Batan bankanın sucukları!

Batan bankanın sucukları!

1.2 milyar dolar fatura çıkararak batan Hisarbank'ın sahibinin eşi sucuk üretecek

Batan bankanın sucukları!
16px
24px
31.01.2010 10:12
ABONE OLgoogle

27 yıl önce devlete bugünkü değerle 1.2 milyar dolar fatura çıkararak batan Hisarbank'ın ortaklarından Ahmet Kozanoğlu'nun eşi Neslihan Kozanoğlu, kendi adını taşıyan sucuk pastırma ve kavurma üretecek. Kozanoğlu, “Bu işte markalaşmak istiyorum” diye konuştu

Kars Karet adında üç ortaklı bir şirket kuran Neslihan Kozanoğlu kısa bir süre sonra kendi adını taşıyan sucuk, pastırma ve kavurmaları ile piyasada olacak. 21 Şubat'ta yeni oluşumu Polonezköy'deki çiftliğinde vereceği bir barbekü partisi ile duyurmaya hazırlanan Neslihan Kozanoğlu, yeni projesi ile ilgili olarak sorularımızı yanıtladı. Kozanoğlu, “Yaklaşık 3-4 milyon lira yatırım yaptık, sponsorum eşim Ahmet. Ancak ona borcumu, satış yapıp ödeyeceğim” dedi. Yaklaşık 20 yıldır organik tarımla uğraşan Neslihan Kozanoğlu yeni yatırımı ile ilgili şu bilgileri verdi:

* Tarım Bakanlığı'nın onayıyla entegre bir tesis kurduk. İzinler alındı, müfettişler haftada 2 kere teftiş ediyorlar. Etin en büyük özelliği tamamen Kars'ta yaylalarda beslenen hayvanlardan elde edilmesi. Yani ahırlarda yemle beslenen hayvan yerine yayla hayvanı. Bu sebepten organik yüzdesi çok yüksek.

Önce eşe dosta dağıttım

* Organik tarım önce hobimdi. Eşe dosta dağıtırken zamanla para vererek almaya başladılar. Onlardan aldıklarımla 8 öğrenci okuttum. Şimdi işi daha profesyonelleştiriyorum.

* 180 tane hayvanım var. Padoklar hazır, kış bitince yeni hayvanlar getireceğim. Büyükbaş besicilik yaparken, et işine de girdim. İşe 25 hayvanla başladım. Kendi çiftliğimde açık havada et besiciliği yaparken, Kars'ta da mezbahayı kurdum.

* Sucuk, pastırma ve kavurma işini markalaştırmayı hep istiyordum. Kars'taki eski Belediye Başkan yardımcısı Saffet Özdemir ve Kars'ın önde gelen işadamlarından biri olan Dünyamalı Demir'den teklif geldi ve seve seve kabul ettim. Sucuk, pastırma ve kavurma benim adımla üretilecek ama şirketimiz 3 ortaklı olarak kuruldu.

* Giyinmeyi, süslenmeyi ve gezmeyi de yapı olarak çok seviyorum. Ama çocukluğumdan beri hep bahçeli evlerde büyüdüm. Her zaman tavuk, horoz, köpek gibi küçük hayvanlarım olurdu. Çiftliğimiz 20 senedir var ama 10 yıldır sürekli kullanıyoruz. 4 -5 ay önce de 25 hayvanla işe başladım. Denemek için başladım ve kolay gelince hayvan sayısını artırdım. Kışı atlattığımızda 100 hayvan daha getirteceğim.

* Köydeki kadınlar beni çok sevdi. Onlardan bir sürü şey öğrendim. Peynir yapmayı, tereyağı yapmayı, turşu kurmayı... Köyün çocukları için verdiğim İngilizce dersleri var, hanımlara temizliğin sadece misafirliğe giderek değil de ahıra bile giderken olunabileceğini öğretiyorum. Beni gördükten sonra o kadınlar da hayvanların yanına daha süslü bir şekilde gider oldu.

* Türkiye'de hayvancılık çok zor koşullar altında yapılıyor. Olan tespitler çok yetersiz, emek ve yatırım çok fazla olduğu için kâr marjı düşüyor. Ama benim başka avantajlarım var. Kredi ihtiyacı içinde değilim, kendi yerimi kullanıyorum. Bunlardan ötürü de kâr marjım daha yüksek olacak.

3 saatimi harcıyorum

* Sabahları hayvanların yemleme saatleri var. Makinalaştırılmış bir sistem kurdum, yemler eski usül karıştırılmıyor. İnsan gücünden ziyade makine gücünden faydalanıyorum. Bütün hayvanların tımarlanması ve yemlenmesi 1 saat sürüyor. Günde 2 saatim bu işlerle geçiyor, 1 saat de hayvanların sağlık kontrollerini, gerekirse iğnelerini ve tedavilerini yapıyorum. Kendi bahçemde, evimde otomatik makinelerle de çalışınca maksimum günde 3 saatim bu işlerle geçiyor. Çiftlikte bu hayvanlar için benimle beraber 3 kişi çalışıyor. Veterinerlik, gözlemcilik, matematik hesabı gibi işleri de ben yapıyorum.

Ahmet'in bankası tasfiyeyi bekliyor

Neslihan Kozanoğlu eşi Ahmet Kozanoğlu hakkındaki iddialarla ilgili fazla konuşmak istemediğini belirtirken “Çıkan haberlerin üzerinde durmuyoruz. Çünkü biz doğrunun ne olduğunu biliyoruz. Ahmet'in şu anda bankası tasfiye kararı bekliyor. Bankanın içi tıklım tıklım dolu. Yüzlerce şirket, muazzam bir servet sadece bir tasfiye kararı bekliyor” dedi. 

Zehra Çengil/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde