Biletlerin fiyatı artacak: O ücret için Bakan devrede

Biletlerin fiyatı artacak: O ücret için Bakan devrede

Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından 47 havalimanında 1 Ocak itibariyle dış hat uçuşlarında alınması planlanan 1 ile 3 euro arasındaki güvenlik ücreti turizm sektörünü endişelendirdi.

Biletlerin fiyatı artacak: O ücret için Bakan devrede
16px
24px
27.12.2018 10:39
ABONE OLgoogle

2019 tur paketlerinin güvenlik ücreti hesaba katılmadan 3 ay önceden satılmaya başladığına dikkat çeken sektör temsilcileri kararın 1 yıl ertelenmesini talep etti. Sektörün talebi üzerine devreye giren Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ise konuyu Ulaştırma Bakanı Turhan ile konuştu. Dış hat uçuşlarında alınacak ücretin ertelenmesi bekleniyor.

1 Ocak'tan itibaren dış hat uçuşlarında 1 ile 3 euro arasında güvenlik ücreti alınmaya başlayacak.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ), işlettiği havalimanlarından dış hat uçuşlarında 1 Ocak 2019 yılından itibaren, her bir yolcu başına "1 ile 3 euro" arasında güvenlik ücreti alacağını açıkladı.  

Biletlerin fiyatı artacak

Yolcu güvenlik ücreti, hava yolu taşıyıcıları tarafından DHMİ'ye ödenecek. Havayolu şirketlerinin ise yurt dışı uçuşlarına yönelik kestiği her bilet için bu fiyatları yansıtması bekleniyor.

Turizmcileri endişelendirdi

DHMİ'nin sürpriz güvenlik ücreti kararı turizm sektörünü de endişelendirdi.

Erken rezervasyon paketlerinin Ekim ayından bu yana satıldığını ve tur operatörlerinin bu fiyatı ön görmeden satışlarını yaptığını kaydeden sektör temsilcileri, çift haneli büyüme ile 50 milyon turist hedefinin konulduğu 2019 yılı için Türkiye'nin diğer ülkelerle rekabet edebilmesi için söz konusu uygulamanın 1 yıl ertelenmesini talep etti.

Bakan devreye girdi: 1 yıl ertelenebilir

1 ya da 3 euronun tek başına çok büyük rakamlar olmadığını ancak Türkiye'ye 1-2 milyon turist getiren yabancı tur operatörleri açısından bakıldığında söz konusu rakamın büyük bir maliyet ortaya çıkaracağını ifade eden sektör temsilcileri 1 yıllık erteleme talebini Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'a iletti.

Bakan Ersoy'un ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan ile konuyu konuştuğu bu yönde bir ertelemenin gelebileceği konuşuluyor. 

Yolcu bildirimi ile ücretlendirme olacak

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün 1 Ocak'ta uygulamaya koyacağını açıkladığı güvenlik ücretlendirmesi hava taşıyıcıları ya da anlaşma yapılan yer hizmet kuruluşlarının vereceği yolcu bildirimi üzerinden gerçekleştirilecek.

47 havalimanında uygulanacak

Türkiye genelinde Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından işletilen havalimanı sayısı 47. Bu havalimanlarından 6'sında güvenlik ücreti her bir yolcu başına 3 euro olarak belirlenirken, 41 havalimanında ise rakam 1 euro şeklinde uygulanacak.

İstanbul, Antalya, Muğla, İzmir ve Ankara gibi yolcu sayısı yoğun olan havalimanları ise özel şirketler tarafından işletildiği için dış hat güvenlik ücretine tabi değil.

3 euro alınacak havalimanları:

Adana, Erzurum, Gaziantep, Hatay, Kayseri ve Trabzon.

1 euro alınacak havalimanları:

Adıyaman, Ağrı, Amasya, Merzifon, Balıkesir, Koca Seyit, Batman, Bingöl, Bursa Yenişehir, Çanakkale, Denizli Çardak, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Iğdır, Isparta, Kahramanmaraş, Kapadokya, Kars, Kastamonu, Kocaeli, Konya, Malatya, Mardin, Muş, Ordu, Giresun, Samsun Çarşamba, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa GAP, Şırnak, Tekirdağ, Çorlu, Tokat, Uşak, Van.

Kenan Biter/Yeni Şafak

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde