Beş analistten ilginç yorum: Kurdaki artış Erdoğan’ın yüzünden!

Beş analistten ilginç yorum: Kurdaki artış Erdoğan’ın yüzünden!

Erdoğan’ın başkan olması halinde para politikalarına daha fazla müdahale edeceğini açıklamasının ardından dolar ve avro peş peşe rekor tazeliyor

Beş analistten ilginç yorum: Kurdaki artış Erdoğan’ın yüzünden!
16px
24px
15.05.2018 14:44
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bloomberg TV’ye yaptığı açıklamada “Başkan olduktan sonra para politikalarında etkili olan bir başkan görüntüsü vermeye mecburuz” demesinin ardından döviz kurlarının artışı bir kez daha ivme kazandı ve çifte rekor geldi.

Erdoğan'ın Merkez Bankası ve para politikasına yönelik açıklamalarıyla birlikte bu sabah dolar/TL, 4.35'li seviyelerden 4.3983'e kadar yükseldi ve tarihi zirvesini yeniledi. Euro da 5.2480 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Dolar da 4,43’ü aştı.

Bloomberg’in görüşünü aldığı beş analist ise aynı gerekçesi sundu: Erdoğan yüzünden!

Tokyo SBI Securities Co. tahvil işlemleri birim yöneticisi Tsutomu Soma:

Erdoğan’ın açıklamaları Merkez Bankası’nın güvenilirliğe dair endişeleri artırdı. Piyasa, hızlı enflasyonu göz önünde bulundurulduğunda ve TL’deki kayıpları durdurmak için, muhtemelen Merkez Bankası’nın faiz artırması gerektiğini düşünüyor. Buna karşın siyasetçiler genellikle faiz artırımını sevmezler. Bu tarz yorumlar, Merkez Bankası’nın özerkliğine ve güvenilirliğine yönelik endişeleri artırıyor; bu da Türk Lirası için olumsuz.

Tokyo SMBC Nikko Securities INC. gelişen piyasalar ekonomisti Kota Hirayama:

TL seçime kadar daha fazla satış riskiyle karşı karşıya. Erdoğan’ın Merkez Bankası üzerinde oluşturacağı baskı hâlâ belirsiz.

Danimarka Hellerup Saxo Bank döviz stratejisi birim yöneticisi John Hardy:

Sorun Erdoğan’ın müdahalesi ve MB’nin özerkliğine yönelik güven eksikliği. Piyasa lirayı cezalandıracak; bu nedenle TL olduğu yerde. En azından seçime kadar düşecek ve ondan sonra Erdoğan verimli olmayan hamleler yaparsa, TL’nin negatif sarmala girmesi mümkün.

Bloomberg Economics ekonomisti Ziad Daoud:

TL’nin bu yılki düşüşünün arkasındaki birincil neden, algı ve Erdoğan’ın açıklamaları bu durumu daha iyi hale getirmiyor. Yatırımcılar hükümetin para politikasına müdahale etmesinden endişeli. Bu durum Merkez Bankası özerkliğini tehlikeye atıyor.

Tokyo Mizuho Securities döviz stratejisti Kengo Suzuki:

Erdoğan’ın para politikasında daha fazla sorumluluk alma niyeti Merkez Bankası’nın gelecek ay faiz artırımına gitmesini daha da zor bir hale getiriyor. Yatırımcılar, Erdoğan’ın Merkez Bankası’nın özerkliğine müdahale edeceğinden ve buna bağlı olarak TL’nin güvenilirliğinin sarsılacağından endişe ediyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde