Bin 684 asker TSK'dan ihraç edildi

Bin 684 asker TSK'dan ihraç edildi

OHAL Kararnamesi ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, İçişleri Bakanlığına bağlandı, bin 684 asker Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarıldı.

Bin 684 asker TSK'dan ihraç edildi
16px
24px
27.07.2016 20:40
ABONE OLgoogle
"Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kararname"ye göre, milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olan Kara Kuvvetleri Komutanlığında 87 general, 726 subay, 256 astsubay; Deniz Kuvvetleri Komutanlığında 32 amiral, 59 subay, 63 astsubay; Hava Kuvvetleri Komutanlığında 30 general, 314 subay, 117 astsubay olmak üzere toplam bin 684 asker, Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) çıkarıldı.

Söz konusu kanun hükmünde kararname (KHK), Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. 

Kararname ile TSK'dan çıkarılan askeri personel arasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk, Orgeneral Adem Huduti, Korgeneral Metin İyidil, Korgeneral Yıldırım Güvenç, Korgeneral İlhan Talu, Korgeneral Salim Ulusoy, Tümgeneral Mehmet Dişli, Tümgeneral Kubilay Selçuk, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesinden Tümamiral Bekir Sıtkı Cebeci ile Pilot Kurmay Yarbay Hakan Karakuş da yer alıyor.

Kararların işlemleri 29 Temmuz itibarıyla uygulanacak

Kararnameye göre, 3 haber ajansı, 16 televizyon, 23 radyo, 45 gazete, 15 dergi, 29 yayınevi ve dağıtım kanalı kapatıldı.

TSK'dan çıkarılan asker kişiler, mahkumiyet kararı aranmaksızın askeri rütbe ve memuriyetleri alınacak ve bu kişiler yeniden TSK'ya kabul edilmeyecek. Bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecek, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemeyecek. Bunların uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, denetim kurulu tasfiye kurulu üyeliği vesair görevleri de sona ermiş sayılacak. 

Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığına bağlandı

Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu ile Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanunu'nda da bazı değişikliklerin yapıldığı kararnameye göre, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, İçişleri Bakanlığına bağlandı. 

Yarın yapılacak Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) alınacak kararlar ile yapılacak olan terfi, atama, nasıp, kadroların kullanılması, emekliye sevk ve ilişik kesme işlemleri 29 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla uygulanacak.

Kararnameye göre, Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) çıkarılan asker kişilerin, mahkumiyet kararı aranmaksızın, askeri rütbe ve memuriyetleri alınacak ve bu kişiler yeniden TSK'ya kabul edilmeyecekler, bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecek, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemeyecekler, bunların uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılacak.

KHK ile 20 Temmuz 2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kapsamında, darbe teşebbüsü ve terörle mücadele çerçevesinde alınması gereken tedbirlere ilişkin usul ve esasların belirlenmesi ve bazı kurum ve kuruluşlara dair düzenleme yapılması amaçlanıyor.

Kararnamenin ikinci bölümünde OHAL kapsamında alınan tedbirlere yer verildi.

Buna göre, milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ/PDY) aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olan kararnamedeki ekli listede yer alan asker kişiler, Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarıldı, bu kişilerin haklarında özel kanun hükümlerine göre işlem tesis edilecek.

Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarılan asker kişilerin, mahkumiyet kararı aranmaksızın, askeri rütbe ve memuriyetleri alınacak ve bu kişiler yeniden Türk Silahlı Kuvvetlerine kabul edilmeyecekler, bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecek, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemeyecekler, bunların uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılacak. Bunların silah ruhsatları ve pilot lisansları iptal edilecek ve bu kişiler oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından 15 gün içinde tahliye edilecek. Bu kişiler özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamayacaklar. Bu kişiler hakkında Milli Savunma Bakanlığınca ilgili pasaport birimine derhal bildirimde bulunulacak. Bu bildirim üzerine ilgili pasaport birimlerince pasaportlar iptal edilecek.

Komisyonun teklifi üzerine ilgili bakan onayıyla kapatılacak

Kararnamenin ekli listesinde yer alan özel radyo ve televizyon kuruluşları, gazete ve dergiler ile yayınevi ve dağıtım kanalları da kapatıldı.

Kapatılan gazete, dergi, yayınevi ve dağıtım kanalları, özel radyo ve televizyon kuruluşlarına ait olan taşınırlar ve her türlü mal varlığı, alacak ve haklar, belge ve evrak Hazine adına tescil edilecek. 

Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine aidiyeti veya iltisakı ya da bunlarla irtibatı olan ve ekli listelerde yer almayan özel radyo ve televizyon kuruluşları ile gazete ve dergiler, yayınevi ve dağıtım kanalları, ilgili bakan tarafından oluşturulacak komisyonun teklifi üzerine ilgili bakan onayı ile kapatılacak.

Kararnamenin "Soruşturma ve Kovuşturma İşlemleri" ile ilgili maddesine göre, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ilgili bölümlerinde tanımlanan suçlar, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve toplu işlenen suçlar bakımından, olağanüstü halin devamı süresince, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde cumhuriyet savcısı tarafından da yakalama emri düzenlenebilecek. Hakim veya cumhuriyet savcısı tarafından verilen yakalama emri üzerine yakalanan şüpheli hakkında verilen gözaltı süresi, 30 günü geçemeyecek.

Hakkında yürütülen soruşturmanın sonuçsuz kalmasını sağlamak amacıyla yurt içinde saklanan veya yabancı ülkede bulunan ve bu nedenle cumhuriyet savcılığı tarafından kendisine ulaşılamayan şüpheliye de kaçak denilecek.

Tahliye talepleri en geç 30'ar günlük sürelerle tutukluluğun incelenmesi ile birlikte dosya üzerinden karara bağlanacak, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde konutta, iş yerinde ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda cumhuriyet savcısının yazılı emriyle arama yapılabilecek, askeri mahallerde hakim kararıyla veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde cumhuriyet savcısının yazılı emriyle, cumhuriyet savcısının katılımı olmaksızın, adli kolluk görevlileri tarafından arama yapılabilecek ve el konulabilecek.

Belgeler adli kolluk görevlilerince incelenebilecek

Hakkında arama işlemi uygulanan kimsenin belge veya kağıtları adli kolluk görevlileri tarafından incelenebilecek, hakim kararı olmaksızın yapılan el koyma işlemi, 5 gün içinde görevli hakimin onayına sunulacak, hakim, kararını el koymadan itibaren 10 gün içinde açıklayacak, aksi halde el koyma kendiliğinden kalkacak.

El koyma işlemine sulh ceza hakimliğince karar verilebilecek, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde cumhuriyet savcısı da el koymaya karar verebilecek, hakim kararı olmaksızın yapılan el koyma işlemi, 5 gün içinde görevli hakimin onayına sunulacak. Hakim kararını el koymadan itibaren 10 gün içinde açıklayacak aksi halde el koyma kendiliğinden kalkacak. 

Avukat bürolarında hakim kararıyla veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle, Cumhuriyet savcısının katılımı olmaksızın, adli kolluk görevlileri tarafından arama ve el koyma yapılabilecek, arama ve el koyma işlemi sırasında baro başkanı veya onu temsil eden bir avukat hazır bulundurulacak. 

İletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması, gizli soruşturmacı görevlendirilmesi ve teknik araçlarla izleme tedbirlerine hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde cumhuriyet savcısı tarafından karar verilebilecek. Cumhuriyet savcısı, kararını 5 gün içinde görevli hakimin onayına sunacak. 

Müdafinin dosya içeriğini inceleme veya belgelerden örnek alma yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecekse cumhuriyet savcısının kararıyla kısıtlanabilecek.

Gözaltındaki şüphelinin müdafi ile görüşme hakkı, cumhuriyet savcısının kararıyla 5 gün süreyle kısıtlanabilecek, ancak bu zaman zarfında ifade alınamayacak.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde