Bayraktar'ın Miami'deki milyar dolarlık projesi tehlikede

Bayraktar'ın Miami'deki milyar dolarlık projesi tehlikede

Bayraktar Holding'in kurucusu Hüseyin Bayraktar'ın oğlu Mehmet Bayraktar 640 milyon dolara büyük bir projeye başlayacağını açıklamıştı. İşte o proje tehlikede…

Bayraktar'ın Miami'deki milyar dolarlık projesi tehlikede
16px
24px
07.06.2017 05:14
ABONE OLgoogle

ABD tarihinin en önemli ekonomik krizinin ortasında, yani 2008'de Türk işadamı Mehmet Bayraktar'ın Miami'de başlatma kararı aldığı projesi çok konuşulmuştu. 

Uluslararası piyasaların geleceğinin tehlikede olduğu bir süreçte Bayraktar Holding'in kurucusu Hüseyin Bayraktar'ın oğlu Mehmet Bayraktar o dönemde 640 milyon dolara büyük bir projeye başlayacağını açıklamıştı. İşte o proje tehlikede…

Önce biraz Bayraktar'ın projesinden bahsetmekte fayda var… Mehmet Bayraktar'ın sahibi olduğu Miami merkezli Flagstone Property Group, 2001'de ABD'nin yaşadığı en büyük terör saldırısı olan 11 Eylül'den 6 gün sonra Island Gardens Miami Projesi'ni kazanmıştı. Araya 2008 krizi girmesine rağmen Bayraktar, 7 yıldır peşinde koştuğu, o dönem 640 milyon dolarlık projenin temelini attı.

'Island Gardens Deep Harbour Yachting Resort Miami' adıyla hayata geçecek projede turizm devi Shangri-La Hotel ile anlaşıldı. Projedeki bir diğer oteli ise Hilton işletecekti. Shangri-La Hotel, aynı zamanda rezidansları da yönetecekti.

Ayrıca Rolls Royce ile bir anlaşma yapıldı ve hem otel hem rezidans müşterilerinin aldıkları pakete göre burada kaldıkları süre boyunca Rolls Royce ile gezecekleri açıklandı. Rezidans bölümünden ev alan müşterilerin kullanımlarına sunulmak üzere küçük bir yat filosu da oluşturulacağı duyuruldu.

İptalin faturası 100 milyon dolar

Proje için Miami'de referanduma gidildi ve yüzde 68 'Evet' oyu alındı. Davalar açıldı ancak proje aksamadı. Ta ki geçen haftaya kadar…Proje üzerindeki kara bulutlar gezmeye devam ediyor. Şu anda yaşanan ise en tehlikelisi olarak görünüyor. Bayraktar'a ait Flagstone, Miami'de otel kompleksi inşaatı konusunda sözleşme şartlarını ihlal etmekle suçlanıyor.

Miami'deki komisyon yetkilileri, yapılan inceleme sonucu Flagstone şirketinin 31 milyon dolarlık otopark ve mağaza inşaatı için ağustos ayında yapılan anlaşmayı ihlal ettiğini bildirdi. Şirketin arazi kiralama sözleşmesi öncesi gereken zorunlu inşaat kredisini almadığını kaydeden ABD'li yetkililer Amerikan basınına Flagstone ile anlaşmayı iptal etmenin gündemde olduğunu belirtiyor. 640 milyon dolarla başlayan projenin şu anda 1 milyar dolarlık değere ulaştığı da bir başka ayrıntı.

Bayraktar'ın avukatları ise anlaşmanın iptal edilmesi durumunda faturanın 100 milyon doları aşacağını kaydediyor.

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde