Beşimizde çılgınız, öyle olmasa bu işe giremezdik

Beşimizde çılgınız, öyle olmasa bu işe giremezdik

Cengiz-Limak-Mapa, Kolin ve Kalyon’dan oluşan 5’li ortak girişim grubu, şimdi harıl harıl bu ilk kazmayı vurmaya hazırlanıyor.

Beşimizde çılgınız, öyle olmasa bu işe giremezdik
16px
24px
14.05.2013 09:09
ABONE OLgoogle

Türkiye günlerdir, 22 milyar Euro’luk bedel ile Cumhuriyet tarihinin en büyük özelleştirmesi olan 3. havalimanının ihalesini konuşuyor.

 Cengiz-Limak-Mapa, Kolin ve Kalyon’dan oluşan 5’li ortak girişim grubu, şimdi harıl harıl bu ilk kazmayı vurmaya hazırlanıyor.

İhale sonrası il toplantı 20 Mayıs’ta gerçekleştirecek ve ondan sonra tam gaz yola devam edilecek.

 Bu “çılgın beşli”den Cemal Kalyoncu ile hafta sonu Gaziantep’teydik. 

 Bahar şenliği kapsamında, önce Hasan Kalyoncu Üniversitesi öğrencileriyle, Türkiye’nin güncel sorunları üzerine söyleşi yaptık. Ardında da sadece Türkiye’nin değil, dünyanın merak ettiği 3. Havaalanı inşaatının detaylarını, perde arkasını, yaşanan heyecanı ve bundan sonrasını konuştuk.

Cemal Bey’i yıllardır tanırım. Müthiş sakin birisi. Hani o sinirleri alınanlardan. Sıkı bir tavlacı olarak üst üste 5-0 yenilse bile renk vermez. Ama bu ihale onu da heyecanlandırmış.
Kalyoncu Ailesi’nin eğitim aşkı, takdire şayan. Kurdukları üniversiteye, oluk oluk para akıtıyorlar. Öğrencilerin önemli bir bölümü burslu. Geçen yıl, tüm öğrencilere, yemek, ulaşım ve barınma bursu vererek fark yarattılar. Ayrıca çok makul ücretlerle uzun yıllardır öğrenim veren kolejleri ve aile büyükleri adına yaptırıp devlete bağışladıkları okulları da var. Sosyal Sorumluluk Projeleri ve hayır işleri hız kesmeden devam ediyor.

 Cemal Kalyoncu, “Rahmetli abim Hasan Kalyoncu’nun en büyük hayali üniversiteydi. Onu gerçekleştirmenin ve zirveye çıkarmanın heyecanını yaşıyoruz. Havaalanı projesi, üniversiteye olan desteğimizi daha artırmamıza imkan sağlayacak” diyor...

Çok özel bir yıl...

 Düne kadar, aynı sektörde, her biri, diğerinin rakibi olan bu 5 büyük firma ne zaman, nasıl ve niye bir araya geldi? 
 Daha da önemlisi, kim bu firmalar?  
 Bugüne kadar ne yaptılar? 
 Bundan sonra nasıl bir yol haritası izleyecekler? 
 Yurtiçi kredi mi kullanacaklar yoksa yurtdışı mı? 
Kalite kontrolü kim yapacak? 
 Temel ne zaman atılacak?
 Ortaklık payları kimin ne kadar?
 Bölgedeki kara delikleri doldurmak için gerekli toprağı nereden bulacaklar?..
 7/24 işle yatıp, işle kalkan, vitrine çıkmayı çok sevmeyen, siyasilere çok yakın olmasına rağmen, siyasetten çok uzak duran, kayaktan mavi tura, tavladan araba kullanmaya çok renkli hobileri olan Cemal Kalyoncu için 2013 çok özel bir yıl olacak! Sadece en büyük işini almakla kalmayıp, kızını ve oğlunu da evlendiriyor. Yani şantiyedeki heyecanın çok daha fazlası evde yaşanıyor...
İşte Cemal Kalyoncu ile sohbetten satır başları...

40 yıllık birikimin sonucu

* Bu proje, 5 büyük ortağın, kırk yıllık birikiminin taçlandırılacağı bir eser olacak. 
 * Tüm ortakların, bugüne kadar, gerek Türkiye’de gerekse dünyanın dört bir yanında gerçekleştirdiği benzeri çok büyük projeler var. Ama bu en büyüğü. 
 * Temel, altı ay içinde atılacak. Sık sık bir araya geliyoruz, haftaya bir araya geleceğiz. Şirket kurulacak. Profesyonel yönetim kurulu oluşacak.
 * İnşaatın finansmanının yüzde 20’sini öz kaynaklarımızdan sağlayacağız. Geri kalan için de yurtiçi ve yurtdışı kredi olanaklarını şimdiden çalışmaya başladık. Finansman sorunu yoktur.
 * Şu anda faizler en düşük düzeyde, maliyet açısından bir avantaj olabilir.
 * Herkesin eşit ortaklığı var. Ne az, ne fazla. Aramızda sorun çıkar mı? Hiç aklımıza bile getirmedik. Getirmeyiz de. 
 * Nasıl bir araya geldik? Çok uzun yıllardır birbirimizi tanıyoruz. İkili, üçlü ortak işlerimiz oldu. En önemlisi de aynı sektördeyiz. Üçümüz Karadenizli, birimiz Güney Doğulu, birimiz de Orta Anadolulu yani tam bir Türkiye mozaiği. Ortak noktamız, hepimiz biraz çılgınız. Çok çalışıyoruz, işimizi ve ülkemizi çok seviyoruz. Öyle olmasa, böylesi büyük bir işe soyunmazdık...

İstanbul’a 30 milyon turist gelecek

* Türkiye büyük turist potansiyeline sahip. 10 yıl sonra İstanbul’a gelen turist sayısı 30 milyonu aşar. THY şimdiden 500 uçak planları yapmalı. 
 * Proje çalışmalarına başlanıldı. Mimaride Türk motifleri olabilir...
 * Kurulacak ortak şirketin CEO’su kim olacak? Bakıyoruz. Bizden daha enerjik birisi olmalı ki, bu işi en hızlı ve iyi şekilde bitirebilsin...
 * Atatürk Havalimanı, ileride fuar alanı, kongre ve kültür merkezi olabilir. Havaalanı olarak kalması mümkün değil.
 * İhale, dünya kupası finali gibi canlı yayında izlendi.
 * İhaleden sonra rakiplerimiz aradı tebrik etti. Elbette üzülmüşlerdir. Kaybetseydik biz de üzülürdük.  .

Günlük 1000 kamyon çalışacak

* Bölgede büyük çukurlar var. İstanbul’un bir yıllık hafriyatı, bu çukurların çok azını doldurur. Yeni hafriyat alanları bulunacak, çalışmaları yapıyoruz.
 * Her gün yaklaşık 1000 kamyon hafriyat yapacak. On binler çalışacak.
 * İnşaat ve hizmet sektörü için eleman yetiştirilmesine hemen başlanacak. Bu konuda Hasan Kalyoncu Üniversitesi olarak, tüm birikimimizi bu yönde seferber edeceğiz.
 * Havaalanın ismi ne olacak? Henüz belli değil. Buna Sayın Başbakanımız karar verecek. 
 * Yeşil alanlar azalmayacak, tam aksine daha da artacak.

Aslında kim kazandı?
 
 * İhaleyi kazandık diye tabi ki sevindik ama şimdi aklımız yapılacak işlerde. 
 * Biz ne kazanırız, ne kadar kâr ederiz? En büyük kazancımız “birikim” olacak. İhaleyle hepimiz devler ligine çıktık. İhale sonrası yine benzeri ihalelerle hem Türkiye’de hem de dünyada çok daha önemli projelere talip olacağız.
 * Devletin cebinden bir şey çıkmayacak. Sıfır maliyetli bir proje. Üstelik her yıl bir milyar euro vereceğiz. 25 yıl sonra, çok daha yüksek fiyata yeniden ihaleye çıkartacak.
 * Büyük istihdam olanağı sağlayacak. 100 bin kişi geçinecek. Yaratacağı katma değer, ihale bedelinden çok daha yüksek olacak.

Nereye kadar gidilecekti?
 
 * Rakamın buraya çıkması Türkiye’ye olan güvenden kaynaklı.
 * Bu kadar fiyat yükseltmemizin nedeni, yabancıların da bu parayı gözden çıkartmaları ve ülkemizin geldiği ekonomik nokta oldu. Onlar veriyorsa biz niye vermeyelim dedik. Hesabımız doğru noktadadır. 
 * Yeni girişimciler, eski zenginlere göre daha cesur daha atak. İçinde bulunduğumuz dönem bunu gerektiriyor..
 * Rakam olarak büyük bir ihale olsa da, bu ortaklığın iş bitirme de hiçbir sıkıntısı olmaz.
 * Kalyon İnşaat Türkiye’nin en büyük su projelerine imza attı. İstanbul’a suyu biz getirdik. KKTC’ye de biz götürüyoruz.

Dünya birincisi 

 * Şu anda dünyanın en büyük havaalanı Atlanta’da. Ondan sonra Heathrow geliyor. Bizimki her ikisinden de büyük olacak. Çünkü o yolcu potansiyelimiz var. Ayrıca önümüzdeki 30 yıl için havaalanı ihtiyacını karşılayacak...
 * Şu anda Atatürk Havaalanı’na yılda yaklaşık 35 milyon yolcu geliş-gidiş yapıyor. Yeni havaalanı açıldığı anda bu rakam ikiye katlanır.
 * Sayın Başbakanımız, bir an önce bitirilmesini istiyor. Bu yüzden geceli, gündüzlü çalışıp onun bu yöndeki isteğini yerine getirmeye çalışacağız...
 * Bitirme süremiz, sözleşmeden itibaren 4 yıl. Sözleşmede 6 ay içerisinde gerçekleşir.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi

Gaziantep Eğitim ve Hizmet Vakfı tarafından, 2008 yılında Gazikent Üniversitesi adıyla kuruldu. Üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Cemal Kalyoncu’nun ağabeyi merhum Hasan Kalyoncu’nun girişimleriyle kurulan üniversite, 2009-2010 eğitim-öğretim yılında faaliyetlerine başladı. Nisan 2012’de adı, kurucusuna ithafen Hasan Kalyoncu Üniversitesi olarak değiştirildi. 

 2012-2013 eğitim-öğretim yılı itibariyle Hukuk, Eğitim, Mühendislik, Güzel Sanatlar ve Mimarlık, İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler olmak üzere 5 fakültesi, Sağlık Bilimleri ve Yabancı Diller olmak üzere de 2 yüksekokulu bulunuyor. Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri enstitülerinde de yüksek lisans eğitimi veren üniversitenin 1360 lisans, 3 bin 427 lisansüstü olmak üzere toplam 4 bin 787 öğrenci öğrenim görüyor.

Abbas Güçlü/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde