Beyaz liste için özel ekip Ankara’ya geldi

Beyaz liste için özel ekip Ankara’ya geldi

‘Koyu gri’ listeden ‘gri’ listeye yükselirken, beyaz liste için de hazırlıklar başladı.

Beyaz liste için özel ekip Ankara’ya geldi
16px
24px
29.09.2014 12:58
ABONE OLgoogle
‘Koyu gri’ listeden ‘gri’ listeye yükselirken, beyaz liste için de hazırlıklar başladı. Yurt içi ve yurt dışı kaynaklı olumsuz haberlere rağmen kritik eşiği geçen Türkiye’ye beyaz liste notu verilmesi için özel bir ekip geldi.

Türkiye’ye kara para aklama ve terörün finansmanının önlenmesine yönelik çalışmalar konusunda karne verecek ekibin notu beyaz listeye çıkış için kritik öneme sahip.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanı sıra, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile de bir araya gelen heyetin raporunun ardından Türkiye’nin ekim ayında yapılacak toplantıda gri listeden kurtulup beyaz listeye çıkmasına karar verilecek.

Çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü ve yapılanların Mali Eylem Görev Gücü (FATF) ekibine aktarıldığını ifade eden Maliye kaynakları, Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirdiğini kaydetti. Türkiye, ekim ayında yapılacak toplantıda griden kurtulup beyaz listeye çıkmayı planlıyor.

Körfez ve Rus parası akacak Türkiye’nin kara gri listeden çıkmasının ardından çok sayıda ülkeden para girişinin kapısının açılacağı belirtiliyor. MASAK’ın uzun süredir yoğun trafik yürüttüğü sürecin olumlu sonuçlanması halinde Türkiye’ye ciddi miktarda fon akışı olması bekleniyor. Avrupa Birliği’nin (AB) parasal genişlemesi, Rusya’nın ABD ve AB ile yaşadığı ambargo sorunu ve Ortadoğu’daki gerginliklerin ardından Türkiye’ye on milyarlarca dolarlık para girişinin olabileceği ifade ediliyor.

Ekonomi Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın uzun süredir Türkiye’nin beyaz listeye çıkmasına yönelik çalışması sürüyordu. Terörün finansmanıyla mücadelede yasal düzenleme yapılmasının ardından El Kaide ve Taliban bağlantılı kişi ve kuruluşlarının mal varlıklarının dondurulmasına yönelik Türkiye önemli adımlar atmıştı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde