Beyaz Saray’daki Türkiye toplantısından sızdı: Trump, Türkiye’ye yaptırımların yumuşatılmasını istedi, sonuç alamadı

Beyaz Saray’daki Türkiye toplantısından sızdı: Trump, Türkiye’ye yaptırımların yumuşatılmasını istedi, sonuç alamadı

ABD Başkanı Donald Trump'ın salı günü Cumhuriyetçi senatörlerle yaptığı 'Türkiye' toplantısına ilişkin kritik detaylar gelmeye devam ediyor.

Beyaz Saray’daki Türkiye toplantısından sızdı: Trump, Türkiye’ye yaptırımların yumuşatılmasını istedi, sonuç alamadı
16px
24px
25.07.2019 05:13
ABONE OLgoogle

Trump'ın CAATSA (ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası) kapsamındaki yaptırımları yürürlüğe sokmadan önce bir anlaşma üzerinde çalışmak için zaman senatörlerden zaman istediği ifade edildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın dün akşam 46 Cumhuriyetçi Parti senatörüyle Türkiye’ye uygulanacak S-400 yaptırımlarını görüşmesiyle ilgili herhangi bir resmi açıklama yapılmazken, toplantıya katılan bazı senatörlerden sızan bilgiler, başkanın Türkiye’ye yaptırımların yumuşatılması isteğine senatörlerin sıcak bakmadığı ve toplantının bir anlaşma olmadan dağıldığına işaret ediyor. 'Trump, Türkiye'ye S-400'lerden dolayı yaptırım uygulamak istemediğini anlattı'

NBC News’un haberine göre, Teksas Senatörü John Cornyn, Trump’ın Türkiye’ye yaptırımların daha fazla yumuşatılmasını istediğini söyledi.

Toplantıya katılan senatörlerden elde edilen bilgilere göre Trump, senatörlere Erdoğan ile kişisel ilişkilerini kullanarak bir çözüme varılabileceğine inandığını, bunun yaptırım uygulanmasından daha iyi olacağını anlattı. Bir senatör, Trump’ın, “ikna kabiliyetleri açısından kendinden emin göründüğünü” söylerken, “Kongre tarafından baskı altında hissettiğini söylediğini” aktardı. 

Dünkü toplantının senatörlerle Trump arasında Türkiye’ye verilecek yanıt konusunda herhangi bir anlaşmaya varılmadan sona erdiğini bildiren NBC News, bir senatörün de “Aile içi gerilim devam ediyor” dediğini kaydetti.

Beyaz Saray yetkilileri, Trump’ın, Türkiye’ye yaptırımlar konusunu haftalarca gündemde tutabileceğine işaret ediyor. Toplantıya katılan bir başka senatör ise “Trump’ın tereddütlü göründüğünü” söyledi. Senatör, bunun “Türkiye hakkında neden hemen bir karar alınamadığını da açıkladığını” vurguladı.

Öte yandan Washington Post, Türkiye ile müzakere edilmesini isteyen Trump ile Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı James E. Risch arasında sert bir tartışmanın yaşandığını öne sürdü.

Amerika’nın Sesi’nin aktardığına göre gazete, Türkiye’ye yönelik yaptırımların ele alınması amacıyla düzenlenen görüşme sırasında Başkan Trump’ın bu meseleye karşı ilgisiz olduğunun da gözlendiğini kaydetti. Kapalı kapılar ardında yapılan görüşmeye katılan ve adı gizli tutulan bir yetkiliye göre toplantıda bulunan bir Cumhuriyetçi senatör, görüşmenin odağını Türkiye yaptırımları yerine sağlık hizmetleri, göçmenlik ve bu hafta Kongre’yle varılan yeni mali anlaşmaya kaydırmaya çalıştığı gözlenen Trump’ın dikkatini yeniden Türkiye’ye çevirmeye çalıştı.  Trump tartıştı! Beyaz Saray’da ‘Türkiye’ kavgası

Amerika’nın Sesi, toplantıya çağrılmayan Demokrat Partili senatörlerin de Trump’a çağrısına yer verdi. Habere göre Demokrat Partili senatörler Trump’a gönderdikleri mektupta, Türkiye’ye yaptırım uygulanması konusunda Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve birçok Cumhuriyetçi Partili senatör ile aynı görüşte olduklarını belirtti.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Kıdemli Üyesi Demokrat Parti New Jersey Senatörü Robert Menendez liderliğindeki Demokratlar, mektupta, “Amerika kararlı hamleler yapmazsa NATO’daki konumumuz ve Rusya’ya yönelik yaptırım uygulamamızın gücü zarar görecektir”ifadesine yer verirken, yasalar uyarınca Türkiye’ye yaptırım uygulanması gerektiğini düşündüklerini kaydettiler.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde