Bayramda bedava geçiş hayal mi?

Bayramda bedava geçiş hayal mi?

Bundan sonra bayram günlerinde ücretsiz köprü ve otoyol geçişi hayal olabilecek

Bayramda bedava geçiş hayal mi?
16px
24px
18.12.2012 09:11
ABONE OLgoogle

Köprü ve otoyol özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 5 milyar 720 milyon dolarla Koç Holding-Malezyalı UEM Group Berhad ve Yıldız Holding iştiraklerinden Gözde Girişim Sermayesi ortaklığı verdi. İhale onaylanırsa ortaklar, köprü ve otoyolları 25 yıl işletecek.

Son 2 yılda 4 kez ertelenen köprü ve otoyol ihalesi nihayet gerçekleşti. Yerli ve yabancı ortaklardan oluşan 3 konsorsiyumun katıldığı ihalede en yüksek teklifi 5.72 milyar dolarla Koç Holding-Malezyalı UEM Group Berhad ve Yıldız Holding iştiraklerinden Gözde Girişim Sermayesi konsorsiyumu verdi. İhale bu haliyle onaylanırsa 6.55 milyar dolarlık Türk Telekom satışından sonra en büyük özelleştirme olacak. Ortaklar, 8 otoyol ve 2 köprüden oluşan paketi 25 yıllığına işletecek.

Köprü ve otoyolların özelleştirme ihalesinde nihai pazarlık görüşmesi dün yapıldı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığında (ÖİB), ÖİB Başkan Yardımcısı Osman İlter’in komisyon başkanlığında yapılan ihaleye Nurol Holding-MV Holding-Alsim Alarko-Kalyon İnşaat-Fernas İnşaat Ortak Girişim Grubu, Koç Holding-UEM Group Berhad-Gözde Girişim Sermayesi Ortak Girişim Grubu ve Autostrade Per I’Italia SPA-Doğuş Holding-Makyol İnşaat-Akfen Holding Ortak Girişim Grubu katıldı.

Yerliler ilk turda elendi

Türkiye’nin en büyük gruplarının katıldığı ihalenin nihai pazarlık görüşmelerinde, elemesiz turda en yüksek teklif 3 milyar 830 milyon dolar oldu. 1. elemeli yazılı turda en düşük teklifi veren Nurol Holding- MV Holding-Alsim Alarko-Kalyon İnşaat-Fernas İnşaat Ortak Girişim Grubu elendi. Bu grup sadece yerli ortaklardan oluşan tek konsorsiyumdu.

Ardından kalan 2 grupla açık artırma safhasına geçildi. Açık artırmada başlangıç tutarı 5 milyar 630 milyon dolar, artırım aralığı ise 10 milyon dolar olarak belirlendi. İhale Komisyonu Başkanı İlter, önce Koç Holding-UEM Group Berhad-Gözde Girişim’e tekliflerini sordu. Yanıt olarak 5 milyar 640 milyon dolar aldıktan sonra Doğuş-İtalyan Autostrade Per I’Italia-Makyol ve Akfen fiyatı artırmadı. Yeniden Koç-Ülker ve Malezyalı UEM Group Berhad’a dönen İlter, “Fiyatı artırmak istiyor musunuz” diye sordu.

Ancak konsorsiyum fiyatta ısrar ettiklerini söyledi. Bunun üzerine İlter, ortaklardan pazarlıkla fiyatı 60 milyon dolar daha artırarak 5 milyar 720 milyon dolara çıkarmalarını istedi. Düşünmek için ara isteyen ortaklar, döndüklerinde fiyatı kabul etti. Bu satışla köprü ve otoyolların sahibi Koç Holding Başkanı Mustafa Koç, Yıldız Holding Başkanı Murat Ülker ve Malezyalı UEM Group Berhad oldu.

Korsorsiyum adına konuşan Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Tamer Haşimoğlu, “Çok yorulduk, 1 yıl çalıştık. İhalede önemli bir fiyat oluştu” dedi.

Bayramda bedava geçiş hayal mi?

ÖİB’nin tanıtım kitapçığında bayramlardaki ücretsiz geçişle ilgili bir ifade yer almadı. Bu durum bundan sonra bayram günlerinde ücretsiz köprü ve otoyol geçişinin hayal olabileceği yorumlarına neden oldu. Anlaşmaya göre geçiş ücretleri sadece Karayolları Genel Müdürlüğü kontrolünde artırılacak.

Seneye büyük bakımı da onlar yapacak

81975 km’lik otoyol ve çevre yollarında 16 tünel ve 96 viyadük bulunuyor.

81970’te yapımına başlanan ve Cumhuriyet’in 50. yılı 1973’te açılan Boğaziçi Köprüsü’nün inşaatı 44.5 milyon $’a maloldu.

82013 yılında yapımının üzerinden 40 yıl geçecek olan Boğaziçi Köprüsü’nün bakımı yeni işletmeci tarafından yapılacak. Bakımının yapılması için 2013’ten sonra en fazla 2 yıllık bir erteleme yapılabilecek. Bakım sırasında Boğaziçi Köprüsü yaklaşık 1 yıl boyunca tamamen kapatılacak. Çelik halatlar değiştirilirken, depreme karşı güçlendirme çalışması da yapılacak.

8Halen otoyollarda çalışan personel, KGM bünyesinde diğer yerlerde istihdam edilecek.

5.72 milyar $’a ne aldılar?

Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu
Pozantı-Tarsus- Mersin Otoyolu
Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu
Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu
Toprakkale-İskenderun Otoyolu
İzmir-Çeşme Otoyolu
İzmir-Aydın Otoyolu
İzmir-Çevre Otoyolu
Ankara-Çevre Otoyolu
Boğaziçi Köprüsü
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü

Necdet Calp’ın kemikleri sızladı

Dünkü satış 12 Eylül sonrası sol kanat partisi Halkçı Parti’nin lideri Necdet Calp’in sözlerini akıllara getirdi. 1998’de hayatını kaybeden Calp, 1983’te Turgut Özal’la seçim öncesi bir televizyon tartışmasında Boğaziçi Köprüsü için “Sattırmam efendim, sattırmam” demişti. Bu çıkışıyla günün Türkiye’si 3 yıl sonra ilk defa televizyonda siyasi içerikli bir tartışma izlemiş oldu.

Gözde Girişim ve Koç Holding hisseleri uçtu

Köprü ve otoyol özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi veren konsorsiyum içerisinde yer alan Koç Holding ve Ülker Grubu şirketlerinden Gözde Girişim’in hisseleri ihale sonrası uçuşa geçti. Gözde Girişim hisseleri ikinci seansta yüzde 10.89 artarak tavan seviye olan 4.48 TL’ye çıktı. Koç Holding hisseleri de günü yüzde 4.35’lik artışla tamamladı.

Pazarlık 2 dakikada bitti

5.72 milyar dolarlık ihalede açık artırma safhası sadece 2 dakika sürdü. Açık artırmada tek teklifi Koç-Ülker ve Malezyalı UEM Group Berhad vermiş oldu. Rakip grup teklif vermeyince sevinen ortaklara, “Henüz sevinmek için erken” diyen Komisyon Başkanı Osman İlter, pazarlıkla fiyatı 60 milyon dolar daha yukarı çekti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde