Bir anlık dikkatsizlik herşeyi bitirdi

Bir anlık dikkatsizlik herşeyi bitirdi

Türkiye'nin tek çekirge çiftliğini, bir çalışanın dikkatsizliği bitirdi; Avrupa'ya ihracat durdu

Bir anlık dikkatsizlik herşeyi bitirdi
16px
24px
08.02.2009 11:09
ABONE OLgoogle

Türkiye'nin ilk ve tek çekirge üretme çiftliğinde, hayvanların yüzde 80'i dikkatsizlik nedeniyle telef olunca, Avrupa'ya sadece beş ay çekirge ihracatı yapılabildi. Antalya'nın merkeze bağlı Kurşunlu Köyü'nde 450 bin liralık yatırım yaparak kurduğu çekirge çiftliği ile Türkiye'de bir ilki başlatan işadamı Selami Gökgöl, para kazanmaya başladığı sırada yaşadığı felaketin yaralarını sarmaya çalışıyor.

Selami Gökgöl, bir çalışanının haziran ayında sobaya odunu kömürü doldurduktan sonra dışarıya çıktığını, gece geldiğinde kafesleri kontrol etmeden yattığını ve ertesi gün geldiklerinde 38 derece olması gereken ortamda dijital aletlerin sıcaklığı 62,5 derece gösterdiğini ve hayvanların yüzde 80'inin telef olduğunu söyledi.

245 kafesteki yaklaşık 500 bin çekirgenin telef olduğunu, geriye kalan 15 kafesten beş kafesteki çekirgelerden de bir süre sonra öldüğünü anlatan Gökgöl, geriye kalan 10 kafes ve henüz o dönemde yumurtadan çıkmamış çekirgelerle kapasitelerini artırdıklarını ancak sayının henüz ihracat için yeterli olmadığını kaydetti.

Yurt içinden gelen küçük talepleri bile reddettiğini vurgulayan Gökgöl, "Kuruluşundan sonra sadece beş ay ihracat yapabildik haziran ayından bu yana ihracat yapamıyoruz. Nisanın başında kafes sayımızın 200'ü bulmasını bekliyoruz. Sayı beklediğimiz gibi olursa nisanda tekrar ihracata başlarız" dedi. İhracat yaptığı ülkelerin başında 6,5 milyon insanın sürüngen beslediği Almanya'nın geldiğini bildiren Gökgöl, Arap ülkelerinden de talepler geldiğini ancak şimdilik satış yapmalarının mümkün olmadığını yineledi.

"ÇEKİRGELER HAKKINDA YETERLİ BİLGİ YOK"
Çekirge işini profesyonel olarak yaptıklarını ifade eden Gökgöl, ancak çekirgeler hakkında bilgileri sadece internetten elde edebildiklerini kaydetti. Tarım il müdürlükleri ve üniversitelerden yeteri kadar bilgi ve teknoloji desteği alamadıklarını anlatan Gökgöl, şöyle devam etti:

"Maalesef devlet desteği alamıyorum. Arsamı, evimi sattım buraya yatırım yaptım. Ben ihracat yapıyorsam, ülkeme döviz kazandırıyorsam, işçi çalıştırıyorsam devlet de bana destek olmalı diye düşünüyorum. Bana belli bir süreliğine küçük bir faizle ya da sıfır faizle para verilirse ben daha da büyürüm, ülkeme de daha faydalı olurum. Birçok devlet yetkilisiyle konuştum ama o an herkes (biz size döneriz) diyor ama hiç dönen olmadı."

"KARGOLAR TAŞIMIYOR"
Kargoların çekirgeleri canlı hayvan statüsünde tutarak taşımak istemediğini belirten Gökgöl, ancak bu hayvanların yem olduğunu ifade etti. Birçok Avrupa ülkesinde bu işin yapıldığını ve bu ülkelerde sorun yaşanmadığını bildiren Gökgöl, "Bizde çok bürokratik engel var. Gerekli şartlarda biz çekirgeleri kutuluyoruz. Almanya'ya göndermede bir sıkıntı yaşamıyorum ama aynı koliyi Türkiye içinde gönderemiyorum. Uçakta sorun olmuyor da normal kargoda mı sorun oluyor? Bazen yolculuk yaptığım istikamette alıcı olursa kendim götürüyorum. 3 kuruş para kazanıyorum, 5 kuruş da benzin parası harcıyorum" diye konuştu.

"ÇEKİRGELER NERELERDE KULLANIYOR?"
Çekirgelerin tatlı su hayvancılığında iyi bir yem kaynağı olduğunu kaydeden Gökgöl, alabalık tesislerinde de çekirgelerin yüksek protein kaynağı olduğu için yem olarak kullanabildiğini söyledi. Bu hayvanların akvaryum balıkçılığı için de kullanabileceğine dikkati çeken Gökgöl, birçok sürüngenin de çekirgeyle beslendiğini dile getirdi. Gökgöl, "Keşke paramız olsa da bunları konserve haline getirebilsek, balık yem makinesi getirtsek de pul yeme dönüştürebilecek ancak henüz bunları yapacak kapasitem yok" dedi.

Selami Gökgöl, çekirgelerin piyasada tanesinin 6 sente satıldığını sözlerine ekledi.  

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde