Başkan olamadı CEO oluyor

Başkan olamadı CEO oluyor

‘Türkiye bir şirket gibi yönetilmeli’ diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hayalini gerçekleştirmeye başladı. Cumhurbaşkanlığı sarayının bulunduğu “Beştepe” için marka patent başvurusu yapıldı.

Başkan olamadı CEO oluyor
16px
24px
08.10.2015 04:34
ABONE OLgoogle
‘Türkiye bir şirket gibi yönetilmeli’ diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hayalini gerçekleştirmeye başladı. Cumhurbaşkanlığı sarayının bulunduğu “Beştepe” için marka patent başvurusu yapıldı. Saray artık parfümeri, kömür, odun pazarlayabilecek, TV kurabilecek.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilke imza atarak, Saray’ın bulunduğu arazi ve yapılacak işlemler için patent başvurusu yaptı. Türk Patent Enstütüsü’ne (TPE) “BEŞTEPE” markası için yapılan başvuru kurum tarafından 12 Ekim’de ilan edilecek. TPE’nin ilanına 3 ay içinde itiraz gelmezse Saray, “BEŞTEPE” markasıyla “halka hizmet” verebilecek.

TPE’nin 12 Ekim’de ilan edeceği başvuruyu açıklayan Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan, böyle bir başvurunun cumhuriyet tarihinde “ilk” olduğunu belirterek, “Hukuksal olarak marka tescili yaptıramazlar, bunlar cumhurbaşkanlığının görevleri arasında değil. Türkiye Cumhuriyeti devleti de bir şirket değil, bir ticari işletme değil” dedi.

4 farklı sınıfta tescil

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nin TPE’ye yaptığı başvuruda, 4 farklı sınıfta markanın tescillenmesi talep edildi. Cumhurbaşkanlığı tescil başvurusunu, 35, 38, 41, 45’inci sınıflar kapsamında yaptı.

TPE’nin tescil başvurusunu onaylaması ve sözkonusu alanlarda başka firmalardan itiraz olmaması halinde Cumhurbaşkanlığı, yaşamın hemen her alanına dönük “Beştepe” markasıyla binden fazla çeşitli mal ve hizmet üretip, piyasaya sunabilecek. TPE mevzuatına göre 35. sınıf kapsamında 600’den mal ve hizmet alanı giriyor. Sözkonusu sınıfta üretilebilecek bazı mal ve hizmetler ise şöyle:

“Reklamcılık ve pazarlama hizmetleri, açık arttırmaların düzenlenmesi ve gerçekleştirilmesi hizmetleri, parfümeri ve kozmetik ürünleri, cinsel amaçlı alet ve malzemeler, alkollü içecekler, tütün ve çiğneme ürünleri, ağır silahlar, havanlar, roketler, kuyumculuk eşyaları, rakı, viski, şarap, çocuk bezleri, cep telefonları, bilgisayarlar...” 

‘Saray TV’ kuruluyor

Marka patent başvurusu için yapılan başvurunun bir başka alanı ise 38. sınıf olan Radyo ve Televizyon yayın hizmetleri. Böylelikle Saray artık kendi televizyonunu kurabilecek, haberleşme hizmetleri verebilecek ve kendi haber ajansını kurabilecek. Cumhurbaşkanlığı, geçtiğimiz aylarda, “Saray TV” kuruluyor haberlerini Anadolu Ajansı aracılığıyla yalanlamış ve “tamamıyla hayal mahsulü” olarak nitelendirdirmişti. 

Beştepe koleji de var

Beştepe markası için yapılan başvurunun bir diğer konusu ise 41. sınıfta bulunan eğitim ve öğretim hizmetleri. TPE’nin başvuruyu onaylaması halinde Saray, kendi eğitim kurumlarını kurabilecek, kongre ve konferans hizmetleri, basılı yayın hizmetleri, haber muhabirliği hizmetleri ile film, televizyon ve radyo programları yapım hizmetleri verebilecek.

Halk, Saray’da evlenecek

Marka patent başvrususu ise 45. sınıf kapsamında yapıldı. Bu sınıfta ise “evlendirme, cenaze, hukuk, güvenlik, giysi kiralama, iş güvenliği” danışmanlık hizmetleri bulunuyor. 3 aylık itiraz süresi sonunda Beştepe markası tescil edilirse, sözkonusu sınıftaki hizmetler “BEŞ- TEPE” markasıyla Cumhurbaşkanlığı tarafından verilebilecek. Tescil talep sınıfının en ilginç kapsamı ise Saray’ın artık, iş güvenliği konusunda danışmanlık hizmetleri verebilecek olması. Erdoğan’ın “Bu işin fıtratında var” dediği iş cinayetlerinde, AKP iktidarları döneminde 13 binden fazla işçinin yaşamını yitirmiş olması ise bu konuda nasıl bir hizmet verilebileceğini gösteriyor. 

'Erdoğan meşruiyet sıkıntısı çekiyor'

Saray’ın marka tescili için yaptığı başvuruyu değerlendiren TMMO’a bağlı Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan, Cumhurbaşkanlığı’nın bir meşruiyet sıkıntısı yaşadığını belirterek, “Cumhurbaşkanlığı meşruiyetini Anayasa’dan değil de, ‘Beştepe’ diye ürettiği sadece ticari firmalara ve teşebbüslere verilen bir marka yaklaşımıyla alıyor olmasını da Türkiye Cumhuriyeti açısından oldukça üzüntü verici” dedi. Hukuksal olarak zaten böyle bir tescilin yapılamayacağını vurgulayan Candan şöyle konuştu:

“Atatürk Orman Çiftliği üzerine bir ‘Kaçak Saray’ inşa eden Cumhurbaşkanlığı’nın komuoyu nezdinde bir meşruiyet sıkıntısı yaşadığının göstergesi bu tescil başvurusu. Hukuksal olarak zaten bir marka tescili yaptıramazlar, bunlar görevleri arasında değil. Türkiye Cumhuriyeti devleti de bir şirket değil, bir ticari işletme değil, bir teşebbüs değil. Dolayısıyla bunu bir kere kamuoyuna bilgilendirmek isteriz. Biz Cumhurbaşkanlığı makamının saygınlığını korumaya çalışıyoruz.” 

Beştepe'nin rakipleri

TPE, Saray’ın başvurusunun ön inceleme sonuçlarını 12 Ekim’de ilan etmesinin ardından 3 aylık itiraz süresi başlayacak. Bu sürenin başlamasıyla birlikte gözler, Cumhurbaşkanlığı’nın marka tescil başvurusunun ardından daha önce “BEŞTEPE” ismi için talepte bulunan ve isim haklarını alan diğer 11 şirkete döndü.

11 şirket TPE’ye itirazda bulunmazsa Beştepe’nin isim hakları Saray’a verilecek. Saray’a rakip şirketler arasında, Kavaklıdere Anonim Şirketi, ESS Eğitim Hizmetleri LTD, Marmara Gıda Maddeleri LTD, Beştepe Boru-Profil Sanayi LTD gibi şirketler bulunuyor.

Ozan Çepni/Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde