Bayiler otomobil talebine yetişemiyor

Bayiler otomobil talebine yetişemiyor

Yaz aylarının gelmesiyle sıfır kilometre otomobile talep arttı.

Bayiler otomobil talebine yetişemiyor
16px
24px
06.06.2010 23:06
ABONE OLgoogle

Buna karşın üretim siparişlerinin düşük sayıda verilmiş olması nedeniyle bazı modellerin temininde sıkışıklık yaşanıyor. 

Otomobil bayileri, bazı modeller için 2-3 ay sonrasına gün veriyor. Otomotiv sektörü endişeli girdiği 2010 yılında tahminlerin aksine talepleri karşılayamaz hale geldi. Volkswagen'in Tiguan ve Jetta gibi bazı modellerde eylül ayına kadar sıra oluştu. Mercedes ve BMW gibi lüks markalarda ise çok özel modeller dışında sıra yok. Peugeot Türkiye Genel Müdürü Jean Pierre Vieux, 5008 modelinin satış öngörülerinin yüzde 25 üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle teslimatları haziran ayı içine ertelemek zorunda kaldıklarını, 3008 modelinde de talebin beklentilerin üzerine çıktığını açıkladı. Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Aykut Özüner, "Bizde dönem dönem belirli modellerde talep artışından dolayı kısa süreli sıkıntılar oluyor. Ama şu aşamada genel bir sıkıntımız yok." dedi.

Toyota Pazarlama CEO'su Ali Haydar Bozkurt ise haziran ayı başı itibarıyla tedarik problemini çözdüklerini söyledi. Sıfır otomobilde yaşanan sıkışıklığı Peugeot bayii Nilkar Otomotiv yetkilisi Serdar Canbek, "Araba bulsak çok daha iyi satışlar yapacağız ama araba bulunmuyor. Talepteki artışı otomobil üreticileri tahmin edemedi." sözleriyle özetledi. Nissan bayisi Sertepe Oto Genel Müdürü Salih Başkul, ithalatçı firmaların, üretim için düşük sayıda sipariş vermiş olması nedeniyle otomobilde sıkıntı yaşandığını dile getirdi. Opel ve Chevrolet'nin Bursa'daki bayisi Neskar'ın satış müdürü Mehmet Araz ise sıfır kilometre araç teminindeki sıkıntının belli marka ve modellerdeki araçlarda olduğunu söyledi.

Otomotiv sektörü, dünyayı etkileyen küresel ekonomik krizden büyük zarar gördü. Ürettikleri otomobilleri istedikleri fiyattan satamayan firmalar teşviklere rağmen hedefledikleri satış rakamlarına ulaşamadı. Firmalar kriz sonrası 2010 yılına girerken temkinli davranıp siparişleri sınırlı tuttu. Ancak geride kalan 5 ayda sıfır otomobillere beklenenin üzerine talep oldu. Nissan Sertepe Oto Genel Müdürü Salih Başkul, yaşanan durumun talebin artmasından kaynaklanan bir sıkıntı olmadığı görüşünde. Krizin ardından firmaların tedarikçilere az sipariş verdiğini ifade eden Başkul, "Talep her zamanki seviyesinde ancak otomobil bulmak zor." dedi.

Opel ve Chevrolet markaları Bursa bayisi Neskar satış müdürü Mehmet Araz yeni çıkan otomobillerin 47-55 bin TL'lik modellerinde talebe hemen cevap veremediklerini söyledi. "Bu araçlarımızı temmuzda teslim etmek üzere satıyoruz." dedi. Hyundai bayileri ise 20-30 bin lira aralığındaki modellerde talebin yoğunlaştığını ifade etti.

Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde