Baskından 17 asır öncesine ait mozaik çıktı!

Baskından 17 asır öncesine ait mozaik çıktı!

Şanlıurfa Haleplibahçe’deki sit alanı bölgesinde bir inşaata yapılan kaçak kazı baskınında binanın zemininde dördüncü yüzyıla ait mozaik taban bulundu. Vali Abdullah Erin mozaiklerin Mozaik Müzesi’ne teslim edildiğini belirtti.

Baskından 17 asır öncesine ait mozaik çıktı!
16px
24px
09.01.2020 08:07
ABONE OLgoogle

Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Şanlıurfa Müzesi yakınlarında sit alanı olarak ilan edilmiş bölgedeki bir evde kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine operasyon düzenledi.

Balıklıgöl civarındaki Mozaik Müzesine yakın mesafedeki adrese baskın yapan ekipler, inşaat halindeki evin bodrum katında açılan üzeri molozlarla kapatılmış çukuru tespit etti. Çukurdan içeri giren ekipler, iki oda halindeki tünelde dört metre karelik tabanda insan ve hayvan figürlerinin yer aldığı mozaik bulunduğunu saptadı. Bir kısmı tahrip edilmiş taban mozaiğinin bulunduğu alanda yapılan aramada iki şüpheli çeşitli kazı malzemeleriyle yakalandı.

MÜZEDEKİLERLE BENZER

Şüphelilerin kazıda kullandığı iki kürek, kazma, delici ve matkaba el kondu. İnşaat halindeki evin bodrum katında, tünel kanalıyla girilen bir mezar odasının tabanında 280×280 santimetre ebatında mozaik bulundu.

4. yüzyıla ait olduğu değerlendirilen mozaikte o dönemin aile bireylerinin giysileriyle tasvir edildiği öğrenildi. Koruma altına alınan mozaiği inceleyen uzmanlar, eserin Mozaik Müzesinde yer alan milattan sonra 5. veya 6. yüzyıllardan kalan mozaiklerle benzerlik gösterdiğini belirledi.

İnşaat çalışmasının durdurulduğu bina zeminindeki mozaiklerin incelemesine devam ediliyor.

‘VATANDAŞLAR DA YARDIMCI OLMALI’

Mozaiklerin müzeye teslim edildiğini belirten Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin yaptığı açıklamada “Son zamanlarda gerçekleşen bu türden olayları zamanında müdahale etmek suretiyle engellediler, o çıkarılan eserleri de bulunması gereken yere teslim ettiler. Jandarma ve polis teşkilatımız, bu konunun yakın takipçisidir. Bu, en çok önem verdiğimiz konulardan bir tanesidir, inşallah göz açtırmayacağız. Yasal gereğini de arkadaşlarımız yürütüyorlar. Vatandaşların da kolluk kuvvetlerine yardımcı olmaları ve tarihi değerlere sahip çıkması gerekiyor.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde