Beklenen belge Resmi Gazete'de yayınlandı

Beklenen belge Resmi Gazete'de yayınlandı

Türkiye Sanayi Strateji Belgesinin kabulüne ilişkin Yüksek Planlama Kurulu kararı, Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayımlandı.

Beklenen belge Resmi Gazete'de yayınlandı
16px
24px
27.01.2011 23:17
ABONE OLgoogle

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün Ocak ayı başında kamuoyuna açıkladığı, 2011-2014 yıllarını kapsayan ''Türkiye Sanayi Strateji Belgesi 2011-2014 (AB Üyeliğine Doğru)''nun temel amacı, ''Türk Sanayisinin rekabet edebilirliğinin ve verimliliğinin yükseltilerek, dünya ihracatından daha fazla pay alan, ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünlerin üretildiği, nitelikli işgücüne sahip ve aynı zamanda çevreye ve topluma duyarlı bir sanayi yapısına dönüşümü hızlandırmak'' olarak belirlendi. 

     Bakanlığın koordinatörlüğünde ilgili tarafların katılımıyla hazırlanan stratejide, Avrupa Birliğindeki sektörel strateji yaklaşımları baz alındı. 

     72 eylemden oluşan strateji, yatay sanayi politikası ve sektörel sanayi politikası alanları olmak üzere 2 temel üzerine oturtuldu. Yatay sanayi politikası alanları, piyasaların etkin işleyişini sağlamaya, yatırım ve iş yapma ortamını firmalar için geliştirmeye ve cazip hale getirmeye yönelik çerçeve unsurları içeriyor. Bu kapsamda tüm firmaların rekabet gücünü etkileyen ve farklı kurumlar arasında koordinasyon gereğini ön plana çıkartan, işgücünün niteliğini yükseltecek, finansmana erişimi kolaylaştıracak, yenilikçilik kapasitesini geliştirecek, girdi maliyetlerini düşürecek, çevreye duyarlılığı artıracak yatay politikalar uygulanacak. 

     Sektörel politikalar kapsamında da ''bilgi ve teknoloji'', ''rekabet'', ''yasal düzenlemeler'', ''çevre ve enerji'', ''dış rekabet edebilirlik ve ticaret'' ile ''istihdam ve coğrafi boyut'' alanlarında iyileştirmeler yapılarak, sektörlerin rekabet gücünün artırılması hedefleniyor. 

     Belge temel olarak 7 ana bölümden oluşuyor. Belgenin ilk bölümünde Türkiye ekonomisinin mevcut durumu, dış konjonktür de dikkate alınarak değerlendiriliyor. Daha sonra ülkenin sanayi vizyonu, stratejinin temel bileşenleri, temel ve yatay sanayi politikası alanları, sanayi sektörel politikası alanları anlatılıyor. Son bölümde de uygulama, izleme ve koordinasyon mekanizmaları aktarılıyor. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde