'Ankara'daki patlamada 86 insanımız hayatını kaybetti'

'Ankara'daki patlamada 86 insanımız hayatını kaybetti'

İçişleri Bakanlığı, Ankara’daki hain terör saldırısında yaşamını yitirenlerin sayısını 30 olarak vermişti. Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Ankara'daki patlamaya ilişkin, "Toplam 86 insanımızı kaybetmiş durumdayız" dedi.

'Ankara'daki patlamada 86 insanımız hayatını kaybetti'
16px
24px
10.10.2015 11:27
ABONE OLgoogle
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Ankara'daki patlamaya ilişkin, "Toplam 86 insanımızı kaybetmiş durumdayız" dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ankara'daki terör saldırılarında yaralanan 186 vatandaşın hastanelerde tedavi edildiğini, 62'si olay yerinde 24'ü hastanelerde olmak üzere 86 vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirdi.

İçişleri Bakanı Selami Altınok, Adalet Bakanı Kenan İpek ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ankara'daki terör saldırısına ilişkin Başbakanlık Yeni Bina'da ortak basın toplantısı düzenledi.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Türkiye'nin milletin birlik ve beraberliği demokrasinin sağlıklı yürüyebilmesini hedef alan, insanları da katlederek haince düzenlenmiş terör eylemiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

"Bedeli ağır olan, kaybımızın ağır olduğu ve son derece haince ve profesyonelce organize edildiği anlaşılan bir terör eylemine muhatap olduk" diyen Müezzinoğlu, millete, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralananlara da şifalar diledi.

Müezzinoğlu, saat 10.04 itibariyle çağrı geldikten sonra saat 10.08'de ambulansların harekete geçtiğini ve saat 10.11 itibariyle 21 ambulansın ekipleriyle birlikte vakalara ulaştığını anlattı.

Miting dolayısıyla olay yerinde 4 ambulansın görevli olduğunu belirten Müezzinoğlu, bu ambulansların da ilk andan itibaren olaya müdahale ettiğini bildirdi.

Bakan Müezzinoğlu, "İlk andan itibaren dinamik bir şekilde müdahale var ama eylemin büyüklüğü, iki ayrı noktada patlamanın olması ve olay yerinde olağanüstü bir panik ortamının olması tabii ki hem kayıplarımızın çoğalması hem de yaralılarımızın hızla hastaneye ulaşmasında, belki bazı aksamalar da olabilir ama dinamik bir ekip çalışması ve müdahale yapılmıştır" diye konuştu.

Haftasonu olmasına karşın, hastanelerde beyin cerrahından, plastik cerraha, yoğun bakım uzmanlarına kadar bütün ekiplerin çok kısa sürede oluşturulduğunu belirten Müezzinoğlu, olaydan yaklaşık 15 dakika sonra olay yerindeki ambulans sayısının 56 ekibe ulaştığını, UMKE ekiplerinin de görev aldıklarını açıkladı.

Müezzinoğlu, yoğun bir yaralı trafiği oluştuğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Yoğun yaralı trafiğinde ayaktan gelenler dışında şu anda hastanelerimizde 186 hastamız tedavi oluyor. Bunlardan 28'i yoğun bakımlarda, 18'i ameliyathanede tedavi ortamında. Olay yerinde kaybettiğimiz vaka sayımız ne yazık ki 62. Bize ağır yaralı olarak gelip de kaybettiğimiz vaka sayımız da 24. Gerçekten çok ağır bir tablo. Yine ameliyathanede olan vakalarımız, yoğun bakımlarda olan vakalarımız dolayısıyla kayıplarımızın artmasından da açıkçası korkuyoruz. Ümit ederiz ki vaka yoğun bakımlarda veya yaralı vakalarımızı hayata tutundururuz."

Sağlık hizmetlerinde herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için İstanbul'dan da mikro cerrahiden ve diğer ihtiyaç olabilecek dallardan uzmanların Ankara'daki hastanelere getirildiğini belirten Müezzinoğlu, farklı illerden gelen vatandaşlar da olduğunu, bu nedenle talep halinde ambulans helikopter ve uçakların hazır bekletildiğini söyledi.

5 kişinin kimliği tespit edildi

Başkentte sabah saatlerinde meydana gelen patlamanın ardından hayatını kaybedenlerden şimdiye kadar 40'ının cenazesi, otopsi amacıyla Keçiören'deki Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığına getirildi.

Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığı'nda görev yapan Savcı Musa Yürek, hayatını kaybeden kişilerden 5'inin kimliğinin tespit edildiğini bildirdi.

Öte yandan, Adli Tıp Kurumu önünde bekleyen ailelerden bazılarının fenalaştığı görüldü.

"Kan ihtiyacı yok"

Terör eylemini bir farklı boyutuyla daha da ağırlaştıran bir sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Müezzinoğlu, ne yazık ki sosyal medyada yaygın şekilde vatandaşları paniğe götürecek haberlerin de yer aldığını bildirdi. 

Özellikle kan ihtiyacı olmadığını açıklamalarına rağmen bu yönde yayınlar yapıldığına değinen Müezzinoğlu, "Şu anda 5 bin ünitenin üzerinde kanımız hastanelerimizde hazır. Bunun dışında ihtiyaç olduğu andan itibaren ilave 3 bin üniteyi de yedek olarak hazırlamış durumdayız" dedi.

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Beyazıt İlhan ile de görüştüğünü dile getiren Bakan Müezzinoğlu, bu ağır sorunu daha da ağırlaştıracak, paniğe sürükleyecek, olumsuz haberlerin yapılmamasını da istedi.

Müezzinoğlu, olayın hemen ardından saat 10.20'de kriz masasını kurduklarını, tüm bilgilerin buradan takip edildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bu anlamda vatandaşlarımızın asılsız haberlere itibar etmemelerini, özellikle vurgulamak istiyorum. Yine yaralısı olan, kaybıyla ilgili telaşı olan tüm vatandaşlarımıza da Alo 184 hattıyla devamlı 24 saat hizmet vereceğiz. Altyapıyı da kurduk. Dolayısıyla her türlü bilgi akışını birebir vatandaşlarımıza da vermek, onları bilgilendirmek ve ilave bir paniğe vesile olmamak adına her türlü tedbiri aldık. Çok ağır bir tablo. Milletimizin başı sağ olsun. Bu terör eylemlerine karşı birlik ve beraberlik içinde inanıyorum ki ülkemizle ilgili yapılan büyük hesapları, büyük oyunları el birliğiyle bozacağız."

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, 1 Kasım'da sağlıklı şekilde sandığa gidilmesini de temenni etti.

ADLİ TIP DOLDU

Cesetler Adli Tıp Kurumuna kaldırıldı. Otopsilere başlandı. Şu anda hastanelerde bulunan cesetlerin üzerinde ön inceleme yani ölü muayeneleri yapılıyor. Bu cesetlerde klasik otopsi için morga kaldırılacak.

MORG DOLDU YENİ MORG KURDUK

Ancak Ankara Adli Tıp cenaze kapasitesi dolduğu için Gazi Üniversitesi Hastanesi'nde ek Adli Tıp Merkezi oluşturuldu. Hastanelerde bulunan cenazelerde otopsi için burada toplanacaklar. Cenaze sayısı fazla, otopsi doktorlarımız yetmediği için ihtiyaç doğdu. İstanbul Adli Tıp Kurumundan takviye doktor geliyor.

KESİN OLMAMAKLA BİRLİKTE İKİ CANLI BOMBA

Kesin olmamakla birlikte iki canlı bomba üzerinde duruyoruz. Tanınmayacak halde olan cenazelerin hepsine DNA testi yapılacak tabii bu da biraz zaman alacak. Ancak kimlik teşhisi için DNA yapılması gerikiyor. "
 
KİMLİK TESPİTİ İÇİN POLİS PARMAK ARADI

Ankara‘da yaşanan patlamayı iki ayrı canlı bombanın gerçekleştirdiği tespit edildi. Olay sırasında parçalanan canlı bombaların kimliğini tesbit edebilmek için polis ve adli tıp görevlileri yaklaşık bin 500 metre alana yayılan ceset parçaları arasında kopan parmak aradı. Parmaklardan alınan izleri polis kayıtlarında eşleşirse canlı bombaların kimlikleri tespit edilebilecek.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde