Bavul ticaretine uçak darbesi

Bavul ticaretine uçak darbesi

Rusya'daki ekonomik kriz sebebiyle yüzde 20 daralan bavul ticaretine, şimdi de uçak krizi darbesi geldi. Osmanbey merkezli bavul ticaretinde kaybın yüzde 50'yi bulması bekleniyor.

Bavul ticaretine uçak darbesi
16px
24px
09.12.2015 08:59
ABONE OLgoogle
Merkez Bankası verilerine göre 2014 Ocak-Eylül döneminde 6.4 milyar dolar olan bavul ticareti 2015 yılının aynı döneminde 4.7 milyar dolara düştü.

Özgür Düşünce Gazetesi'nin haberine göre, Avrupa ve ABD'nin geçen yıl Rusya'ya uyguladığı ambargo sebebiyle Rusya'da başlayan ekonomik kriz Osmanbey merkezli bavul ticaretini vurdu. Osmanbey İşadamları Derneği (OTİAD) Başkanı İlker Karataş, “Zaten ekonomik kriz yaşayan Rusya ile ticaretimiz dip yapmıştı, şimdi buna bir de siyasi gerginlik eklenince, yüzde 30'un üzerinde düşme yaşayan bavul ticaretinde ayrıca yüzde 20-25 düşme yaşanır” dedi.

KAYIP YÜZDE 30'U GEÇTİ

Osmanbey'in tekstil ve hazır giyim alanında Rusya'ya yaptığı ihracatın 2014 Ocak-Ekim döneminde 101 milyon 121 bin dolar civarında olduğunu bildiren Karataş, bu yılın aynı döneminde bu rakamın yüzde 30'un üzerinde düşerek 69 milyon 166 bin dolara gerilediğini açıkladı. Karataş, “Bu kriz tamamen siyasi. Bu sebeple çözüm noktasında yapacak hiçbir şeyimiz yok” dedi.

20 BİN KİŞİ EKMEK YİYOR

Kriz çözülmezse başka pazarlara yöneleceklerini vurgulayan Karataş, “Afrika yeni bir pazar bizim için. Amerika şu an gündemimizde, belki ütopik gelebilir ama Çin'e bile ihracat yapmak mümkün” diye konuştu. Osmanbey'de ortalama 4 bin esnaf faaliyet gösteriyor ve en az 20 bin kişi sektörde çalışıyor. Rusya krizinden en çok bölge esnafı etkilenecek.

RUSYA PAZARINI KAYBEDİYORUZ

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, Rusya'ya ayakkabı ihracatının 11 ayda yüzde 36 azaldığını bildirdi. Rusya'nın 2 yıl öncesine kadar 130 milyon dolarlık alımıyla Türk ayakkabı sektörü için en önemli pazar olduğuna dikkat çeken Çetin, “Ruble'nin değer kaybı nedeniyle ihracatta büyük kayıplar yaşadık. 11 aylık dilimde 106 milyon dolar olan ayakkabı ihracatımız 68 milyon dolara geriledi. Kriz, Kazakistan ve Belarus'a olan ihracatımızı da vuracak” dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde