Basın Ekspres'de inşaat projeleri alarm veriyor

Basın Ekspres'de inşaat projeleri alarm veriyor

İstanbul’un ikinci Maslak’ı olarak adlandırılan Basın Ekspres, inşaat sektöründeki durgunluğun en çok hissedildiği bölgelerin başında geliyor.

Basın Ekspres'de inşaat projeleri alarm veriyor
16px
24px
15.01.2019 09:01
ABONE OLgoogle

Suni şişen fiyatlar, arz-talep dengesinin bozulması ve çözülemeyen sorunlar bölgedeki projeler için büyük bir bilinmezlik oluşturuyor.

Basın Ekspres Yolu, son yıllarda inşaat sektörünün önemli oyuncularının birbiri ardına boy gösterdiği hatlardan biri oldu. Fabrika binalarının şehir dışına taşınması kararı verilmesinin ardından İstanbul’un en gözde noktalarından biri haline gelen bölge, 20’den fazla büyük projeye ev sahipliği yapmaya başladı. Basın Ekspres Yolu'nda 'U dönüşü'

Atatürk Havalimanı’na yakınlığı ve merkezi konumu nedeniyle kısa sürede İstanbul’un ikinci Maslak’ı olarak adlandırılmaya başlayan Basın Ekspres’te yakalanan bahar havası ise bugünlerde yerini kara kışa bıraktı.

2018’de ekonomik nedenlerden kaynaklı sektördeki durgunluğa bir de aşırı yüksek fiyatlar eklenince bölgede iş yapan müteahhitler ellerini başlarının arasına alıp düşünmek zorunda kaldı.  

Basın Ekspres Yolu ve hemen bitişiğindeki Güneşli’de yapılan onlarca projede peş peşe yapılan indirimler ve kampanyalar da artık bölgeye yatırımcı çekmek için yeterli olamıyor.

Mar Yapı, Nurol GYO, Toya Yapı, Balance Gayrimenkul, Celaloğlu İnşaat, Cathay Group, Si Yapı-Sak Group, NEF, Keleş İnşaat, Beyaz İnşaat, Three Sun, Gül Yapı şu anda bölgede önemli projelere sahip inşaat şirketlerinden bazıları.

Şirketler birbirinden iddialı ve lüks projeleriyle bölgeye yatırımcı çekmeye çalışsalar da satış rakamları son dönemde Basın Ekspres için işlerin pek de yolunda gitmediğini gösteriyor. Bölgedeki müteahhitler düşük satışların yanı sıra yükselen inşaat maliyetleri, döviz baskısı ve yüksek enflasyon gibi büyük sorunlarla da mücadele vermek zorunda.  İstanbul beton hayalet kente dönüşüyor

2012 ile 2016 arasında oldukça iyi bir grafik sergileyen Basın Ekspres Bölgesi’nde işlerin bu noktalara gelmesinde bazı önemli noktaların göz ardı edilmesi önemli rol oynadı. Gayrimenkul uzmanlarına göre; bölgede arz-talep dengesi aşıldı ve konut fiyatlarında suni bir şişme yaşandı.

2014 yılında 2 bin 500 - 3 bin bandında bulunan metrekare fiyatlarının aradan geçen sürede 8-9 bin liraları görmesi halkta karşılığı olmayan bir zam etkisi oluşturdu. Atatürk Havalimanı’nın taşınması ve bölgedeki trafik sorununun da verilen sözlere rağmen bir türlü çözülememesi ise Basın Ekspres’in gerileme döneminin temel nedenleri arasındaki yerini aldı. 

SU BASKINLARI, KAZALAR VE GERİLİM HATTI

9 Eylül 2009’da 31 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinde sular altında kalan Basın Ekspres Yolu’nda bugün hala her yağmur sonrası yoğun su birikintileri oluşmakta.

Bazen saatler süren trafik sıkışıklıklarının meydana geldiği bölgede ayrıca hala yüksek gerilim kabloları boy gösteriyor.

Karar

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde