Batı Karadeniz'de petrol ortaklığı

Batı Karadeniz'de petrol ortaklığı

TPAO ile Shell ortaklığında Batı Karadeniz'de petrol sondajı yapacak gemi İstanbul Boğazı'ndan uğurlandı. Yerli sismik geminin de martta denize ineceğini söyleyen Bakan Yıldız "Bu bölgeden umutluyum" dedi

Batı Karadeniz'de petrol ortaklığı
16px
24px
07.01.2015 08:47
ABONE OLgoogle
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Shell işbirliğinde Batı Karadeniz'de yapılacak sondajı gerçekleştirecek Globetrotter isimli gemi İstanbul Boğazı'ndan geçti.

Kıyıdan yaklaşık 100 kilometre açıkta, denizin 2 bin metre altında yapılacak arama için Shell'in kendi tasarımı olan son teknolojiyle donatılmış Globetrotter'e 3 gemi ve 2 helikopter destek verecek. Projede, kıyı tedarik üssü dahil yaklaşık 240 kişinin çalışması planlanıyor. İşbirliğiyle ilgili bilgilerin aktarıldığı toplantıda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sondaj çalışmalarına, öngörülen tarihten bir yıl önce başlanacağını belirtti.

Yıldız, "Sondaj alanının Bulgaristan karasularına yakın bir bölgede olması ve Romanya'nın keşiflerini de dikkate aldığımızda buradan umutlu olduğumu söyleyebilirim. TPAO ile Shell'in işbirliği hem enerji sektörü hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır" dedi.

Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü'nün ihale ettiği (MTA) tamamı yerli üretim olarak Tuzla'da inşa edilen sismik arama gemisinin de Mart 2015'te denize ineceğini hatırlatan Yıldız, sonraki hedefin 1 milyar dolarlık bir yerli sondaj platformu kurmak olduğunu söyledi. Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem ise Türkiye'nin enerji ihtiyaçlarını yerli kaynaklarla karşılaması için destek verdiklerini belirterek, "Batı Karadeniz'deki sondaj kuyusu ile bölgede hidrokarbon kaynakları konusunda önemli bilgilere ulaşacağız" dedi.

DÜŞÜŞTEN AYDA 1 MİLYAR $ 

Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Türkiye'nin enerjiye aylık 1 milyar dolar daha az ödediğini belirten Taner Yıldız, şu bilgileri verdi: "Şu ana kadar 6 milyar dolar daha az ödedik. Bu durum bir yıl daha devam ederse enerji masrafımız 12-13 milyar dolar düşmüş olacak. Fiyatlardaki düşüş zaten tüketiciye yansıyor."

'TKİ 159 MİLYON TL KÂR ELDE ETTİ'

Soma'da devlete kömür diye taş satıldığı yönünde medyada yer alan iddialara da tepki gösteren Taner Yıldız, "Herkes taş olduğunu görmüyor, sadece haberi yapan gazete görüyor. Böyle bir şey olmaz. TKİ 159 milyon TL kâr elde etti" dedi. TPAO Genel Müdür Vekili Besim Şişman da Batman'daki kulelerin devri sırasında yapılan işten çıkarma iddialarıyla ilgili olarak, "Bu arkadaşlar TPAO personeli değil, müteahhit elemanlarıdır. Yine de belli bir asgari ücret ödedik" açıklamasını yaptı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde