Başkent Gaz'da devir bu yıl gerçekleşir

Başkent Gaz'da devir bu yıl gerçekleşir

Başkent Gaz için daha önce yapılan ihalede işadamları Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı ortaklığındaki MMEKA 1,211 milyar dolar ile en yüksek teklifi vermişti

Başkent Gaz'da devir bu yıl gerçekleşir
16px
24px
29.03.2012 09:41
ABONE OLgoogle

Özelleştirme İdaresi (Öİ) Başkan Vekili Ahmet Aksu, son teklif verme tarihi 16 Nisan 2012 olan Başkent Gaz'ın yüzde 80 hissesinin özelleştirilmesi ihalesinde süre uzatımı olmayacağını, nihai pazarlık görüşmelerinin nisan ayı içinde tamamlanacağını ve devrin bu yıl içinde gerçekleşeceğini söyledi.

Başkent Gaz için daha önce yapılan ihalede işadamları Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı ortaklığındaki MMEKA 1,211 milyar dolar ile en yüksek teklifi vermiş, teklif sahibinin yükümlülüklerini yerine getirememesi nedeniyle geçen yılın mayıs ayında ihale iptal edilmişti.

Başkent Gaz için temmuz ayında çıkılan ikinci ihalenin tarihi önce ekimden ocaka, ardından yatırımcıların talebi üzerine 16 Nisan'a ertelenmişti. Ahmet Aksu, ihaleyle 12-13 şirket ya da grubun detaylı ilgilendiğini belirterek, "Akfen, Aksa, Kolin-Cengiz-Limak, Aygaz, STFA, Torunlar, Global Yatırım'ın yanı sıra Çinli ENN ve Türk ortakları olan büyük bir Suudi fon da ilgilerini beyan ettiler." dedi. Azeri petrol ve gaz şirketi Socar da Başkent Gaz ihalesi için şartname almış, ancak bu özelleştirmeye girmeyeceğini açıklamıştı. Aksu, ihale sonucunu ÖYK'ya sunmadan önce ek teminatlar isteneceğini ifade ederek, "İlave teminatlar alacağız ki ciddi, yani finansmanını önceden sağlamış firmalar gelsinler." diye konuştu.

Başkent Gaz'ın yüzde 80 hissesinin özelleştirmesinden gelecek gelirin özelleştirme masraflarını düştükten sonra kalan kısmı, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Botaş ve Hazine'ye olan yaklaşık 670 milyon dolarlık borcundan mahsup edilmek üzere ilgili kurumlara aktarılacak.

Aksu, ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan yüzde 20'lik kısmın da eşzamanlı ve koordineli bir şekilde, öngörülebilir bir takvime bağlı olarak yürütüldüğünü belirtti. Bu sayede yüzde 80 hisseyi almaya istekli yatırımcıların, kalan yüzde 20 hisse ile ilgili olası çekincelerinin önüne geçildiğini belirten Aksu, "Belediye ve EGO'nun şirkete olan 512 milyon liralık borcu ile ilgili olarak mutabakata varıldı ve protokol imzalandı." dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde