Başçı, 1.92 yenilgisini 17 Aralık’a bağladı

Başçı, 1.92 yenilgisini 17 Aralık’a bağladı

"2013 sonu için dolar kuru olarak 1.92’yi telaffuz etmeniz hata değil midir? Bundan pişman mısınız?" sorusuna MB Başkanı nasıl cevap verdi

Başçı, 1.92 yenilgisini 17 Aralık’a bağladı
16px
24px
14.02.2014 06:51
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını da cevapladı. CHP Milletvekili Aydın Ayaydın’ın, “Ağustos 2013’te 2013 sonu için dolar kuru olarak 1.92’yi telaffuz etmeniz hata değil midir? Hangi gerekçe ile 1.92 ısrarla telaffuz edilmişti? Bundan pişman mısınız?” sorusuna Başçı, “Doların 1.92 yılsonu tahmini o günkü koşullarda raporlarımızda yer alıyordu. Ancak 17 Aralık olayları hesaplarımızı altüst etti. Vatandaşta olumsuz algı yerleşti bu olumsuz algıyı değiştiremedik kontrolden çıktı” dedi.

Başbakan Erdoğan dövizdeki yükselişle ilgili bir açıklamasında konunun Fed kaynaklı olduğunu belirtmişti. Ayaydın’ın “Faiz oranlarına ilişkin olarak hükümet kanadından gelen açıklamaları bankanın yetki alanına müdahale olarak görüyor musunuz? Bu tip açıklamaları doğru buluyor musunuz?” sorusuna da Başçı, şu karşılığı verdi:

“Özellikle dış ticaretten sorumlu ekonomi bakanının bu açıklamaları yurtdışındaki yatırımcı ve finans kuruluşları nezdinde Merkez Bankası’nın güvenilirliği ve kredibilitesi açısından olumsuz algı oluşturuyor Bu da bizi rahatsız ediyor. Ancak yurtiçinde Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ve güvenilirliği açısından olumsuz bir algı yaratmıyor.”

Merkez 23 Ocak’ta 3.1 milyar $ satmış

Merkez Bankası, 23 Ocak’ta dövize yaptığı doğrudan müdahaleyle 3 milyar 151 milyar dolar sattığını açıkladı. Merkez Bankası, 23 Ocak’ta döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edildiğini açıklamıştı. Dolar 23 Ocak’ta 2.30 TL’ye kadar yükselmiş ve müdahale ile 2.26’ya kadar düşmüştü. Dolar daha sonra ise 2.39’a kadar çıkmıştı.

Yüzde 5 için bütün araçlar kullanılacak

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleştirdiği sunum metni yayımlandı. Yurtiçi nihai talebin ve ihracatın ılımlı büyüme eğilimlerini korumakta olduğunu vurgulayan Başçı, cari işlemler açığında 2014 yılında kayda değer bir iyileşme gözlenebileceğini kaydetti. Hanehalkının aşırı borçlanmasıyla ilgili tedbirlerin cari işlemler açığındaki iyileşmeyi destekleyeceğini belirten Başçı, “Merkez Bankası enflasyonu kontrol altına alarak 2015 yılında yüzde 5 düzeyine indirmek için elindeki bütün araçları etkin bir şekilde kullanacaktır” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde