Başçı'dan sanayicilere 4 temel uyarı

Başçı'dan sanayicilere 4 temel uyarı

İSO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda konuşan TCMB Başkanı Başçı, 4 temel konuda önemli uyarılarda bulundu

Başçı'dan sanayicilere 4 temel uyarı
16px
24px
06.11.2013 12:42
ABONE OLgoogle

İSO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda konuşan TCMB Başkanı Başçı, enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşu koruyacaklarını söyledi.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, "Merkez Bankası enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşunu koruyacaktır" dedi.

Başçı, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, şu anda TCMB olarak fiyat istikrarına odaklı şekilde çalıştıklarını belirtti.

Başçı, Türkiye'de enflasyonu daha düşük seviyelere indirmenin ve yüzde 5 olan hedef ile uygun hale getirmenin TCMB'nin bir numaralı hedefi olduğunu dile getirerek, 2014 yılı boyunca da bunun böyle devam edeceğini kaydetti. 

Enflasyon ile mücadelenin maraton koşusuna benzediğini ifade eden Başçı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Pes etmeyecek, belli bir tempo tutturacak, aşırı hızda gitmeyeceksiniz. Türkiye 35 yıl boyunca çift haneli enflasyon ile yaşadı ve çok büyük zarar gördü. Faiz oranları serbest bırakıldığında sanayicilerimiz yüzde 25'ler seviyesinde reel faize muhatap oluyordu. 

Bunun Türkiye'nin büyüme potansiyelinin üzerinde çok ciddi bir engeldi. Bu engel ortadan kalktığında kişi başı büyüme hızı bir puan yükseldi ve Türkiye ilk defa gelişmiş ülkeleri yakalama yolunda adım attı. Bu mesafeye bakıldığında 2001 yılında Merkez Bankası Kanunu'nda değişiklik yapıldı ve ondan sonra mali disiplin yıllarca arka arkaya uygulanmak suretiyle ciddi bir enflasyon düşmesini sağladı."

TCMB Başkanı Başçı, enflasyonun tek haneli seviyelere gelmesinin de yeterli olmadığını ve bir miktar aşağıya gelmesinde fayda olacağını anlatarak, "Artık yüzde 5 civarında enflasyonu hedefler hale geldik. 2018 yılına dair bir Kalkınma Planı yayınlandı. 2018 yılı için yüzde 4,5'lik bir enflasyon hedefi bulunuyor" dedi.

"Temkinli duruş korunacak"

Başçı, enflasyonu düşürme ve fiyat istikrarına ulaşma sürecinin henüz tamamlanmadığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ancak bu konuda olumlu bir gidişat var. Merkez Bankası enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşunu koruyacaktır. Yurt içi nihai talep ve ihracat ılımlı büyüme eğilimlerini korumaktadır.

Altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığındaki kademeli iyileşme eğiliminin 2014 yılında da süreceği tahmin edilmektedir. Merkez Bankası fiyat istikrarını etkileyen gelişmeleri yakından takip ederek gereken tedbirleri almaya devam edecektir."

Küresel düzeyde enflasyona bakıldığında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında farklılık bulunduğunu aktaran Başçı, gelişmiş ülkelerin yüzde 2 civarında enflasyon hedeflerken, gelişmekte olan ülkeler yüzde 5 civarında bir enflasyonu fiilen gerçekleştirdiğini söyledi. 

"Yüzde 5 enflasyon hedefi gayet makul"

Başçı, bu farkın ciddi şekilde enflasyonun ölçümünden kaynaklandığını belirterek, "Türkiye'deki yüzde 5 enflasyon hedefi gayet makuldür. Türkiye'nin bu hedefe mutlaka yaklaşması gerekiyor. Uzun vadeli TL borçlanma imkânı yeni ortaya çıkmaya başladı. Uzun vadeli tahvil piyasası çok yeni, bankacılığımız öncülük yaptı. Hazine'nin borçlanma ihtiyacı azaldıkça bu piyasa daha da gelişecek. 10 yıl vadeli proje finansmanı için TL borçlanma imkânı olursa o zaman Türkiye'nin çehresi değişecek. Beklentiler kalıcı bir şekilde yüzde 5'e odaklanır ve orada kalırsa o zaman uzun vadeli faizlerin kalıcı şekilde tek haneli seviyelere inmesi ve firmalarımızın tek haneli faizlerle proje finansmanı için tahvil ihraç edebilmesi, bankalardan da borçlanabilmeleri mümkün hale gelebilecek" değerlendirmesinde bulundu.

"4 temel mesaj vermek istiyoruz"

Başçı konuşmasında 4 temel mesaj vermek istediklerini söyledi:

1-Enflasyon hedefle uyumlu olana kadar temkinli duruş korunacak.

2-İhracat ve büyüme ılımlı

3-Altın ticareti hariç cari açıta kademeli iyileşme 2014'de devam edecek

4-Fiyat istikrarını yakından takip edeceğiz

Para politikasında öngörülebilirliği artırmak istiyoruz

MB Başkanı Erdem Başçı, para politikasındaki öngörülebilirliği artırmak için adımlar atılacağını dile getirdi. Başçı, "Para politikasında öngörülebilirliği artırmak istiyoruz. Operasyonel çerçeveyi daha öngörülebilir yapmak için Kasım'da alacağız ve bazı adımlar atacağız. Temkinli duruş enflasyon düşene kadar sürecek" dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde