Başkent Doğalgaz'ın hizmet alanı genişleyecek

Başkent Doğalgaz'ın hizmet alanı genişleyecek

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), ihale ilanına çıktığı Başkent Doğalgaz'ın hizmet alanına, Kızılcahamam'ın dahil edilmesi için, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvurdu.

Başkent Doğalgaz'ın hizmet alanı genişleyecek
16px
24px
15.09.2011 12:32
ABONE OLgoogle

EPDK'nın başvuruyu olumlu karşıladığı ve hizmet alanına Kazılcahamam'ın dahil edilmesine karar verdiği öğrenildi. 

     Bu arada, Şereflikoçhisar ve Beypazarı belediyeleri de Başkent Doğalgaz'dan gaz alımı için talepte bulundu. ÖİB'nin ise önceliği yakınlık, sanayi ve turizm tesislerinin bulunuşu gibi bazı özellikler nedeniyle Kızılcahamam'a verdiği kaydedildi. 

     Şereflikoçhisar'ın, Başkent Doğalgaz'ın hizmet alanına dahil edilebilmesi için, BOTAŞ'ın 45 kilometrelik boru hattı yapması gerektiğini ifade eden EPDK yetkilileri, boru hattı konusunda BOTAŞ'tan cevap beklendiğini ancak, BOTAŞ'ın bu duruma olumlu bakmadığını kaydediyor. 

     Başkent Doğalgaz'da son teklif tarihi olan 31 Ekim'den önce EPDK'nın konuya ilişkin kararını açıklayacağını belirten yetkililer, yatırımcıların tekliflerini vermeden önce önünü görebileceğini, belirsizlik durumunun ortadan kaldırılacağını vurguluyor. 
     
     BAŞKENT DOĞALGAZ'DA İHALE SÜRECİ
     
     Şu anda ihale ilanında bulunan Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'nin yüzde 80 hissesi, satış yöntemiyle özelleştirilecek. İhalede, son teklif verme tarihi 31 Ekim 2011 olacak.
     İhaleyle Türkiye'nin önde gelen grupları ve yabancı yatırımcılar ilgilenirken, ihale şartnamesi alan firmalar arasında Koç, Sabancı, Akfen, Aksa gibi büyük holdingler yer alıyor. 
     
     BAŞKENT DOĞALGAZ'DA İLK İHALE
     
     Öte yandan, Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'nin özelleştirmesi için ilk ihale 2008 yılının Mart ayında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilmişti. İhalede en yüksek teklifi 1 milyar 610 milyon dolarla Global Yatırım Energaz, ikinci en yüksek teklifi de Elektromed vermişti. 

     En yüksek teklifi veren her iki şirketin yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine ihale iptal edilmişti. Belediye, şirketin 50 milyon dolarlık teminat mektubunun nakde çevrilmesi için işlem başlatmış, ancak şirket karşı dava açmıştı. Daha sonra, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'nin yüzde 80 hissesine tekabül eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait hisselerin özelleştirme kapsam ve programına alınarak, ihalenin ÖİB tarafından gerçekleştirilmesi karara bağlanmıştı. 
     
     İKİNCİ İHALE
     
     Karar üzerine, ÖİB tarafından 2010 yılında yeniden özelleştirme işlemi başlatılan Başkent Doğalgaz'ın yüzde 80 oranındaki hissesinin nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi 1 milyar 211 milyon dolarla Kazancı-Karamehmet ortaklığı ile kurulan MMEKA vermişti.
     Ancak devir sürecinde, Karamehmet-Kazancı ortaklığında sorunlar çıkmış, ödeme yapılmaması nedeniyle devir gerçekleşememiş ve ihale iptal edilmişti. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde