Bir CEO kaç işçiye bedel?

Bir CEO kaç işçiye bedel?

AFL-CIO’nun "ödeme projesi" adlı araştırma sonuçlarına göre bir üst düzey yöneticinin maaşı, ortalama bir işçinin maaşının kaç katı?

Bir CEO kaç işçiye bedel?
16px
24px
17.04.2013 08:41
ABONE OLgoogle

ABD’nin İşçi Sendikaları Federasyonu AFL-CIO’nun "ödeme projesi" adlı araştırma sonuçlarına göre bir üst düzey yöneticinin maaşı, ortalama bir işçinin maaşının 354 katına denk geliyor. 

Geçen yıl ABD’de ortalama bir personelin yıllık kazancı yaklaşık 35 bin dolar olarak hesaplandı. Ülkenin en büyük şirket CEO’larının geçen yılki ortalama kazancı ise 12.3 milyon dolar. AFL-CIO'nun bu verilerden yola çıkarak yaptığı hesaplama bir CEO’nun 354 personele denk olduğunu gösteriyor.

ABD’de yönetici ve çalışan maaşlarının arasındaki uçurumun son 15–20 yıldır en çok eleştirilen konular arasında yer alıyor. 1980 yılında ortalama CEO maaşı yine ortama bir işçininkinin 42 katıyken bu oran 2000 yılında en yüksek seviyesine ulaşarak 525’e gelmişti.

Araştırmaya göre ABD’nin en yüksek gelirli üst düzey yöneticisi 96 milyon dolar yıllık gelir ile Oracle CEO’su Larry Ellison.

Listedeki ikinci sırada ise 54 milyon dolarla Credit Acceptance Corp şirket CEO’su Brett Roberts yer alıyor.

Yaptıkları bu araştırma gereken yerlere mesaj vermeyi amaçlayan AFL-CIO Başkanı Richard Trumka ”Bu projeyle işçilerin durumumun ne derece zor olduğunu ortaya koyduk. Bunun hükümet yetkililerine gerekli mesajı vermesini umuyoruz” açıklamasında bulundu..

Federal kayıtlara göre Richard Trumka’nın yıllık kazancı ise 302 bin dolar, yani Trumka ortalama bir çalışanın yalnızca 8 katı gelir elde ediyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde