Başçı: Sert faiz indiriminde vatandaş dövize döner

Başçı: Sert faiz indiriminde vatandaş dövize döner

Erdem Başçı, sert faiz indiriminin vatandaşı dövize yönelteceğine işaret ederek, bunun da arzu edilmeyen etkiler yaratacağını vurguladı.

Başçı: Sert faiz indiriminde vatandaş dövize döner
16px
24px
11.09.2014 16:12
ABONE OLgoogle
 Faiz politikasına yönelik eleştirilere yanıt veren Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, sert faiz indiriminin vatandaşı dövize yönelteceğine işaret ederek, bunun da arzu edilmeyen etkiler yaratacağını vurguladı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odasnda "Para Politikaları" konulu sunum yaptı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, döviz kurundan kaynaklanan sert fiyat hareketlerini kontrol altına aldıklarını ve gerekirse bunu tekrar yapmaya hazır olduklarını söyledi. Başçı "Sert bir faiz indirimi yapsak vatandaş TL yerine dövize döner ve arzu edilmeyen etki yapabilir" dedi.

Başçı, "Faiz oranları yeniden yüzde 4,5'e inseydi, kurda yükseliş olurdu, yine ocaktaki durumu yaşardık. İki kere iki dört. Bu kesin. Enflasyon beklentileri kontrol altına alındı, risk primlerinden düşüş oldu, o yüzden indirim yapabildik. Kredi büyümeleri istediğimiz şekilde gerçekleşti. O yüzden de indirim yapabildik. Dikkatli olmamız gerekiyor, geri adım attıracak kararlar alınmaması gerekiyor" diye konuştu.

Büyüme son çeyreğe doğru toparlanır

İkinci çeyrek büyümesine kuraklık nedeniyle tarımın negatif etkisinin olduğunu belirten Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Tarım hasılatında düşüş arz yönünden büyümeyi aşağı çekti. İç ve dış talepte yaşanan düşüş, talep yönlü büyümeyi baskıladı" dedi. Başçı, son çeyreğe doğru büyüme hızının toparlanmasını beklediklerini söyledi.

Bugün açıklanan cari açığa da değinen Başçı "Bugün açıklanan cari açık verisi iyileşmenin devam ettiğine işaret ediyor" dedi.

Yerli para cinsi dış ticaret konusunda teknik çalışma yürütüyoruz

Faiz kararlarının geri adım atma ihtiyacı olmayacak şekilde alınması gerektiğini vurgulayan Başçı, "Yerli para cinsi dış ticaret konusunda teknik çalışma yürütüyoruz, ancak hızlı sonuç alınacak gibi değil" dedi. Başçı ayrıca, zorunlu karşılıklara kademeli adımlarla faiz ödeme için çalışmasının kasımda netleşebileceği bilgisini verdi.

Enflasyon seneye yüzde 5'e yaklaşacak

Gıda enflasyonunda bu ay bir miktar yumuşama olduğunu belirten Başçı, "Gıda enflasyonu varsayımı yüzde 9, en son gerçekleşme yüzde 14'ün üzerinde, bu aşağı gelirse enflasyon da aşağı gelebilir ama yıl sonuna kadar bu ihtimal düşük, gelecek sene görebiliriz" diye konuştu.

Cari açığın yıl sonunda yüzde 6'nın altında kalacağını söyleyen MB Başkanı, "Yüzde 5'li rakamları görme ihtimalimiz var, enflasyon gelecek sene yüzde 5'e yaklaşacak. Büyümeyi, enflasyonu, cari açığı hemen olmasa da yüzde 5'e doğru çekeceğimize inanıyoruz. Büyüme bu yıl yüzde 4'ün altında olacak gibi görünüyor ama gelecek yıl yüzde 5'e yaklaşabiliriz" şeklinde konuştu.

Her türlü dış jeopolitik riske rağmen Türkiye'nin ihracat odaklı bir büyüme sürecine başladığına işaret eden Erdem Başçı, "Dünya yavaş büyüyen bir döneme girdi, bu dönemde dünyaya daha çok mal satmak için daha çaba gerekir" dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde