Başkentgaz'da yeni formül arayışı

Başkentgaz'da yeni formül arayışı

Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'nin (Başkentgaz) bugüne kadar yapılan üç özelleştirmede el değiştirmemesi, Enerji yönetimini yeni formül arayışlarına yönlendirdi.

Başkentgaz'da yeni formül arayışı
16px
24px
05.05.2012 07:57
ABONE OLgoogle

Türkiye'nin ikinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'nin (Başkentgaz) bugüne kadar yapılan üç özelleştirmede el değiştirmemesi, Enerji yönetimini yeni formül arayışlarına yönlendirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Başkent Doğalgaz'ın yüzde 80'inin değil, tamamının özelleştirilmesi konusunda Maliye Bakanlığı ile bir çalışma yaptıklarını ve bu konuda hazırlanacak düzenlemenin Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunulacağını açıkladı. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve heyetini kabul eden Yıldız, Başkent Doğalgaz'ın özelleştirme süreciyle ilgili soruları cevapladı.

"Yüzde 80'inin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından ihale edildiği bir ortamda bulunduk, ama şunu gördük ki; yüzde 20'sine Büyükşehir Belediyesi'nin belki daha farklı bir bedel talep ettiğini, bunun da yatırımcımızda bir istifham oluşturduğunu gördük." diyen Bakan Yıldız, "Yani yüzde 80'ine 600 milyon dolar değer biçen bir yatırımcının, yüzde 20'sine, yakın bir bedelle birlikte bunu alacak olması mütenasip değil. Bunu Maliye Bakanı'mızla da görüştük ve bir düzenleme ile beraber bunu Başbakan'ımıza sunacağız. Çünkü bunun sonucuna mutlaka ulaşabiliyor olmamız lazım. Yani tek dilim burada da kullanılabiliyor olması lazım. Bu açıdan farklı düzenlemeye ihtiyacımız olabilir." şeklinde konuştu. Şu anda doğalgaz dağıtımında İstanbul ve Ankara olmak üzere sadece iki şehrin kamu elinde olduğunu belirten Yıldız, bu özelleştirmelerle alakalı kararlılıklarının devam ettiğini vurguladı.

Başkent Doğalgaz'ın 26 Nisan'da yapılan üçüncü ihalesine dört teklif gelmiş ancak şirketin yüzde 80 hissesi için yapılan nihai pazarlık görüşmelerinde yatırımcılar 626 milyon dolar olan açık artırma başlangıç fiyatını artırmamış ve ihale iptal edilmişti. Başkent Doğalgaz için ilk ihale dört yıl önce yapılmıştı.

Mart 2008'de Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ihalede en yüksek teklifi 1 milyar 610 milyon dolarlık bedelle Global Yatırım Energaz, ikinci en yüksek teklifi ise Elektromed firmaları vermişti. Her iki firma da yükümlülüklerini yerine getirmediği için ihale iptal edildi. İkinci ihale 2010 yılında gerçekleştirildi. Nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi 1 milyar 211 milyon dolarla Kazancı-Karamehmet ortaklığı ile kurulan MMEKA verdi. Ancak devir sürecinde, Karamehmet-Kazancı ortaklığı ödeme yapmayınca ihale iptal edilmişti. En son ihalenin iptalinin ardından sektör yetkilileri, Başkent Doğalgaz'ın Botaş ve Hazine'ye olan yaklaşık 670 milyon doları bulan borçlarının temizlenerek, şirketin tamamı için ihaleye çıkılmasının, talebi olumlu yönde etkileyebileceğini belirtmişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde