Beyaz enerji ormana kıydı

Beyaz enerji ormana kıydı

Köylüler: Rüzgâr türbini kurmak için 2 bin 500 zeytin ağacı kesildi

Beyaz enerji ormana kıydı
16px
24px
11.01.2012 13:17
ABONE OLgoogle

Karaburun Yarımadası’nda zeytin dikili arazinin bir kısmı rüzgâr enerji santralı kurulması için Lodos Elektrik Üretim AŞ’ye kiralandı. Şirket, 2 bin 500 zeytin ağacını kestiği iddiasıyla köylülerle mahkemelik oldu. Ağaçlarının kesildiğini belirten Yayla köyü sakini Mustafa Şenbahar “Yasaya göre ağaçlandırılmak üzere izin verilen taşınmazlar projesine uygun olarak ağaçlandırıldıklarında başka bir amaca ayrılamaz. Tüm bunlara rağmen şirketin çalışmaları devam ediyor” dedi. Şirket yetkilileri ise ağaçların kesilmediğini ileri sürdü.

Mustafa Şenbahar, zeytin ağaçlarını kestiği gerekçesiyle şirket hakkında suç duyurusunda bulundu.

‘Burası İzmir...’

Şenbahar, “Bugüne kadar kaymakamlıktan Adalet Bakanlığı’na kadar pek çok yere başvurdum. Ancak hiçbir yerden sonuç alamadım. Şikâyet için başvurduğumuz kurumlarda herkesi karşımızda gördük. Herkes taraf. Burası İzmir, ondan böyle yapılıyor. İmar yasasına aykırı olmasına rağmen şirket çalışmalarına devam ediyor. Dağ kanunu uygulanıyor” diye konuştu.

ÇED’e gerek yok’

Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa, yarımadada pek çok firmanın lisans aldığını ve çalışmalara başladığını belirtti. Zeytincilerin milyonun üzerinde ağaç diktiğini söyleyen Yasa, “İnsanlar yıllardır emek veriyor. Ağaçlar artık verim verecek duruma geldi. Tüm bu yapılanlar zeytinciyi mağdur duruma düşürdü” dedi.

Rüzgâr enerji santralları için 2005’te ‘ÇED’e gerek yoktur’ kararı verildiğini anımsatan Yasa, “Balık çiftlikleri için de aynı karar verilmişti. Kıyıya yakın kurulan yerlerdeki çiftliklerin altı kirlendi, bataklık oldu. Santralı kuracak şirket, bilgilendirme toplantıları düzenliyor. ÇED’e gerek yoksa bu toplantılara da gerek yok” dedi. Yasa şunları kaydetti:

“Biz doğamız kirletilmesin diye yıllardır mücadele ediyoruz. İşlerin ‘Parası olan her şeye hâkim olur’ mantığıyla yürümemesi gerekir. Ama şirketler ‘Ben gelir her şeyi yaparım, türbini istediğim yere kurarım’ derse olmaz, çatışma çıkar.”

‘Kesim yapmadık’

Lodos Elektirik AŞ Genel Koordinatörü Mustafa İlhan ise zeytin ağaçlarının kesilmediğini savundu. Rüzgâr enerji santralı projesinin 2002’den beri olduğunu ve ÇED raporlarının bulunduğunu söyleyen İlhan, “EPDK’den izin alınmış, lisansı olan bir proje” dedi Hazine arazisinden nemalanmak isteyenlerin olduğunu bildiren İlhan, “Rüzgâr enerji santralı en masumane santraldır Proje kanun nizam çerçevesinde yapılıyor” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde