Bilirkişi Fettah Tamince'ye neden 'olmaz' dedi

Bilirkişi Fettah Tamince'ye neden 'olmaz' dedi

Fettah Tamince’nin Olimpos’a yapmak istediği oteli, bilirkişi veto etti. TMMOB’nin açtığı davada, otel yapılmak istenen yerin 1. derece SİT alanı olduğu vurgulandı.

Bilirkişi Fettah Tamince'ye neden 'olmaz' dedi
16px
24px
22.09.2014 03:57
ABONE OLgoogle
Hükümete yakın işadamı Fettah Tamince’nin Olimpos’a yapmak istediği oteli, bilirkişi veto etti. TMMOB’nin açtığı davada, otel yapılmak istenen yerin 1. derece SİT alanı olduğu vurgulandı. Bilirkişi raporu çevre dersi niteliğinde

Taraf’ın gündeme getirdiği Antalya’da Beydağları Milli Parkı sınırları içinde Phaselis Antik Kenti’nde yapılmak istenen otel projesini bilirkişi, veto etti.

Hükümete yakınlığı ile bilinen Rixos Oteller zinciri sahibi Fettah Tamince’nin Dream Of Phaselis adını verdiği tatil köyü, doğal güzelliğiyle göz kamaştıran Beydağları Milli Parkı’nda yapılmak isteniyor. Üstelik tatil köyünün 19 dönümlük kısmı da Olimpos Antik Kenti’nin sınırında yer alan ve milattan önce 7’nci yüzyılda kurulan Phaselis Antik Kenti’nde bulunuyor.

ÇED’SİZ DE OLUR RAPORU VERİLMİŞTİ 

2011’de bölgedeki imar planları değiştirilmiş ve şirket otel yapımı için harekete geçmişti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de verdiği kararda “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” dedi. Ardından TMMOB Mimarlar Odası ve Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi 1’nci Derece Arkeolojik Sit Alanı içindeki projeye karşı dava açtı. Dava için atanan bilirkişi heyeti araştırmalarını tamamladı. Heyet, özetle “buraya otel yapılamaz” dedi.

Raporda, proje alanının tahsisi ve onayı turizm mevzuatına uygun görünse de alanın Milli Park sahası ve aynı zamanda 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı içinde etki alanı olduğu ve Phaselis Territorium’da bulunduğu gerçeğinin değerlendirilmediğinin anlaşıldığı belirtildi.

ÇİZİLMİŞ SINIRLA DOĞA KORUNMAZ 

29 sayfalık bilirkişi raporunda, bölgeyi korumayan Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü de eleştirildi. Kurul, sit alanına müdahale edilmeden projenin uygulanabileceği yönünde karar vermişti.

Bilirkişi heyeti, Phaselis’in yalnız fiziksel kalıntıların bulunduğu alan ile ilgili değil geniş bir çerçeve ölçeğinde, doğal yapısı ve kentin etkileşim geçiş sahaları ile birlikte bir bütün olarak ele alınması gerektiğini, bunun korumanın sürdürülebilmesi için önem taşıdığını belirtti. “Doğayı korumak “çizilmiş” sınırlara dayalı bir kavram değildir” dedi. Raporda ayrıca, yapılması planlanan turizm tesisinin beraberinde getireceği yapılaşmayı, hemen yakındaki yörelere de taşıyacağı vurgulandı.

PROJEYE GÖRE PLAN YAPIYORLAR 

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu ise bilirkişi raporundan da anlaşılacağı gibi projenin çevreye etkisinde pek çok belirsizliklerin olduğuna değindi. Bozoğlu: “Plana göre proje değil, projeye göre plan yaklaşımı ülkemizde içselleştirilmektedir. Bu nedenle, doğal ve kültürel alanlarımız sınır tanınmadan, hukuk, bilim ve kamu yararı göz ardı edilerek yok edilmektedir” dedi.

Öte yandan Fettah Tamince, tatil köyü ile ilgili haberler çıktığında bir açıklama yapmış ve “5 yıldızlı otel inşa edilmeyecek olup, bölgenin dokusuna uygun bungalov projesi gerçekleştirilecektir” demişti. 

Ayfer Çalıkıran/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde