Belediye Başkanı'na lüks araç...

Belediye Başkanı'na lüks araç...

Sayıştay, AKP’li Ceyhan Belediyesi’nin düzenlediği bazı iş belgelerinde tutarın, iş tutarına bakılmadan fazla gösterildiğini tespit etti. Konya Karatay Belediyesi’nin aldığı lüks araç ve 793 bin TL’lik bitki de rapora takıldı

Belediye Başkanı'na lüks araç...
16px
24px
06.11.2018 07:16
ABONE OLgoogle

AKP’li Adana Ceyhan Belediyesi tarafından düzenlenen bazı iş ve deneyim belgelerinde, belge tutarı ‘fazladan’ yazıldı.

Sayıştay’ın yaptığı incelemede, iş deneyim belge tutarına gerçekleştirilen iş tutarına bakılmadan ilk sözleşme bedeli olduğu gibi yazıldı.

Üstelik yapılmayan iş artışları tutarı ve fiyat farkları da belge tutarına eklendi.

Sayıştay, konuya dair şu örnekleri sıraladı:

Temizlik, çöp toplama ve tüm birimlerde çalıştırılmak üzere 6 aylık işçi alımı ve araç kiralanması hizmet alım işine ait yüklenici için düzenlenen iş deneyim belgesinde belge tutarı 6 milyon 258 bin 189 TL olarak gösterildi.

Alt yüklenici için düzenlenen iş deneyim belgesinde belge tutarı 5 milyon 6 bin 500 TL olarak yazıldı. Gerçekleştirilen iş tutarı ise 4 milyon 922 bin 177 lira 82 kuruş oldu.

Temizlik, çöp toplama ve tüm birimlerde çalıştırılmak üzere 3 aylık işçi alımı ve araç kiralanması hizmet alım işine ait yüklenici için düzenlenen iş deneyim belgesinde belge tutarı 1 milyon 998 bin 90 lira olarak yazıldı.

Fakat gerçekleştirilen iş tutarı 1 milyon 666 bin 73 lira 54 TL’ydi.

‘Belge yeterli olmayacaktı’

Bunların dışında 2016/411528 ihale kayıt nolu kent içi temizlik, çöp toplama, çöp nakli ve tüm birimlerde çalıştırılmak üzere işçi alımı ve araç kiralanması işi ihalesi de hatalı düzenlendi.

Söz konusu işe dair, 2015/32229 ihale kayıt nolu deneyim belgesi sunuldu. Sayıştay, konuya ilişkin, “Belge tutarı fazla yazılmasaydı yüklenici firmanın iş deneyim belgesi yeterli olmayacaktı” tespitinde bulundu.

Belediye, Sayıştay’a gönderdiği yanıtta, mevzuatın eksik yorumlanması neticesinde sehven hatalı düzenleme yapıldığını bildirildi. Sayıştay ise konuyu takip edeceğini vurguladı.

Başkan’a lüks araç

Konya Karatay Belediyesi, 2017 model Audi A6 marka otomobili 433 bin 643 bin TL bedelle satın aldı. Bütçe Kanunu ile öngörülen Azami Satın Alma Bedeli olan 50 bin 400 TL sınırı aşıldı.

Söz konusu araç ise Belediye Başkanı tarafından makam aracı olarak kullanıldı. Sayıştay, yabancı menşeli otomobil alınamayacağı mevzuatta belirtilmiş olmasına rağmen söz konusu yasağa uyulmadığını belirtti.

793 Bin TL'lik bitki

Karatay Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nce 2017 yılı içerisinde yeşil alanlarda ve piknik alanlarında kullanılmak üzere 793 bin 803 lira 50 kuruşluk bitki ve fidanı ‘ihalesiz’ aldı.

Sayıştay, bu durumun mevzuata aykırı olduğunu dile getirerek, “Bu alımlarda fiyat araştırmasının yapılmadığı, idarenin seçtiği bir üreticiden, satıcının takdir ettiği değerden, alım yapıldığı tespit edilmiştir” dedi.

Belediye ortağı olduğu şirkete borç vermiş

Kayseri Sarıoğlan Belediyesi, yasalara göre mümkün olmasa da, ortağı olduğu Sarıoğlan İmar A.Ş. ye 2017’de toplam 504 bin 900 TL borç verdi. Daha sonra bu tutarın 222 bin TL’si, şirket tarafından Belediye’ye iade edildi.

İmzasız 8 milyon TL

Sarıoğlan Belediyesi’nin, 2 bin 390 ödeme emri belgesinden 404’ünün üzerinde yetkili imzası bulunmuyor. Ödemelerin tutarı ise 8 milyon 88 bin 883 lira 45 kuruş… Yükümlülük olan bu şart, yerine getirilmemesine rağmen, ödeme yapıldı.

Sarıoğlan Belediyesi’nin Sayıştay’a verdiği cevap ise dikkat çekici. Söz konusu belediye, imzası eksik olan ödeme emirleri ile ilgili Ali Osman Yıldız ve Ahmet Özdemir haricindeki imzaların tamamlanacağını bildirerek, Yıldız’ın cezaevinde bulunduğunu, Özdemir’in ise hakkında disiplin soruşturması açılarak görevden uzaklaştırıldığını belirtti.

Uğur Şahin/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde