servete

Bir fikirle milyar dolarlık servete

Turkcell, fikir babası olan Murat Vargı'yı da muazzam bir servet kazandırdı. Vargı, geleceği nerede görüyor?

Bir fikirle milyar dolarlık servete
16px
24px
13.01.2008 12:24
ABONE OLgoogle

İbrahim Acar'ın haberi

Türkiye'yi cep telefonuyla tanıştıran adam olarak bilinen Turkcell'in fikir babası ve kurucu ortağı Murat Vargı şirketteki hisselerinin yüzde 1.75'ini satışa çıkardı. Vargı bu satıştan 380 milyon dolara yakın gelir sağlayacak. Vargı'nın şirkette 687 milyon dolarlık hissesi daha var.

Türk şirket tarihinin en başarılı yatırımlarından Turkcell, fikir babası olan Murat Vargı'yı da muazzam bir servet kazandırdı. Vargı, 21.6 milyar dolarlık piyasa değeriyle Türkiye'nin en büyük şirketi konumundaki Turkcell'de bulunan hisselerinin yüzde 1.75'lük bölümünün satışı için İMKB'ye başvurdu. Söz konusu hisselerin son kapanış fiyatı üzerinden değeri 378 milyon doları buluyor.

Vargı bu hisseleri sattıktan sonra elinde Turkcell'in yüzde 3.18'i kalacak (Turkcell'in sitesinde Murat Vargı'nın elindeki hisse oranı yüzde 2.37 olarak görünüyor. Ancak MV Holding'in sitesinde hisse oranı olarak yüzde 4.93'lük bir oran veriliyor. Aradaki fark, Turkcell sitesindeki oranın 'Beyaza ciro edilen', yani satış için şirkete bildirilen hisselerin halka açık kısıma dahil edilmesinden kaynaklanıyor). Söz konusu hisselerin değeri ise 687 milyon doları buluyor. Vargı böylece Turkcell'deki başarı hikayesini milyar dolarlık bir servetle süsleyen işadamı olarak tarihe geçecek.

YATIRIMLARINA SERMAYE OLDU

Turkcell'İn kurucu ortakları arasında yer alan Murat Vargı, fikriyle yatırım yaptığı Turkcell hisselerini nakite çevirme fırsatı şirketin Temuz 2007'de halka açılmasıyla bulmuştu. Turkcell halka açıldığı tarihte yüzde 6.3'lük hisse senedine sahip Vargı aradan geçen dönemde diğer işlerine nakit sağlamak için hisselerin bir bölümünü İMKB'de satmıştı.

Vargı'nın satışları turizm, internet, enerji ve telekomünikasyon alanında yaptığı yatırımların arttığı son iki yılda arttı. 2005'te yüzde 6.07 olan hisse oranı yüzde 4.93'e geriledi. Vargı satış için beyaza ciro ettirip Merkezi Kayıt Kuruluşu'na bildirdiği hisse senetlerini elinden çıkardığı taktirde, Turkcell'de hissesi yüzde 2.37'ye düşecek. Bu payın değeri ise son kapanış fiyatına göre 501 milyon dolar.

İflas etmişti... Bir fikriyle milyar dolarlık servete ulaştı

MV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Vargı, iş hayatına 1972 yılında Koç Holding'te ihracat temsilcisi olarak başladı. Bugün toplam aktifleri 1 milyar doların üzerine çıkan MV Holding'in çekirdeği ise iş hayatına başladıktan 4 yıl sonra atıldı. KVK şirketinin de başkanı olan Murat Vargı, 1976 yılında 3 ortakla birlikte Penta Dış Ticaret'i kurdu. Şirket 1989'da bölündü. Murat Vargı Penta Tekstil şirketinde çalışmalarına devam etti. 1993 yılında ekonomik sıkıntıya giren Vargı adını aynı yıl Turkcell'in fikir babası olarak duyurdu.

1994 krizinde iflas etmişken Turkcell projesi ile büyük holdingleri dolaşan Murat Vargı'nın bu fikrine kimse ilgi göstermedi. Merhum Sakıp Sabancı'ya 'hayatımdaki en büyük pişmanlıklardan birisi Turkcell'i kabul etmemek olmuştur' dedirten Vargı, son olarak projeyi Çukurova Grubu'nun patronu Mehmet Emin Karamehmet'e götürdü. Murat Vargı projeyi, arkadaşı Yapı ve Kredi Bankası'nın o dönemde Genel Müdürlüğü'nü yürüten Burhan Karaçam aracılığı ile Karamehmet'e ulaştırmayı başardı. Çukurova'nın patronu Mehmet Emin Karamehmet, Murat Vargı'nın Turkcell projesinden çok etkilenip GSM sektörüne girmeye karar verdi.

Vargı geleceği enerji ve internette görüyor

Son yıllarda Ata Film ve TEM stüdyolarını alan Vargı 2005 yılında İzmir Büyük Efes Oteli için Özelleştirme İdaresi tarafından açılan ihaleyi Tahincioğlu Holding ile ortak olarak kazandı. 2006 yılında Türk mühendis Dr. Rıza Can Berkan'ın projesi olan Hakia arama motoruna 5 milyon dolarla ortak oldu.

Ardından Vargı'nın iş ortağı Muzaffer Akpınar, Turkcell'den istifa ederek Hakia projesine girdi. Ardında yine Muzaffer Akpınar'la birlikte bu kez enerji işine girdi. İlk adım olarak İzmir'de 50 milyon Euro'ya mal olacak bir rüzgár santralini aldılar. Vargı ve Akpınar'ın şu anki hedefleri ise toplam 5 yılda 250 Mw'lik santral kurmak. 

Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde