Başçı'dan ilginç espri: Ortodoks değiliz ama Katolik de değiliz

Başçı'dan ilginç espri: Ortodoks değiliz ama Katolik de değiliz

Merkez Bankası 2014 yılı Üçüncü Enflasyon Raporu sunumunu gerçekleştirdi.

Başçı'dan ilginç espri: Ortodoks değiliz ama Katolik de değiliz
16px
24px
24.07.2014 11:30
ABONE OLgoogle
Merkez Bankası 2014 yılı Üçüncü Enflasyon Raporu sunumunu gerçekleştirdi. Sunumda Merkez Bankası'nın yüzde 7,6 olan 2014 enflasyon tahminini değiştirilmedi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın faiz indirimine yönelik açıklamaları da merakla bekleniyordu. Erdem Başçı faiz bandının üst koridorunun neden indirilmediği sorusuna yönelik "Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek" yer cevabı vererek yüzde 12'lik faiz üst koridorunun sigorta işlevi gördüğünü belirtti.

İşte Erdem Başçı'nın sunumundan satır başları:

Uzun süren küresel belirsizlik sonrası oynaklık azaldı. Bu dönemde risk iştahı olumlu seyretti. Portföy girişleri arttı.

Türkiye'ye yönelik risk algıları olumlu yönde gelişmeye başladı.

Enflasyona yönelik kur etkisi ikinci çeyrekten itibaren azaldı. Makro ekonomide ve temel enflasyon göstergelerinde görülen bu düzelmenin yılın ikinci yarısında devam edeceğini düşünüyoruz. Gıda hariç enflasyonda so aylarda önemli iyileşme gözlemlendi.

28 Ocak'ta güçlü faiz artırımına neden olan şartlarda iyileşme yaşandı.

Faiz indirimlerine karşın para politikasında sıkı duruşumuz devam ediyor.

2014 yılının ikinci çeyreğinde gıda dışı enflasyon nisan enflasyon rapıru tahminleri ile uyumlu gerçekleşti.

"ENFLASYONU GIDA VE TEMEL MALLAR YÜKSELTTİ"

İkinci çeyrekte enflasyondaki yükselişte ana unsurlar gıda ve temel mal fiyat artışları oldu. Çekirdek göstergelerin yıllık enflasyondaki yükselişi sona erdi. 

Olumsuz arz yönlü faktörler nedeniyle gıda enflasyonu oldukça yüksek seyrediyor.

Tüketici enflasyonu bundan sonra aşağı yönlü seyir izleyecek.

Kuraklık gıda fiyatları üzerinde olumsuz etki yarattı. Yurtiçi gıda fiyatlarındaki yakın dönem gerçekleşmeler uluslararası fiyatlardan önemli derecede ayrışmakta. Aktif bir dış ticaret politikasının gıda fiyatlarıındaki yukarı yönlü riskleri sınırlamada etkili olabileceğini düşünüyoruz.

ENFLASYON TAHMİNİ DEĞİŞMEDİ

Enflasyon tahmininde yurtdışı kaynaklı herhangi bir güncelleme yapmadık.
Gıda tahminimiz yüzde 9'da tuttuk.

2014 yılı sonu enflasyon orta noktası yüzde 7,6 olmak üzere yüzde 6,7-8,6 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Bir önceki enflasyon raporunda olduğu gibi tahminimizi değiştirmedik.

2015 sonunda enflasyonun orta nokta yüzde 5 olmak üzere 3,3-6,7 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.

"ÜST BANDI İNDİRMEDİK ÇÜNKÜ SÜTTEN AĞZI YANAN YOĞURDU ÜFLEYEREK YER"

Koridor üst bandı banka kredi faiz oranlarını etkileyen bir parametre. Koridor üst bandı yüzde 7,75 iken kredi büyüme hızı yüzde 25'lere çıkmıştı. Daha önce üst bant indirimleri kredi büyüme hızını yukarı çekti. Ocak ayında bu faiz oranını yüzde 12'ye çekerek kredi büyüme hızını yavaşlattık. Bu oran fon çıkışları ve siyasi belirsizlikler döneminde yeterli oldu. Tabii bu Brezilya'nın kısa vadeli faizlerinin bile üzerindeydi.  Üst bandı "sütten ağzı yanan yopurdu üfleyerek yer"den dolayı indirmiyoruz. Üst bandı bir tür sigorta olarak görebiliriz. Gelen çok büyük şoklara karşı döviz kurları son derece dirençli bir şekilde devam etti. Demek ki yüzde 12'lik bir sıkılı yeterli.

Kredi hızı yüzde 15 referans değerine ylaşırsa biz krediler açısından yeterince sıkı olduğumuzu düşünürüz.

İhracatçılarımızdan Eximbank aracılığı ile 1 ayda 1.4 milyar dolar alım yapıyoruz. Net rezervlerimizde bugün teknik bir düzenleme ile yaklaşık 1 milyar dolar artış oldu. Net rezervlerimizde Mayıs'tan bu yana artış gözüküyor. Brüt rezervlerimiz 134-135 milyar dolar düzeyinde.

 ENFLASYONDA ASIL RİSK GIDA

Hükümetle ilişkiler konusunda çok tecrübe kazandık. Bunu da kullanarak enflasyon sorununu çözeceğiz. Gıda fiyatlarında yıllık yüzde 13'ü geçebiliriz. Doğalgaz ve elektrikten daha çok gıda fiyatlarında risk görüyoruz. Bizim için enflasyon tahminlerimizde riskler gıda fiyatlarından gelir.

Gelecek sene enflasyonu yüzde 5'e indiremezsek yapısal problemler var demektir. Hedefte revizyon düşünülebilir.

ORTODOKS DEĞİLİZ

Espri yapmakta çok istemiyorum. Ama espriye ihtiyaç var. Bir espri yapayım. Yabancı yatırımcılar çok soruyor. 'Siz ortodoks değilsiniz, ortodoks olmayan politikalar izliyor sunuz' diyorlar. Ben de onlara cevap olarak şöyle bir espri yapıyorum. Ortodoks değiliz ama katolik de değiliz. Esnek bir politikamız var.

3.NCÜ ÇEYREĞE İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELER 

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 2014 yılının 3. çeyreğine dair değerlendirmeler ve tahminlerle ilgili olarak şunları söyledi:

"İhracat kaynaklı üretim artışı ekonominin genelinde görülmektedir. Altın hariç ihracat artmaya devam ediyor. Jeopolitik gelişmeler izlenmesi gereken aşağı yönlü riskler barındırıyor. 2014 yılı ortalama petrol fiyatı varsayımını yukarı yönde, ithalat fiyat varsayımını aşağı yönde güncelledik, iki veri birbirini dengeledi. Yılsonu enflasyonunda yurt dışı fiyatlar kaynaklı bir güncelleme yapmadık. Gıda enflasyon varsayımımızı yüzde 9 olarak koruduk. 2014 sonunda enflasyonun yüzde 70 olasılıklı orta nokta yüzde 7,6 olmak üzere yüzde 6,7-8,5 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2015 sonunda enflasyonun yüzde 70 olasılıklı orta nokta yüzde 5,0 olmak üzere yüzde 3,3-6,7 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Orta vadede enflasyonun yüzde 5 seviyesinde istikrara kavuşmasını bekliyoruz. Enflasyonun yıl sonunda yüzde 5 hedefinin belirgin üzerinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz."
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde