Beraat kararını duyunca annesini arayıp dakikalarca ağladı

Beraat kararını duyunca annesini arayıp dakikalarca ağladı

Mahkeminin "Emre, suçsuz bulundu" açıklamasını duyan genç yıldız, hemen soluğu dışarıda aldı ve ....

Beraat kararını duyunca annesini arayıp dakikalarca ağladı
16px
24px
21.03.2007 08:39
ABONE OLgoogle

Son iki ay en çok konuşulan olaylardan bir tanesi de Emre Belözoğlu'nun İngiltere'de devam eden ırkçılık davasıydı. 
  
Her gün gazete ve televizyonlarda dava süreci yakından takip ediliyor ve Emre Belözoğlu'nun alması muhtemel ceza konuşuluyordu. Önceki gün İngiltere'de Emre ve İstanbul'da da ailesi nasıl bir karar çıkacağını merakla bekliyordu. Mahkeme sırasında Emre'nin kendisine ırkçı hareketlerde bulunduğu ileri sürülen Everton'lu Joseph Yobo'nun mahkemeye gelmemesi her açıdan güzel bir gelişmeydi.

Uzun uzun verilen ifadelerin ardından mahkeminin "Emre, suçsuz bulundu" açıklamasını duyan genç yıldız, hemen soluğu dışarıda aldı ve annesi Fatma Hanım'ı aradı.

Ağzından "Anne suçsuz bulundum." sözleri dökülüverdi. Bu cümleden sonra ne Emre ne de annesi bir kelime daha konuşamadı. Telefonda sadece karşılıklı hıçkırık sesleri duyuluyordu. İki aydır yaşanan inanılmaz stres ve duygu yükü adeta gözyaşlarıyla boşalıyordu.

Emre, annesinden sonra babasını aradı. Ancak o sırada Emre'nin suçsuz bulunduğu haberi Türkiye'ye çoktan ulaşmıştı bile. Emre, babasına, "Baba çok şükür ceza almadım. Allah dualarımı kabul etti." dedikten sonra konuşma sırası babasına gelmişti. Ancak Mehmet Bey, daha oğluyla konuşamadan telefona çağrılar düşmeye başlamıştı bile. Bunun üzerine Emre, "Baba, başkanımız Haluk Ulusoy arıyor. Ben seni sonra ararım." diyerek konuşmasını yarıda bıraktı. Türkiye'den gelen telefon listesi kabarık olunca ister istemez baba ile dertleşme de İstanbul'daki Milli Takım kampına kaldı.

Bundan yaklaşık iki ay önce bir maçta Emre'nin Everton'lu Joseph Yobo'ya ırkçılığı çağrıştıran hareketlerde bulunduğu iddia edilmişti. Uzun uzun ifadelerin alındığı dönemde Türkiye de genç yıldız için adeta seferber olmuştu.

Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere birçok devlet büyüğü Emre'yi telefonla arayarak yanlarında olduklarını bildirmişlerdi. FIFA İcra Kurulu Başkanı Şenes Erzik, Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy, A Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim gibi futbolumuzun önde gelen isimleri Emre'nin ceza almaması için ellerinden geleni yapıyorlardı. Fatih Terim, Milanlı Seedorf, Fenerbahçeli Mehmet Aurelio, ayrıca Emre'nin siyahi olan takım arkadaşları onun ırkçı olmadığına dair arka arkaya mektuplar gönderiyordu UEFA'ya.

Bütün bu desteklerin yanında Emre'nin babası ile annesi de bu iki aylık süre boyunca oğullarını desteklemek için bir an olsun onu yalnız bırakmıyordu. Emre, her akşam annesine yakınarak Müslüman bir Türk oyuncunun ırkçılıkla suçlanmasını kabul edemediğini söylüyordu. Emre, "Anne eğer ben bu davadan ceza alırsam artık herkes Türklere ırkçı nazarıyla bakacak. Bu çok ağır bir yük. Bunu taşımak çok zor. Benim gibi Müslüman bir Türk nasıl ırkçı olabilir?" diyerek dert yanıyordu.

Sıkıntıdan uyuyamıyordu

Türkiye'de Emre'nin neler yaşadığı bilinmese de babası Mehmet Bey, iki ay boyunca oğlunun nasıl bir sıkıntı ve stres yaşadığını şöyle anlatıyor: "İnanın bana gece ne zaman kalksam Emre ayaktaydı. Çocuk sıkıntıdan uyuyamıyordu. Tabii bize de belli etmemeye çalışıyordu. Hatta ben uykusu düzene girsin diye Türkiye'den tanıdığım bazı doktorları bile aradım. Sonra bu ilaçların içinde doping olur korkusuyla vazgeçtik. Emre'nin yaşadıklarını bir ben, bir de Allah bilir."

Emre'nin Newcastle'da en yakın arkadaşlarından biri İnter'de birlikte oynadıkları Nijeryalı oyuncu Martins. Evleri yan yana olan Martins'e, Emre'nin annesi birçok akşam yaptığı ev yemeklerinden göndermiş. Hatta kendi sahalarında oynayacakları maç yemeklerini genelde Emre'nin annesi yapıyormuş. Zaten dava süreci boyunca Emre'ye en çok destek veren oyuncuların başında Martins geliyordu. Baba Mehmet Bey, "Bütün bunları yapan bir ailenin çocuğu nasıl ırkçılıkla suçlanır? Anlayamıyorum. Oğluma komplo kuruldu. Allah'tan bu komplo hedefine ulaşamadı." diye konuşuyor.

Dava aşamasında Emre'nin bazı maçlarda forma giyememesi Türkiye'ye farklı şekilde yansıtılmıştı. Halbuki baba Mehmet Bey, oğlunun sakat olduğunu ifade ederek, "Bizim çocuk daha ceza almadan maalesef Türk medyası tarafından cezalı olarak yansıtıldı. O sırada kulübü ona inanılmaz destek verdi. Hatta bu dönemde Newcastle'ın maçlarını başkanla birlikte izliyordu. Kulübü onu bir dakika olsun yalnız bırakmadı. Teknik direktörü her açıklamada sahip çıktı." şeklinde konuşuyor.

Hacı Hasdemir/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde