Bayram hareketliliği çarşı pazara uğramadı

Bayram hareketliliği çarşı pazara uğramadı

Bayrama sayılı günler kalmasına rağmen alışverişin kalbi Eminönü ve Mahmutpaşa’da esnaf sinek avlıyor. Terör korkusu ve gelir yetersizliği yurttaşı eve kapattı.

Bayram hareketliliği çarşı pazara uğramadı
16px
24px
02.07.2016 05:27
ABONE OLgoogle
İstanbul’da bayram alışverişinin kalbi olarak bilinen Eminönü ve Mahmutpaşa bölgesindeki esnaf, bayrama sayılı günler kala iş yapamamaktan şikayet etti. Bayram satışları da eski yıllara göre yarı yarıya düştü.

Bayram alışverişini yerinde görmek için gezdiğimiz Mahmutpaşa ve Eminönü sokakları adeta terkedilmiş sokakları andırıyor. Esnaf müşteri gelememesinden yakınırken, bunu terör korkusu ve yurttaşın alım gücünün azalmasına bağladı. Bayramda bir çocuğu giydirmenin maliyeti 30 lira olmasına rağmen çocuk kıyafetleri satan mağazalar adeta sinek avlıyor

Bu yıl dibi gördük

Geçen yıl işlerinin yavaş yavaş durgunlaşmaya başladığını belirten Mahmutpaşa esnafı, bu yıl terörün de etkisiyle iyice dibi gördüklerini söyleyerek ödedikleri kirayı bile karşılayamadıklarını anlattı. Özellikle bayram arefeleri gibi özel günlerde dolup taşan Mahmutpaşa çarşısının esnafıyla Eminönü’ndeki esnaflar, bu yılın kendileri için en kötü yıl olduğunu ifade etti.

Bölgede 30 senedir çocuk giyimi mağazası bulunan Hasan Yılanlıdağ, son canlı bomba katliamlarıyla neredeyse hiç turist kalmadığını ifade ederek, satışların geçen seneye oranla yarı yarıya düştüğünü anlattı.

Yılanlıdağ, “Normalde bayram arefelerinde burada iğne atsanız yere düşmezdi. Eskiden normal günlerde 450 liralık ciro yaparken şimdi haftalarca bu ciroya ulaşamıyorum. İnsanlar artık çocuklarına bile bayram için 10 TL’lik elbiseleri alıyor” dedi. Yerli turistin parasızlıktan, yabancı turistin de korkudan gelmediğini kaydeden giyim firması sahibi Zeki Yahişi de “Bayram öncesi olmasına rağmen bomboş oturuyoruz” diye konuştu.

İndirimli ürünlere bile ilgi yok

Kıyafetten kozmetiğe, ayakkabıya ve gıdaya kadar yurtaşların ihtiyaçlarını indirimli fiyatlara karşılama imkanı sunan ve 1 hafta önce kapılarını İstanbul CNR Fuar Merkezi’nde açan ‘Bayram Alışveriş Günleri’nde de bu yıl beklenen hareketlilik yok. Furda tişörtler 5 ile 39 liraya, pantolonlar 10 ile 40 liraya, markalı takım elbiseler 129 ile 159 liraya, ayakkabılar 40 ile 50 liraya satılıyor.

4 Temmuz arefe gününe kadar açık kalacak. Fuarda yer alan firma temsilcileri 5 gün önce Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşen patlamadan sonra fuara gelişlerin bıçak gibi kesildiğini ifade etti. Yurttaşlar, ürünleri pahalı bulduklarını dile getirirken, bayram için de ortalama 250 TL civarında bütçe ayırdıklarını dile getiriyor. Bu çocuk kıyafetleri, şeker çikolata, bayram harçlıkları ve bayramda hazırlanacak yemek ile çocuklara verilecek bayram harçlıklarını kapsıyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, de bayram dolayısıyla merdiven altı üretimin arttığını belirterek “Ceviz içi 50 lira, Antep fıstığı tozunun kilosu 80 lira iken 5-10 liraya baklava olmaz” dedi.
Gamze bal/Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde