Bayraktar: E-kesinti başlıyor

Bayraktar: E-kesinti başlıyor

Bayraktar, SGK'nın, 1 Ekim tarihinden itibaren "e-kesinti" adı verilen bilgisayar programıyla kağıt ortamından elektronik ortama taşıyacağını açıkladı

Bayraktar: E-kesinti başlıyor
16px
24px
23.08.2013 15:38
ABONE OLgoogle

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda üreticilerin sattıkları ürün bedellerinden yapılan SGK prim kesintisi işlemini SGK'nın, 1 Ekim tarihinden itibaren "e-kesinti" adı verilen bilgisayar programıyla kağıt ortamından elektronik ortama taşıyacağını açıkladı.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, SGK Sakarya İl Müdürlüğü tarafından Adapazarı Ticaret Borsası'nda düzenlenen "SGK Bilgilendirme Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, sosyal güvenlik sisteminde bir reform olduğunu ve önemli gelişmeler sağladığını ama kanunun sosyal tarafların tüm sorunlarını çözdüğünü söylemenin yanlış olacağını kaydetti. Muafiyet belgesi olanlar ile prim borcu olmayan üreticilerin, ürün bedellerinden kesinti yapılmayacağını vurgulayan Bayraktar, kesinti oranının, 2014 yılından itibaren yüzde 2 olarak uygulanacağını ifade etti.

"EN BÜYÜK KAYITDIŞILIK TARIM SEKTÖRÜNDE"

Hala bazı kanun, yönetmelik ve tebliğlerle aksayan yönlerin düzeltilmeye çalışıldığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

 "Tarım sektörünün de bazı sorunları var. Bu sorunların bir kısmını kanun ve yönetmeliklerle çözmeye çalıştık. Ancak en büyük kayıtdışılığın tarım sektöründe olduğunu gördük. En büyük kayıtdışılık tarımda. 2 milyon çiftçimizi kayıt altına almamız gerekiyor. Tarımda çalışan çiftçinin sigortalı olması için SGK priminin bir kısmının devlet tarafından ödenmesi zorunluluğu var. Kadın çiftçilerimize pozitif ayrımcılık yapılarak SGK primlerinin yüzde 60'ının devlet tarafından karşılanması gerekiyor."

"KADIN ÇİFTÇİLERİMİZ DE DOĞUM BORÇLANMASINDAN YARARLANMALI"

Bayraktar, kadın çiftçilerin de diğer sigortalı kadınlarda olduğu gibi doğum borçlanmasından yararlanabilmesi ve hamilelikte çalışamadığı süreler için borçlanabilmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Çiftçilerin malulen emekli olabilmeleri için istenen prim gün sayısı, diğer sigortalılarla eşit almalı. Tarımsal işletmelerde çalışan işçilerde, işveren priminin yüzde 50'sinin devlet tarafından karşılanması gerekir. Bunları yaparsak tarım sektörünün kayıtdışılığını azaltmış oluruz" dedi.

"KESİNTİ ORANI 2014 YILINDAN İTİBAREN YÜZDE 2 OLARAK UYGULANACAK"

Tarımda üreticilerin sattıkları ürün bedellerinden yüzde 1 ile yüzde 5 arasında değişen oranda sigorta prim kesintisi yapıldığını belirten Bayraktar, SGK'nın 1 Ekim 2013 tarihinden itibaren e-kesinti adı verilen bilgisayar programıyla bu işlemi kâğıt ortamından elektronik ortama taşıyacağını ve sistemi bu şekilde yürüteceğini açıkladı. Bayraktar, alınacak şifreyle girilecek sistemde yapılan sorgulama sonucu prim borcu olanlardan, borç tutarını geçmemek üzere kesinti yapılacağını ifade ederek, "Bu kesinti, SGK hesabına süresi içinde yatırılacak. Muafiyet belgesi olanlar ile prim borcu olmayan üreticilerin, ürün bedellerinden kesinti yapılmayacak. Prim borcu olmayan üreticilerden kesinti yapılmayacak. Kesinti oranı 2014 yılından itibaren yüzde 2 olarak uygulanacak" dedi.

"10 OCAK 2013'TE SARI BASIN KARTI OLAN GAZETECİLERE YENİDEN YIPRANMA HAKKI GELDİ"

Basında yıpranma hakkının 1 Ekim 2008'de kalktığını ve 10 Ocak 2013 tarihinde sarı basın kartı olan gazetecilere yeniden yıpranma hakkı geldiğini belirten Bayraktar şunları kaydetti:
 "Bu haktan prim gün sayısı artışı açısından yararlanmak isteyen sarı basın kartı sahibi gazeteciler ile bu gazetecileri çalıştıran işverenlerin, 1 Mayıs 2013 tarihine kadar SGK il müdürlüklerine başvurmaları ve çıkan prim borçlarını 1 Ağustos 2013 tarihine kadar ödemeleri gerekiyordu. Geriye dönük yıpranma hakkı borçlanması, kanuni sürelere uymayan gazeteciler ve sarı basın kartı çalıştıran işverenler için büyük bir mağduriyete neden olacak. Zor şartlarda hayatlarını sürdüren yerel basının ayakta kalmasını sağlamalıyız. Yerel basın mensupları ve işverenlerinin çıkacak prim borçlarını, bu paraları ödemesi mümkün değildir. Bu paraları yerel basın ödeyemez. Yasada süreleri uzatan bir değişiklik yapılmalı, hem gazetecilerin hem de işverenlerin prim borçları yapılandırılmalıdır."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde