Bilkent Şehir Hastanesi için şehir merkezindeki 13 devlet hastanesi feda edildi

Bilkent Şehir Hastanesi için şehir merkezindeki 13 devlet hastanesi feda edildi

Kamu özel ortaklığı ile “devletin kendi arazisinde kiracı olduğu” Bilkent Şehir Hastanesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hem gecikmeli hem de eksiklerle açıldı.

Bilkent Şehir Hastanesi için şehir merkezindeki 13 devlet hastanesi feda edildi
16px
24px
15.03.2019 07:20
ABONE OLgoogle

Şehrin ihtiyaç noktalarındaki 13 köklü devlet hastanesinin yavaş yavaş taşındığı şehir hastanesinde birçok bölüm tamamlanamadı. Ulaşımın neredeyse imkânsız olduğu Bilkent Şehir Hastanesi için şehir merkezindeki 13 köklü devlet hastanesi feda edildi.

Açılış nedeniyle hastalar mağdur oldu, tedavileri için binlerce adım atmak zorunda kaldılar çünkü ring araçlarını kullanamadılar. Hastaları taşımakla görevli ring servisleri ile Erdoğan’ı korumak için görevlendirilen polislerin taşındığı görüldü.

Konuştuğumuz bir doktor ise “Devlet hastanesinde hijyen yoktu, her şey üst üsteydi ama bu kadar geniş alana da ihtiyaç yoktu. Kendinizi havaalanında gibi hissediyorsunuz. Genel yönetim ve enfeksiyon yönetimi çok zor” dedi.

Yeniden 3600 vaadi

Sağlık çalışanları, çalışan sayısının artmadığı bu yüzden başta nöbetler olmak üzere iş yükünün fazlalaştığını aktardı. Deneyimli çalışanlar yerine şirketlerin önerdiği yeni personelin geldiği bilgisini verenler ise “Büyük bir hastane açıyorsunuz ve herkes deneyimsiz, bir düşünün” dedi.  

Erdoğan, açılış töreninde “İkinci 100 Günlük Eylem Planı”nda yer alan ve zamanı geçen 3600 ek gösterge vaadinin seçim sonrasında ele alınacağını belirterek “Polislerimiz ve öğretmenlerimizle birlikte hemşirelerimizin de 3600 ek gösterge meselesini söz verdiğimiz şekilde çözeceğimizi ifade etmek istiyorum. Seçimden sonra ele alacağımız konulardan biri de budur” dedi.

Sağlık çalışanlarının yüzde 80’i şehir hastanesinde çalışmak istemiyor

Sağlıkçılar arasında yapılan araştırmaya göre, çalışanların yüzde 79.5’i şehir hastanelerinde çalışmak istemiyor. 

Resmi açılışı dün yapılan Ankara Bilkent Şehir Hastanesi için endişelerinin büyüdüğünü belirten sağlık çalışanları “Sağlıkta yıkımı beraberinde getirecek kamu-özel ortaklığı şehir hastanelerine ve sağlıkta piyasalaşmaya son verilmelidir. Atatürk’ün başlattığı ulusal, kamucu, halkçı ve emekçiden yana sağlık politikaları uygulanmalıdır” dediler. 

Niteliği artırmayacak

Genel Sağlık-İş Sendikası’nın yaptırdığı araştırma, sağlık çalışanlarının şehir hastanelerinde çalışmak istemediğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 65.3’ü şehir hastanelerinin sağlık hizmetlerinin niteliğini artırmayacağı düşüncesinde. Buna karşılık şehir hastanelerinin sağlık hizmetlerinde çalışanların iş yükünü artıracağını öngörenlerin oranı ise yüzde 67.7. Sağlık emekçilerinin yüzde 55.5’i şehir hastanelerinde çalışmanın özlük haklarında kayıplara neden olacağını düşünürken katılımcıların yüzde 79.5’i ise şehir hastanelerinde çalışmayı istemiyor. 

Halk sağlığını tehdit ediyor

Sendika başkanı Zekiye Bacaksız, inşaatı bile tamamlanmadan hasta kabulü yapmaya başlayan Bilkent Şehir Hastanesi için endişelerinin olduğunu, siyasi iktidar tarafından seçim öncesi siyasi kaygılarla, apar topar hizmete açılmasının kabul edilebilir olmadığını söyledi. Bacaksız, “Ameliyat hizmetlerinden, laboratuvar hizmetlerine hayati öneme sahip olan sistemlerin tamamlanmadan açılması insan sağlığı için tehdit oluşturmaktadır. Yapılan tüm uyarılara kulak tıkayan siyasi iktidar, insan sağlığını politikaya alet etmemelidir” dedi.

Şeyma Paşayiğit/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde