Başkent Doğalgaz'a sürpriz talip

Başkent Doğalgaz'a sürpriz talip

Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı'nın 107 milyon dolar teminatı yakarak alamadığı Başkent Gaz'a sürpriz talip çıktı. TPAO, şirketi almak için ÖİB'ye başvurdu

Başkent Doğalgaz'a sürpriz talip
16px
24px
22.06.2011 07:43
ABONE OLgoogle

Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı'nın 107 milyon dolar teminatı yakarak alamadığı Başkent Gaz'a sürpriz talip çıktı. TPAO, şirketi almak için ÖİB'ye başvurdu

Çılgın Mehmetler'in 107 milyon dolarlık teminatını yakmasının ardından ikinci kez ihalesi iptal edilen ve satışı yılan hikâyesine dönen Başkent Doğalgaz A.Ş.'ye sürpriz talip çıktı. Milli Petrol Şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Başkent Gaz'ı ihalede ortaya çıkan 1.2 milyar dolarlık fiyat üzerinden almak istediğini Özelleştirme İdaresi'ne bildirerek, "İhalede oluşan fiyatı vereyim, şirketi bana devredin" dedi.

 TPAO, Ankara'nın doğalgaz dağıtım şirketi Başkentgaz'ı, MMEKA şirketinin ihalede birincilikle kazandığı 1,2 milyar doları ödeyerek satın almak için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na başvurdu.

Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı ortaklığı MMEKA şirketi, Başkentgaz'ı almak için taahhüt ettiği parayı yatıramayınca ihale iptal edilmişti.İşadamları Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı ortaklığı MMEKA şirketinin 1,2 milyar dolarla kazandığı, ancak ödeme yapmadığı için ihalesi iptal edilen Başkent Doğalgaz AŞ, temmuz ayında yeniden satışa çıkarılıyor.

Yerli yabancı çok sayıda şirket, yeni ihale sürecini yakından takip ediyor. Son olarak yabancı şirketlerden Dubai ve Amerikalıların ilgilendiği Başkentgaz'a, milli petrol şirketi TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) da talip oldu. TPAO, iptal edilen ihale bedeli olan 1,2 milyar doları ödeyerek Başkentgaz'ı satın alma talebini Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na (ÖİB) iletti. Zaman'ın edindiği bilgiye göre Özelleştirme İdaresi, henüz başvuruyla ilgili bir karar vermedi.

ÖİB yetkilileri, Başkentgaz için "Temmuz sonuna kadar ihaleye duyurusu yapılır" açıklaması yapmıştı. TPAO, Başkentgaz'ın yüzde 80 hissesine denk gelen 1 milyar 211 milyon doları ödeyerek şirketin sahibi olmak istiyor. TPAO'nun bu konudaki talebini Özelleştirme İdaresi ve ilgili bakanlara ilettiği öğrenildi. ÖİB'nin ise bu talebe nasıl bir cevap vereceği merak ediliyor.

Yeniden satışa çıkacak Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ (Başkentgaz) ile yerli ve yabancı birçok şirket ilgileniyor. Son olarak mayıs ayında Dubai ve Amerikalı firmalar, Başkentgaz için görüşmeler yapmak üzere Ankara'ya geldi. Yatırımcılar, Ankara'da yetkililerle yaptıkları görüşmelerde ihale takvimi, şirketin yapısı, hukuki süreci konuştu. Yabancı firmaların Ankara'daki görüşmelerine gelecek aylarda da devam edeceği belirtiliyor.

MMEKA'nın 1,2 milyar dolara aldığı Başkentgaz satışı, ihale bedeli ödenmediği gerekçesiyle iptal edilmiş ve 92,6 milyon dolarlık teminat Özelleştirme İdaresi hesabına gelir kaydedilmişti. İhale sürecinde şirketin Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin elinde bulunan yüzde 20'lik hissesini de Çukurova'nın patronu Mehmet Emin Karamehmet'in kurduğu Çankaya Doğalgaz firması kazanmıştı. Bu devirle ilgili ihale süreci halen devam ediyor.

İsmail Altunsoy/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde