Batık krediyi kapatmayana haciz

Batık krediyi kapatmayana haciz

Ortaklık yapısını açıklayamadığı için yönetimine el konulan Bank Asya'da riskli kredilerin tasfiyesi için 6 aylık süre dün doldu.

Batık krediyi kapatmayana haciz
16px
24px
02.04.2015 07:32
ABONE OLgoogle
Ortaklık yapısını açıklayamadığı için yönetimine el konulan Bank Asya'da riskli kredilerin tasfiyesi için 6 aylık süre dün doldu. Bank Asya'nın Kamuyu Aydınlatma Platformu'na verdiği bilançoya göre batık kredi 2.1 milyar lirayı buldu.

İmtiyazlı ortaklara yılın son 3 ayda kullandırdığı kredi tutarı ise 3 milyar liraya ulaşıyor. Yasal sürenin ardından borcunu kapatmayan ortaklara haciz işlemi için düğmeye basıldı. Ceza davası için de yargıya soruşturma başvurusunda bulunulacak. 

ŞİRKETLERE AKTARDILAR 

Bankalar Yasası'nın 50'nci maddesine göre kredilerin yasaya aykırı olması durumunda en geç 6 ayda tasfiye edilmesi gerekiyor. Bank Asya'nın ağırlıklı olarak imtiyazlı ortaklarına 3 ayda yasaya aykırı kullandırılan 3 milyar liralık kredinin tamamının kapatılması gerekiyor. Nitelikli ortaklar aracılığıyla kullanılan bu kredilerin çeşitli şirketlere aktarıldığı iddia ediliyor.

TAHSİLİ İMKÂNSIZ GÖRÜNÜYOR 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun batık kredilerden kimlerin menfaat elde ettiğine yönelik raporu da bu ay tamamlanacak. Yetkililer, kredi dosyalarının önemli bölümünün tahsilinin imkânsız olduğunu ifade ediyor. 

Yasaya aykırı kredilerin temmuz-eylül döneminde verildiği belirtildi. Bu dönem verilen kredilerin nitelikli ortaklar tarafından kullandığı belirtiliyor. Yasaya göre, bir bankanın yönetim kurulu üyesi, yöneticisi ile aile fertleri kredi kullanamıyor.

Hazal Ateş/sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde