Belirsizlik devam ederse yabancı sermaye gelmez

Belirsizlik devam ederse yabancı sermaye gelmez

Moody’s’e göre, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde en büyük risklerinden birisi dış finansman ihtiyacı olacak.

Belirsizlik devam ederse yabancı sermaye gelmez
16px
24px
03.09.2015 05:35
ABONE OLgoogle
Kredi notuna ilişkin değerlendirmesini 4 kez pas geçen Moody’s’e göre, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde en büyük risklerinden birisi dış finansman ihtiyacı olacak

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Başkan Yardımcısı ve Kıdemli Türkiye Analisti Alpona Banerji, Türkiye’ye ilişkin temel senaryonun “yatırım yapılabilir” notunun korunması yönünde olduğunu söylerken, hassas seçim ortamı ve siyasi belirsizliğe dönük endişelerini de dile getirdi.

Türkiye’nin kredi ve görünümüne ilişkin değerlendirme takvimindeki tarihleri art arda 4 kez pas geçen Moody’s’in Başkan Yardımcısı ve Kıdemli Türkiye Analisti Banerji, Türkiye’nin ‘Baa3’ reytinginin ülkenin nispeten dirençli mali yapısı ve esnek politika karşılıklarına izin verecek ılımlı kamu borcu seviyesi gibi kredi güçlerini içerdiğini kaydetti.

DÖVİZ İHTİYACI ARTACAK

İlerideki döneme ilişkin risklere de değinen Banerji, “Negatif görünüm ise ülkenin karşılaştığı devam eden politik belirsizliklerin, dış finansman üzerindeki baskıların, orta vadede daha zayıf büyüme görünümünün oluşturduğu zorlukların kombinasyonunu yansıtıyor. Özellikle, sermaye akışının baskı altında kalmasını ve göreve gelen hükümetin büyümeyi artırıcı reformları uygulamakta ve sermayeyi çekmekte gelecekteki başarısının, ülkenin kredi kalitesi üzerinde önemli bir etki oluşturmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Banerji, “Bu yıl kamu borçlanma gereksinimi GSYH’nin yüzde 6’sıyla kısmen düşük bir seviyede. Fakat hassas bir politika ortamında, hükümetin büyümeyi artırıcı yapısal reformları uygulaması ve güçlü mali çıpaları sürdürmesi zorlayıcı olabilir” diye konuştu.
Türkiye’nin ilerleyen dönemlerde dış finansman ihtiyacının artabileceğini belirten Banerji, şunları kaydetti: “Artan dış borcu ve dolar karşısında sert şekilde zayıflayan para birimiyle Türkiye daha sıkı dış finansmana karşı hassas. FED’in faiz artışını başlatmasıyla Türkiye’deki şirketler ve bankacılık sektörü de finansman maliyetlerinin artışıyla karşılaşabilir.”

4 Aralık toplantısı önemli

MOODY’S’in takvimine göre, Türkiye’nin kredi notuna ilişkin bir sonraki değerlendirmesi 4 Aralık’ta. Moody’s en son 7 Ağustos’ta Türkiye’nin kredi notu ve görünümünü güncellemediğini duyurarak art arda 4 değerlendirme tarihini pas geçmişti. Kuruluşun, 27 Ağustos’takiraporunda ise erken seçim kararının kredi notu açısından negatif olduğu belirtilmişti. Moody’s, Türkiye’ye yönelik son revizyonunu 11 Nisan 2014 tarihinde yaparak, not görünümünü “durağan”dan, “negatif”e çevirmiş, “Baa3” ile “yatırım yapılabilir” seviyede bulunan kredi notunu ise teyit etmişti.

TÜRKİYE’NİN KREDİ NOTU TABLOSU

Standart & Poor’s:

Not: BB+ Görünüm: Negatif

Moody’s:

Not: Baa3 Görünüm: Negatif

Fitch Ratings

Not:BBB- Görünüm: Durağan

Japan Credit Ratings

Not: BBB- Görünüm: Durağan
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde