Benzin 10 kuruş ucuzlayacak

Benzin 10 kuruş ucuzlayacak

Akaryakıt fiyatlarının hala benzinde 4.45 TL, mozotta 3.89 TL’nin altına inmemesi üzerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) üçüncü kez “tavan fiyat” uygulanmasına karar verdi

Benzin 10 kuruş ucuzlayacak
16px
24px
20.02.2015 15:32
ABONE OLgoogle
Akaryakıt fiyatının 115 dolardan 55 dolara düşmesine rağmen akaryakıt fiyatlarının hala benzinde 4.45 TL, mozotta 3.89 TL’nin altına inmemesi üzerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) üçüncü kez “tavan fiyat” uygulanmasına karar verdi. Tavan fiyat kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra benzin ve mazot fiyatı 9-10 kuruş ucuzlayacak.

EPDK kararına göre rafineri çıkış fiyatının üzerine eklenecek marj benzinin litresinde 34 kuruş, motorinde ise 37 kuruştan fazla olamayacak.

“Piyasadaki fiyat oluşumlarını sürekli izliyoruz” diyen EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, dağıtım şirketlerinin fiyat oluşumlarında belirlenen metodolojinin dışına çıkılarak kâr marjlarını artırdıklarını bildirdi. Yılmaz, “Serbest piyasa diye dağıtım şirketlerinin makul olmayan kâr oranlarının tüketiciye yansıtmalarına müsaade edemeyiz” dedi.

‘Bir kuruş bile önemli’

Dağıtım şirketlerinin yüksek bedelle bayi transfer ettiklerini ve bunu akaryakıt fiyatı içerisine yedirerek tüketiciye yansıttıklarını vurgulayan Yılmaz, “Dağıtım şirketi bayi transferi için banka kredisi alıyor sonra bu kredinin geri ödenmesi tüketiciye satılan akaryakıt fiyatının içinde yer alıyor. Dağıtım şirketi tarafından alınan kredi tüketiciye ödettiriliyor” dedi.

EPDK’nın 2009 ve 2014’te tavan fiyat uygulamasına gittiğini vurgulayan Yılmaz, “Tüketiciyi korumaya yönelik bu tip kararları almak zorundayız ve bu bizim yasal görevimiz. Akaryakıt fiyatlarındaki bir kuruşluk farkın tüketici için toplamda neye karşılık geldiğini biliyoruz” dedi.

‘Tavan fiyat’ nedir?

Tavan fiyat uygulamasında, akaryakıt fiyatını EPDK belirliyor. Son karara göre rafineri fiyatının 34 kuruş üstünde benzin, rafineri fiyatının 37 kuruş üstünde mazot satılmayacak. Bu fiyatın üstüne çıkan şirketlere 900 bin lira ceza kesilecek.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde